Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

ПРАВО УЈЕДИН.ЕНИХ НАДИЈА

5

речима, обим прихватања претстављао би претходно правно питање, а спорови око тога претходног питања сводили би се на процењивање прихватања према правилима међународног класичног права. Све што би ишло преко правила класичног права сматрало би се нужно да претставља наметање нечега што није обавезно.

3) Трећу трупу би претстављале оне одредбе које су донете у оквиру ОУН, на основу Повеље или акциде ОУН али које не одговарају класичном међународном праву. Такве одредбе вределе би само ако их призна међународно класцнно право. Келзенова концепции а о овом дуализму међународног права, о постојању класичног међународног права различное од међународног права ОУН није се случайно давила баш у САД и није такође случајно постала оруђе у рукама совјетског блока против проширења међународне сарадње. Она се јавила y Сдедињеним Америчким Државама зато пгго Сдедињене Америчке Државе покушавају да коче извесна стремљења неразвијених држава, заснована на принципама из Повеље, и спречаваду разраду ових принципа тврдећи да Повеља има политичке принципе, тј. новост према класичном праву, и правые принципе, тј. оно што одговара класичном праву. С друге стране, совдетски блок позива се на Келзена зато што подам суверенитета, као апстрактне формуле, засноване на класичном међународном праву, употребљује увек као брану против проширења међународне сарадње и као основ за своде оправдање што у њод не учествуде.

Горе изнето показуде да дедна научна концепција може да буде опасно оруђе за борбу против ОУН путем правних конструкција. Помоћу њих може се поткопати њено постојање. Оно што je најопасније то де да таква правна конструкцида може да претставља правку платформу за све оне без обзира с коде се стране завесе налазе, који мисле да де главно да они победе у превласти света са или без ОУН, који су готови да сарађују у остварењу высоких циљева и начела ОУН ако им остваревье тих цил>ева и начала није штетно а да оне циљеве и начела који им могу штетити, а то су наднапреднида начела, одбацују позивадући се да та начела не одговараду класичном међународном праву. Надзад, надгоре je што та правна конструкцида охрабљуде оне коди очекују дан када he ишчезнути ОУН да би се вратили на старо.

За нас Келзенова конструкцида ниде толико важна као правна колико то што она претставља данас један општи друштвено-политички феномен. Али тад феномен де вештачка конструкцида и не верујемо у вьегов историски опстанак. Не верудемо зато што je он одвојен од своде примарне базе. Ако примимо да се општа социјална стварност променила у току Другог светског рата, онда морамо да примимо да се и друштвена база међународног права исто тако променила и да су те промене базе морале да нађу свој одраз у међународном гфаву уопште. За нас тај однос у међународном праву добио je своје формулисање у праву ОУН. Ми верујемо да то ниде