Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

ПРИЛОЗИ

421

влачи радо себи послове (10). Мера привременог смештаја (у прихватилиште или на сличая начин чл. 441) коришћена je у Србији у 1964 само 30 нута а притвор 212 пута. Морало би се знати због чега je то тако, и ако се установа привременог смештаја не примењује зато што има недостатака, у чему су ти недостачи. Питање одбране малолетника, за коју законик тражи да обавезно буде вршена преко адвоката, и чињеница да у великом броју седишта општинских судова адвоката нема или их нема довољно, такође je појава коју судови треба да истакну и настоје да ce нађе решење. 9. Вођење поступка мора ићи примерном брзином (не на штету његовог квалитета, као што je већ речено). Темпо пословања судова уопште представља највећи анахронизам y савременом друштву. Ta ce појава, поред свих мера предострожности предвиђених у Законику, јавља и у поступку према малолетницима (у пракси судова у Србији једна трећина предмета се суди преко три месеца), и то се на сваки начин мора избећи, а мислимо да се уз посвећивање довољне пажнье и може избећи. Излагања под IV, I—9,1 —9, показују да сви органи који учествују у поступку према малолетницима, морају да прилагоде свој метод, стил и темпо рада захтевима који произилазе из природе поступка према малолетницима. Захтев се посебно поставља у погледу судије за малолетнике. Он се са мало добре воље може остварити и такав ток догађаја треба и очекивати. Ако би даљи развој ипак показао да се такав преображај у начину рада судије за малолетнике не може постићи, не би остало ништа друго него да се ови послови одузму из надлежности суда и повере органу социјалне заштите који би преузео јединствено старање о свим малолетницима, како угроженим и запуштеним, тако и извршиоцима кривичних дела (сем случајева гдё треба избећи казну), који би сам изрицао и васпитне мере из Кривичног законика (оваква или слична решења у позитивним правима већ постоје).

Др.

Тихомир Васиљевић

ПОВОДОМ НАЈПОВИЈЕ КОДИФИКАЦИЈЕ ТРГОВАЧКОГ ПРАВА САД

1. У Сједињеним Америчким Државама одавно постоји тежња великог броја правника да се прецедентно право у области трговачког промета замени законским регулисањем које би било више у складу са савременим развојем трговачког промета. С тим у вези већ крајем XIX а нарочито почетном XX в. чине се покушаји да се за одређене области као што су хартије од вредности, складишнице, коносмани и купопродаја донесу посебни закони. Једнообразни закон о купопродаји донет je 1906 по угледу на ен-

(10) Пример; суд, кога јавни тужилац обавештава да је поверио спровођење припремног поступка органу унутрашњих послова, има у закону овлашћење да пгреузме ту ствар али се то до сада није догодило ни у случајевима кад je било очигледно корисно.