Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

ПРЕСУДА ЗБОГ ИЗОСТАНКА

289

тив пресуде. Поставља се питање може ли друтостепени суд испитпвати да ли има места пресуди због изостанка, ако тужилац у жалби није указао да je неправилно решење којим je првостепени суд одбио његоВ предлог за доношење такве пресуде. По нашем предратном праву, суд je био везан предлогом и разлозима које je страйка навела у жалби (29). Зато и у случају који смо напред изнели суд не би смео узети у обзир могућност накнадног доношеньа пресуде због изостанка. Ми смо, међутим, мишљеља-да je принцип везаности другостепеног суда за жалбени предлог и разлоге неодржив у нашем данашњем парничном поступку (30). Доследно томе, мислимо да другостепени суд треба да узме у орзир .могућност доношења контумационе пресуде и да укине побијану пресуду ако нађе да за контумациону пресуду посгоје претпоставке, без обзира да ли je на то тужилац у својој жалби указао. Првостепёни суд донеће у таквом случају пресуду без заказиваша рочишта (31). 14. О могућности доношења контумационе пресуде у поступцима посебне врсте Закон о убрзагьу не говори ништа. У поступку издавања налога контумациона пресуда je искључена, јер приговор на налог има у овом поступку улогу одговора на тужбу. У поступку у споровима из брачних односа и из односа између родитеља и деце треба, по нашем мишљењу, заузети став да пресуда због изостанка није допуштена (32). У оваквом случају у питању су односи за чији je нрестанак односно утврђење држава заинтересована у веhoj мери него кад je реч о имовинскоправним односима. Ако се захтева развод или поништај брака или утврђење постојања односно непостојање брака, или ако се захтева утврђење ванбрачног очинства или проглашење детета за ванбрачно, пресуда којом се тужбепи захтев усваја треба да буде заснована на чишеницама за које je суд уверен да су истините, а код контумационе пресуде оваквог уверења не може бити, јер нема ни проверавања тачности тужбеног тврђења. Принцип материјалне истине у споровима из поменутих односа мора остати неокрњен. (Зато суд у оваквим споровима може утврђивати истинитост чињеница и кад оне међу странкама нису спорпе, a признање тужбеног захтева не може довести до пресуде на основу признаша, нити се странке могу поравнати о предмету спора.) У споровима из радних односа и у споровима због сметаша поседа може се изрећи пресуда због изостанка односно коначног решеньа због изостанка. Природа ових спорова и особености поступка у њима не противе се доношењу овакве мериторне одлуке.

Др, Боривоје ПозниК

(29> § 560 бив. југосл. грађ, пари, поступка. (30) По овом питању изнели смо детаљно свој став у чланку „Нека: ггигања другостепеног парничног поступка“, „Архив“, бр. 2/56.

(31) Тако Sperl: op. cit., стр. 494 и Цуља: op. cit., стр. 602; супратно., ближе тексту § 403 аустриског (§ 499 бившег југословенског) законика, Најман: ор, cit., књ. 11., стр. 1106.

(32) У немачком законику о парничном поступку пресуда због - изостаыка у оваквим споровима je изрично искључена (§§ 618 и 640).