Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

СТАРА „ПРАВКА ПРАВИЛА“ И J ЕДИНСТВО ПРАВА

431

захтева да заузме чврст и принципијелан став према појединим животним појавама које ремете брачне односе, а од странака велику меру савесности и добре воље да настоје одржати брак до крајне границе могућности. Уосталом, генерална клаузула о могућности развода брака када постоји тешка поремећеност брачних односа пребацује решење одређених питања од законодавца на суд. Ако би прихватили само овакву клаузулу, опет би била ствар суда да детаљније разради принцип тешке поремећености брачних односа у својим пресудама или начелним мишљењима (18). Ако прихватимо становиште да треба остати при садашњој комбинацији’ система кривице и система тешке поремећености, онда настаје питање да ли je потребно да се прописи чл. 56 и сл. допуне или би се пак, могло оставити судској пракси да, као досад у сагласности са потребама живота, одговарајућим тумачегьем постојеђих прописа регулише питање развода брака. Ако се приступи новелисању чл. 56 и сл. Основног закона о браку, онда би требало углавном допунити чл. 56 прописом који би под одређеним условима изузетно дозвољавао развод брака и онда je до поремећености брачних односа дошло исюьучивом кривицом тужиоца а други брачни друг се противи разводу. Овде, у том доста уском сектору, може се оставити суду да он према приликама оцени када постоји изузетна ситуација и када би, према томе, требало дозволити развод брака. Суд треба да процени да ли постоји изузетан случај узимајући у обзир и интересе тужиоца и интересе туженога и све прилике конкретног случаја а нарочито интересе деце. У случају када je до поремећаја брачних односа дошло искључивом кривицом тужиоца, суд може али не мора дозволити развод брака. На тај начин се могу помирити два супротна принципа, принцип кривице и принцип тешке поремећености брачних односа која постоје у модерним правима за одређивање бракоразводних узрока.

Др-

Алојзиј Финжгар

СТАРА „ПРАВНА ПРАВИЛА” И ЈЕДИНСТВО ПРАВА

1. Потпуна аброгација права које je постојало код нас до 6 априла 1941 и остављена могућност да се и даље примешују нека правка правила садржана у аброгираним правним прописима повукле су за собом нека питања, ко ja још нису добила потпуна или опште прихваћена решења. Одузимајући правну снагу свим правним прописима који су били на снази 6 априла 1941, закон о неважности правних прописа донетих пре 6 априла 1941 године и за време непријатељске окупа-

(18) Тако у СССР одлука Пленуда Врховног суда СССР од 16 септембра 1949, у Немачкој Демократској Републици, Richtlinie des Plenums des Obersten .Gerichts über die Voraussetzungen der Ehescheidung nach § 8 Eheverordnudg vom 24 XI 1955, Neue Justuz, 1957, 6p. 14.