Arhiv UNS — Crkveni listovi

НАШИ СВЕЦИ-ЗАШТИТНИЦИ

У децембру, јануару и фебруару, времену које обухвата први број нашег часописа.има дванаест слава и то (према новом и старом календару):

Свети АЛИМПИЈЕ СТОЛПНИК

9. (26. новембар) децембар

Столпници су посебна врсга аскета. Своје тело су мучиж подижући негде у пустињи, поред пута „столп" (озидана кула или стуб) и'Оковани и ланцем, привезани за стуб, проводили свој живот. Путници би-им давали по мало хлеба и воде колико да се одржавају у животу. За Алимпија Столпника се прича да је живео у време грчког цара Ираклија. У црквеним књигама је 608. година забележена као година његове смрти. Уз столп је провео 53 године живота, све време лежећи само на једној сграни ребара, дакле, не окренувши се ни једном. Кажу да му је било Ц8 година када је умро. Св. Алимпије се сматра заштитником стоке, па се на његов дан не упреже теглећа марва. По предању, овај светац је прегазио кугу и од тада се ова болест не јавља.

ВЕЛМКОМУЧЕНИЦА ВАРВАРА

17. (4. по старомЈ децембар

Варвара је Гркиња, кћи оца многобошца. Када је отац зидао купатило поручио је два прозора, а Варвира је тражила три за Оца, Сина и Светога Духа. Згрожен што му је кћи хришћанка, отац је одведе старешини обласги где Варвара храбро признаде да је хришћанка. Девојку сгавише на муке: после батина палили су јој ребра и груди, скинули голу и шетали градом, а отац јој је, на крају одсекао главу. Тако се ова девојка, 290. године жртвовала за Христа. Њеног оца је стигла заслужена казна погодио га је гром.

Свети НИКОЛА

19. (6.) децембар

Рођен у малоазијској области Лијотји, у граду Патари, у време римског цара Валеријана, Никола је, изучивши школе, посгао прво свештеник града Мира, а затим и мир-ликијски архиепископ. Као изузетан хуманиста, после смрти богатих родитеља, своје наследство је потрошио помажући сиротињу, удајући девојке, дајући милостињу, откупљујући робове и дајући им слободу. Болесне је обилазио, тужне тешио, а грешнима указивао на прави пут. Под царем Диоклецијаном, у време прогона хришћансгва, у тамници је провео много година. Тек га је цар Константин ослободио ропства. Овај владар је сазвао и први Васељенски сабор у Никеји, коме је присуствовао и Никола. Светог Николу зову и чудотворцем. Мого је прича везано за ову његову особину. Од оне да је предвидео олују на мору, коју ни најискуснији морепловци нису очекивали, преко легенди о спасавању бродова и морнара из силних бура, до избављења са губилишта неправедно осуђених на смрт и излечења тешко оболелих. Једна од ових последњих је записана и у жтију српског краља Ситевана Дечанског који је веровао да му је свети Никола вид повратио. И после Николине смрти, 345. године после Христа, долазили су људи у Мир, на његов гроб, молећи да их од беде и болести спасе. Постоје писани трагови да су то чинили и Скити, односно Стари Словени. Са Дона су се спуштали у Мир доводећи болесне на излечење. Тако се и може објаснити толико уважавање светог Николе међу Србима и толико породица које управо њега Славе.

Турска освајања у XI веку отерала су и становнике Мале Азије са својих огњишта. Град Мир је остао пуст, па су мошти Св, Николе, 1096. године калуђери, преобучени у лађаре пренели у луку Бари и положили у цркву Јована Претече. Касније су му Бараини подигли огромну цркву и у њу пренели мошти. Храму у Барију и Стеван Дечански је слао богате прилоге и сребром га окитио. Као заштитника мора и воде, Светог Николу славе сви лађари хришћани. А постоје документи да су га поштовали и турски лађари.

Свети ИГЊАТИЈЕ БОГОНОСАЦ

2. (20. децембар) јануар

ДВЕ ПРИЧЕ су везане за Игњатајев надимак. По једном, док је још био мали, узе га Христ у наручје и поручи својим ученицима: ,Ако не будете као деца, нећете ући у царство небеско'. По другој верзији, када је цар Трајан победио Трачане и Ските, организовао је прогон хришћана. Дошавши 107. год. у Антаошју, где је Игњатије био епископ, цар нареди да му га доведу. Видевши да пред собом има непоколебљивог хришћанина, нареди да ra одведу у Рим и баце зверима. Два изгладнела лава, пред пуним амфитеатром, растргну Игњатија. Кад су хришћани пронашли свечево срце у њему је писало „Бог". Пошто га је Бог носио и пошто је Игњатаје у срцу Бога носио прозван је .Богоносац*. Многи обичаји и веровања везани су за дан Светог Игњатија. У народу се назива Кокошињи Божић, а ко први тога дана уђе у кућу, тај је кокошињи положајник и он мора непомично да седи на јастуку како би се кокошке што чешће легле. Од Игњатаја до Божића се нико не сме тући да му чиреви не би изашли по телу. Ако тога дана падају снег или киша биће берићета у пољу и кошницама, наравно, и обрнуто.

Свети ПРВОМУЧЕНИК И АРХИЂАКОН СТЕВАН

9. (27 децембар) јануар

Први који је због и за Христа страдао био је Стеван, зато се и зове првомученик. Он је и први међу ђаконима посградао, те отуда назив архиђакон. Стеван је био први од седморице ђакона који су се у Јерусалиму, у време образовања Хрис-

тове цркве, бринули о сиротињи, удовицама и болницама, У једној расправи о Хрисгу, Стеван је веома надахнуто говорио о Сину Божјем. Како је међу његовим Саговорницима било и Јевреја и фарисеја и садукеја и Грка, некима се та прича није допала. Али, немогавши да Стевана надговоре, оклеветаше га да је погрдно говорио о Мојсијевим законима. Поверовавши у клевету разљућена гомила изведе Стевана из града и уби ra каменовањем. Свукли су са њега беле хаљине и дали их младићу, по имену Свле, да их чува. Био је то један од љутих прогонитеља хришћанства, а касније најревноснији Хростов апостол Павле.

Свети ВАСМЛИЈЕ ВЕЛИКИ

п. (1. по старом) јавуар

Рођен око 329. године у Ћесарији Кападокијској, Василије је тадашње високе школе завршио у Цариграду и Атини. По завршетку световних наука и кратког учитељевања, покрстао се, Одлази затим у понтијску пусгињу где саставља монашка правила, а после смрти епископа у Ђесарији Василије је изабран за архиепископа. Живео је веома скромно, пидизао болнице и школе, а када му је цариградски цар Валент, иначе присталица аријеваца, запретао прогонством, чак и смрћу ако се не одрекне архиепископске столице, Василије му је одговориО: .Прогонства се не бојим јер је свуда земља Господња. Имање се не може отети од онога који нема ништа. Смрта се не бојим, јер видш да скоро и немам тела. Један ударац довољан је да ме смлави. Смрт he само убрзата мој одлазак Богу, ради кога сам већ сам по себи умро и одавна тежим ње.му". Цар ra је после тога оставио на миру, а покушај аријеваца да завладају Кападокијом остао је безуспешан.

Свети ЈОВАН КРСТИТЕЉ

20. (7 по старом) јануар

Пуно име овог свеца је Свети Јован пророк, претера и крститељ Господњи. Он је последњи велики пророк. Појавио се пре Христа (претеча) и почео припремати људе за његову науку. Пошто је крсгио Исуса назван је крститељем. Јован је био Христов и савремник и рођак. Од ране младости је желео усамљенички, пустињски живот, Себи је жељу испунио у пустим

ВЕРА

20

ВЕРА