Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

ШВЕДСКИ ГРАЂАНСКИ И КРИВИЧНИ ПОСТУПАЙ

263

околности или околности које суд сматра оправдании разлогом (!?). То исто важи и у случају кад je заступник страйке био спријгчен таквим разлозима да обави одређену радтьу, а странка није 'могла на вријеке поставите другог заступника (§ 8). Из наведених се разлога дозвољава повраћај у пријашње стане кад странка пропусти рок за улагане правног лијека или приговора против пресуде или рјешена, дапаче и кад je пропустила рок за тражење повраћаја у пријашње стање (гл. 58, § 11). Према томе у Шведској не врмјебм правило „restitutio restitutioms non datur“ (5). Рок за повраћај износи три тједна од престанка запреке, a најдуље годину дана по протеку пропуштенот рока, а тражи се писменим поднеском Врховног суда (6) (гл. 58, § 12). Нарочите су посљедице предвиђене, кад je странка сама затражила и суд joj je дозволио да може противнику доставити тужбу, односно правки лијек. Ако странка у одређеном јој року не докаже да je извршила достану споменутих поднесака на прописани начин, a њезин противник није на вријеме поднио одговор на тужбу, односно одговор на правки лијек, суд одбацује поднесену тужбу односно уложени правки лијек (гл. 32, § 2). Услијед изостанка обадвију странака од припремног рочишта односно од првостепене или призивне расправе не наступа жирование поступка, него одбациване тужбе односно правног лијека и обустава поступка (гл. 44, § 1,4, гл. 50, § 14). Мировање одређује суд само кад треба поступак одгодити до рјешена неког прејудицијалног питана или кад постоје какве- друге запреке неодређеног трајана (гл. 32, § 5). 9. Поднесци и прописи о достављању (гл. 33). Поднесци, поред осталог морају садржавати нарочито адресе странака и њихових заступника. За противника треба приложити овјерен прение поднеска. Али ако странка не приложи потребан број таквих преписа, поднесак се не одбацује нити се од странке тражи надопуњење, него суд о т'рошку странке приређује потребан број преписа (§ 2). Поднесак се не сматра да je стигао суду предајом на пошту, него кад га je суд примио (§ 3). Ако се као прилог неког поднеска налази нека већа карта, нацрт, книге и слично, ти се прилози могу депонирати у судској канцеларији и напоменути у поднеску да их ту странка може разгледати (§ 6). И у Шведској достава се по правилу врши преко суда, а суд je опет проводи путем поште. Ипак странка може замолити да суд ној препусти вршене доставе, нарочито до-

(5) За неке случајеве као да вриједи и у ШведскоЈ то правило. Ако напр. улагач призива или ревизије изостане од призйвне односно од ревизијске расправе, суд ће одбацити призив односно ревизију против чега може изостала странка у року од два тједна тражити повраћај у пријашње стање. Али ако изостане и од поновне расправе, нема више права на повраћај (гл. 50 § 20; гл. 55, § 15).

(6) Али кад се тражи повраћај због изостанка од призивне расправе, ту се приједлог подноси апелационом суду који о њему и одлучује (гл. 50, § 20).