Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

380

АНАЛИ ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА

г) Узрок изменама и допунама je некад у утледању на стране узоре чија решења могу бити добра у односној земљи апи неподесна за нашу (8). При сваком узимагьу за углед или редипирању страног права треба бити претходно обавештен да ли се односни прописи заиста примењују у земльи која их je довела (9) и какве резултате дају. Утицај прописа већих градских ошптина на прописе мањих општина у погледу предмета и начина регулисања у периоду од рслобођења до 1950 (10), био je огроман. То je утледање у већем броју случајева дало добре резултате али je тамо где je изгубл>ен смисао за реалност и меру и где je одлука великог насеља аутоматски преношена на једну малу средину, било крупних грешака. д) Инсистирање на интегралном спровођењу неких принципа без обзира на сукобљавање са животом и са другим не ман>е важним принципима доводи до погрешног или неадекватног правног регулисања, и касније до измене и допуна. Поглед на све оно што се у нас данас обухвата појмом принципа хуманости изазива највеће чуђење. Низ бесмислица и недотупавности и свака ситуација за коју никакво оправдање не може да се нађе оправдана се овим принципом који са њима нема никакве везе. ђ) Некад до измена и допуна долази из бојазни да не изгубимо корак са савременим светом, или због тога што нам се чини да сувише дуто остајемо без теоријских новости у извесној области, па без стварне потребе формирамо неке идеје да се њихов ток не би умртвио и прогрес успавао. е> Узрок изменама и допунама je некад у простој недовољној пажњи приликом припремања прописа, другим речима у аљкавости. Објављиван>е сваког важнијег правног прописа праћено je по правилу исправкама које се приказују формално као довођење у склад погрешно објављеног текста са изворником. У ствари то су највећим делом исправке изворника ради отклањања грешака запажених по објављивању. Понекад такве исправке нису могуће и онда се мора донети формална измена, као што се у случају пропуштених одредаба мора дати допуна. ж) Лакоћа којом се доноси правни пропис (нарочито према поступку ранијих скупштина) иде на руку површном раду на дрипремању. Сазнање да ће се, ако у пропису нешто није у реду, лако исправити изменама и допунама, чини да се мање обраћа пажње приликом усвајања прописа да ли je он заиста у реду. VI. Утица j метода припреме прописа на сложеност прописа. Сложеност правних прописа потиче од сложености материје која се регулише, сложености и структуре државног и друштвеног уређења и броја органа али

(8) Разлози за измену Зак. о крив. пост, од 1948 н., новиы Закоником о крив, пост, од 1953 постављеним на битно различитим принципима, били су једним делом у нашим измењеним приликама, али добрим делом и у томе што су у Закону били некритички преузети неки институти Законика о крив. пост. РСФСР, који нама нису одговарали. Измене одредаба о малолетницима у Крив. зак. и Закоыику о крив, пост, засноване на новим ставовима теорије и на прописима неких западних земаља, у основи врло дрбре, мораће се у неким деловима ревидирати, јер су се код нас показала непогодним, или ћемо их задржати пристајући унапред на шихову дефекту примену.

(9) Неке земље, из разлога међународног или научног престижа, доносе прописе које уопште не намеравају да примене, и утолико их лакше доносе уколико мање Шlсле да их примене.

(10) Према нашој студији о одлукама народних одбора на територији Србще у периоду 1945 —1950.