Arhiv UNS — Crkveni listovi

СВЕТА ГОРА ДРЖАВА КАЛУЂЕРА

Света Гора. Полуострво 45 километара дутачко и пет до десет километара широко, окружено можда најлепшим делом Jerejског мора, налази се непуних 200 километара североисточно од Солуна. Надвисује га на крајњој, источној страни планинска купа Атоса која из мора израња до облака, до висина које надмашују 2.000 м Слободу и неприкосновеност Светој Гори поклонили су својевремено византијски „цареви царева" Василије I (883. г.) и Лав VI (893. г.). Света Гора је и данас своја и неприкосновена. Има своју владу и своју престоницу Кареју у којој се управља по вајкадашњим, али строго утврђеним правилима.

Не зна се тачно када су почела прва настањења на овом проходишту војски и цивилизација. Документа помињу прве осамљенике још 843. године. Али Лавра Светог Атанасија, познатија као Велика Лавра, зна се да је прво монашко здање подигнуто северније од чудесне Каруље, испосничких пећина начичканих дуж окомитих стрмина од мора па безмало до врха Атоса. А онда су се догађаји историје множили, гранали, Нарастала су нова места за „умно" одвајање од света и зборишта за „непрекидну молитву срца". Били су то грузг’ (980. r.) и грчки Ватопед (985. г.). Одмах после њих помиње се (1076. г.)

и први „манастир Хелендарије" али као грчки манастир „потпуно пуст и угашен". И тако је било све док Растко Немањић 1191. године није примио постриг у Русији а одмах затим прешао у Ватопед, и док пет година касније његов отац Стеван Немања није оставио наследника на српском престолу, замонашио се и прешао на Свету Гору. И тада почиње укорењење српског бића и српске културе на овом простору. И то што је било угашено, Сава Немањић добија од византијског цара Алексеја 111 под управу ту пустолину „да буде Србима на поклон вечни". И почиње градња. Ницале су и зидине за одбрану и црквице за „обожење". Све

Поглед са куле Св. Саве на један део хиландарског комплекса

Поглед на хиландарска светилишта и зидове

J едан од најввћчх манастира руски Пантелејмон

ВЕРА

2

ВЕРА