Anali Pravnog fakulteta u Beogradu

109

ПРАВНИ ПРОБЛЕМИ ЛЕЗИНГА

в) Закупнина. Закупнина се плаћа на линеарно ј или опадајућој бази, зависно од уговора и природе добара која су предмет leasing-a. Закупнина може бити прилагођена и сезонском ритму делатности. Истине се да je ова гипкост leasing-a, која се не среће код банкирских кредита, неоспорна предност leasing-a. За време неопозивог периода (рока) leasing-a, закупнина се, зависно од случаја, плаћа месечно или тромесечно, а истеком тога рока закупнина се често плаћа и годишње. Прва para се обично плаћа на дан испоруке опреме или унапред. Оно што je у вези са закупнином важно истаћи односи се на случај кад у времену између потписивања уговора и испоруке опреме дође до промене цена, у ком случају се закупнина прилагођава промени цене. г) Гарант]е. Уговорпма о leasing-у често се предвиђа да корисник leasing-a у време потписивања уговора уплати одређени износ (који често износи и три закупнине) на име гарантнје. Поред овог начина таранти] а, leasing друштво често тражи да нека јака финансијска установа (банка, кредитна установа и сл.) јамчи да ће предузеће корисник leasing-a уредно извршавати своје обавезе преузете уговором( 10 ). 2. Права и обавезе уговорних страна Уговорне стране по правилу закључују уговор у коме тачно прецизирају сзоја права и обавезе. Свака нејасно или недовол>но формулисана обавеза даје право суду да je различите тумачи. Корисник leasing-a бира опрему (машине, материјал и сл.) на основу овлашћења које му даје leasing-ApyniTßoO l ) и утврђује цену са испоручиоцем (произвођачем). Трошкови испоруке, инсталирања, стављања у погон и сл., као и сви ризици с тим у вези падају на терет корисника leasing-a( 12 ). Корисник leasing-a je дужан да на изнајмљеној опреми стави ознаку (плакету, плочицу) о томе да je опрема у питању својина leasing-друштва (најчешће на плакети стоји да односна опрема представља „незаплениву и непреносиву својину (leasing) друштва X”). Неки уговори предвиђају да напомена са ове плочице мора бити унета и у ктьиговодство корисника leasing-a одн. да се у инвентару води под рубрикой „изнајмљени материјал”. Кориснику leasing-a je уговором забрањено да опрему даје у закуп, залогу, позајмицу или да je уступа трећим лицима на било који начин. Он je дужан да се њоме служи као добар домаћин, (или

(io) Да би се утврдило финансијско стање предузећа које жели да користи leasing кајчешће се тражи да такво предузеће поднесе следећу дикументацију: а) билансе и завршке рачуне као и рачун добитака и губитака за последње 3 године; б) про форма фактуру матери]ала (опреме) ко]и се изнајмљује; в) технички списак са детал>ним карактеристикама матери] ала уз назначена његове на мене, предностима које се очекују и разлозима због којих ce leasing транш. Као што се види, ова документација се не разликује много од оне која се подноси банци ради добпјања зајма (што даље показује да je leasing умногоме сродан банicapcKHM пословима).

(и) Није дозволена обрнута ситуација т]. да leasing друштво на основу овлашћења корисника leasing-a купује опрему, јер 6и се у том случају радило о прикривено] куповини опреме на кредит.

(12) Како за највећи део опреме у погледу квалитета, фупкционисања и поузданости произвођачи даЈу гаранцију купцу, то ова права leasing друштво преноси на корисника leasing-a за случа] да опрема у гарантном року покаже неке недостатке.