Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

УТВРЂИВАЊЕ КАЗНИ И МЕРА БЕЗБЕДНОСТИ

443

Судска пракса се уконтиненталном праву, за.разлику од енглеског, углавном не сматра вредом права. Али je несумњиво да судска пракса, износећи тумачења поморскоправних прописа и образлажући њихову примјену, придоноси њиховом разумијевању, a уједно указује и на даљи развојни пут у увјетима сувременог привредног пословања. У нашој стварности напр. изналажење и утврђивање поморскоправних норми из толиких извора различитог карактера и поријекла, није само примјена права, него je и врело за упознавање његово, што ce je најбоље одразило у досадашњој пракси наших арбитражних и привредних судова. У Енглеској и у САД судска пракса, и поред све јаче тенденције уређивања односа законодавним путем, наставља да конструира право прецедента, и ти облици имају велики утјецај на формирање и развоз поморског права не само у националним него и у интернационалним размјерама. Када и не бисмо имали у виду јаке смјернице ка изједначењу поморског права, не би било несхватљиво што се судска поморскоправна пракса једне земље прати и у другим земљама, и што се то не врши само у земљама које веже легислативна сродност, као што je то напр. случај између скандинавских земаља или између Велике Британије и САД, него и између свих земаља развијене поморске привреде цивилизованог свијета. Из указанога развојног процеса произлази закључак да чиње. ница што у све већој економској повезаности и међусобној овисности при размјени добара, поморски саобраћај најинтензивније доводи народе у међусобни дотицај и омогућује стварање привредних односа, намеће схватљиви постулат да сваки нови легислативни акт поморског права који се у ма којем дијелу свијета у нашем вијеку ствара, мора, ако жели бити истински одраз напреднијих развојних тенденција и потреба савремене економске стварности, у себи садржи и максимум установа унифициранога права, а уколико још таквих нема, мора предвиђати такве инструменте, који ће ту размјену и повезаност највише олакшати и повјерење у поморско подузетништво ојачати.

В. Брајковић

КОНТРОЛА ОВЛАШЋЕЊА ОЦЕНЕ СУДИ JE У УТВРЂИВАЊУ КАЗНИ И МЕРА БЕЗБЕДНОСТИ

Начин на који je овај проблем постављен и стављен на дискусију показује сву његову озбиљност и значај за савремено кривично право. Чак би се могло казати да je у овоме суштина кривичног правосуђа наших дана. Решити овај проблем значило би решити основне противречности садашњег кривичног права које долази из чињенице што су модерни кривични закони засновани с једне стране на прин-

'■ Реферат одржан на Седмом међународном конгресу за кривично право у Атини, објављен у Revue Internationale de Droit Pénal, бр. I—2 за годину 1957, стр. 303 —314.