Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

728

АНАЛИ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА

Мало веће je 1318 и за раднике на бродоградилишту прописало да су дужни радити од јутра до вечери и да се звоном обележава почетак и свршетак радног времена (20). Они су били боље плаћени од надничара у пољопривреди и уколико су имали неког стручног искуства, надница je крајем XIV века достигала 5 гроша (21). Други тип најамних односа произилази из краткорочних уговора којима се неквалификовани или полуквалификован радник обавезује да ће послодавцу обављати одређене послове за најамнину у новцу (или делимично и у натури) која се исплаћује месечно или у неколико рата или по истеку уговорног односа. Ови уговори су такође краткорочни и у њима се нешто опширније него уговорима надничара прецизирају обавезе уговорних страна. У области пољопривреде такви уговори су склапани са чуварима винограда на два или три месеца; чувари су обављали и неке радове, као што je брање плодова и одговарали су за кустодију, а били су боље плаћени од надничара (22). Сличне уговоре закључивали су трговци са слугама који ће их ггратити на путовања, на одређено време или за одређено путовање (23) или су изнајмл>ивали дрвосече које he за њих на одређеном месту сећи дрва (24). На овај начин узимале су занат-

(20) Mon. Rag. V, 112.

(21) Div. Cane. XXIX, ф. 132, уговор закључен 8. 9. 1390.

(2Û) Марганус и Дринче обвезују се Вити Ђорђићу 23. VI 1330 да ће му чувати два винограда од Илијиндана до Михољдана, да he одговарати за сву штету у винограду, а за то добијају плату од 4 перпера један односно 3 перпера други (Div. Сапе. ГХ, 192’). Сел>ак из Умбле je 6. VII. 1321 ступио у најамни однос као чувар винограда за плату од 33 гроша и нека примања у натури (ibidem, VII, 127’). У уговору, ко)им се Радун из Шумета обвезује да ће чувати виноград Јунија Вучића и радити у Iьему годину дана, предвидено je да ће му Јуније по истеку уговорног односа на име плате дати коша или кобилу, вола или краву или магарца (Div. Not. VI, 132’). У једном другом случају чувар за неколико месеци рада у винограду и за чуварску службу добија 6 великих солида и сваког месеца 2 копала жита (Div. Cane. V, 47’). За краткорочан уговор са сличним обавезама плата je у једном случају износила два пута по 27 гроша, храна и ципеле (ibidem, VI, 2’). Неки Thomaldo A. плаћао je својим чуварима за сезону 3 перпера, храну и ципеле (ibidem, IV, 93 и IX, 100).

(23) 17 априла 1330 неки Побрат ступио je у службу код Петра Фемина и обвезао се да hê му служити годину дана ~in eundo, stando et redeundo”, да he му чувати ствари и одговаарти за гьих. Петар се обвезао да му плаЬа месечно 4 перпера, да га храни („tenere ad suam mensam”) одева и стави му на расположевье коша за путовања (Div. Cane. IX, 167). Трбоје, син Видоја, обавезао се да ће служили Павлу Мартинусићу 6 месеци на Неретви или Дрини за плату од 2,5 перпера месечно (Div. Not. VT, 208). За одређено Kpahe време склопљени су уговори забележени у Div. Not. VII, 35 и 50’, а на четири месеца за плату од 7 перпера и издржавање за време путовагьа у Div. Cane. XVni, 120. Врло су прецизно одређене обавезе Илије Албанца који je ступио у службу код неких Италпјана које je требало да води по Србији за плату од 29 гроша месечно (Div. Cane. IV, 81). Сличан уговор склошю je Добривоје Грк са неким Марком на годину дана за плату од 17 перпера (ibidem, IV, 83’). На неодређено време ступио je у службу Петар Р. код Јована de Buchla из Котора за плату од 42 перпера годишње, уз обавезу да he путовати куда буде потребно (ibidem, IV, 105’). Магистар Бенедикт хиролог узео je у службу Крану, кћер Педоја са Щипана, за време док магистар буде боравио у Дубровнику (ibidem, IX, 114). За посланства која je слала дубровчка општина у друге земље узимане су слуге; плата им je била одређена за цело путовање (4 перпера за посланство у Задар 1360, Mon. Rag. 111, р. 54).

(24) Дрвосече Радош и Милоје обвезују се Јунију Вучићу да ће му за 10 перпера и храну сећи дрва на Дрини месец дана (Div. Cane. IX, 117’). Већу најамнину добили су уговором којим се обавезују да he сећи дрва у Котору, и то 17 перпера за месец дана и трошкове издржавања (hospicium) (Div. Cane. IX). Неки Марин и Прибоје ступили су у најам код Павла Менчетића, и то да му месец дана за плату од 5 односно 4,5 перпера секу дрва на Дрини.