Arhiv UNS — Crkveni listovi

Достојним животом уверава ме Наронг. Скромношћу, сузбијањем егостичних жеља, пре свега похлепе. Не сме се красти, убијати, лагати, живету у греху. Тако је рекао Буда, И треба бити задовољан својом судбином. - Исто тако и поштовати сваког ближњег - дадаје Чу Шри. - Нарочито мушкарца, јер он, иушкарац, има једну обавезу... да у младим данима проведе неколико месеци „на буату", односно у неком манастиру. Тиме добија благо; родност и способност да својом мудрошћу постигнутом читањем светих списа, схвати своју судбину и судбину свих људи око себе. Зар то није много? Наравно да јесте сложиће се „дошљак из белог света". Поготову ако то будисту испуњава, ако му осмишљава живот, што је очигледно. Што одражава упадљиво, мало где виђено спокојство у понашању Тајлађана, Шриланчана и других припадника будистичке вероисповести, које лросто плени.

А пут је широк... Вечити осмех, често само на једном крају усана, тајанствен и недокучив, осмех који може да значи поздрав, одобравање, али и чуђење, неслагање, чак и презир... јединствено је обележје будиста. Осмех је то који изражава надмоћ, сигурност, самопоуздање, веру у живот. Видела сам га и на лицима лама /тибетанских калуђера/ који су прошли најинтензивнији „дрил" пре него што су се замонашили. А тај дрил значи уздржавање у свему, гладовање до исцрпљивања, трпљење физичких болова, рецимо, у виду печења, или чак спаљивања прста пред Будиним олтаром. Значи одрицање од сваке удобности, од песме и игре, од пријатне постеље; пролажење кроз сва искушења, да би се постигло право на чланство у монашком братсву, свеједно да ли тибетанског, или тајландског, непалског, шриланчанског, кинеског, јапанског храма. - Видите, ја то нисам иогао да издржим и после три месеца боравка у манастиру, у својој осамнаестој години, вратио сам се кући и наставио школовање - искрен је Наронг. - И одмах да вам кажем да је тај мој потез био израз личне воље, за који никад никои нисам морао да полажем рачуна. А исто би се десило и да сам провео три или чак двадесет три године у манастиру. Ако неко у једном тренутку пожели да се врати у световни живот, пут иу је слободан. Али и у световном животу тај несуђени монах остаће будист. Верник који стално има на уму оно... тако је говорио Буда. И који поштује та странцу тешко разумљива правила. Тако, на пример, никад неће окренути ноге према саговорнику, нккад никога, чак ни дете, неће погладити по глави, јер глава је „света", а ноге су „неплеменити" део тела. И увек ће сваког калуђера, али и много старијег човека, поздрављати лаким наклоном главе, уз руке склопљене изнад чела. Од светога светоме...

Нада МИЈЛТОВИЋ

SIMBOLIČNO STEPENIŠTE

“ТЕбКО je uspeti se ovim stepeništem postavljanim u Jerusalimu. Sa svojih 40-Stepenika okrenutim u suprotnom pravcu koja ne vode nikuda, ovaj spomenik je рге svega simbol. On podseća na religioznu epizodu ■sa čuvenom vavilonskom kulom, kad su Hebrejci uzalud pokušavali da se popnu na nebo. Nemoć čoveka pred bogom, to je njegovo značenje.

ZAVODNIK KAO BUDA

AMERIČKI superstar Ričard Gir, stvorio je solidnu reputaciju zavodnika. Ali, u stvari, on sanja da odigra Budu na filmu! „Na Zapadu se ne zna da je Buda bio bele rase, da je započeo službovanje u 29. godini' i nastavio ga do osamdesete. Ja imam 40, idealne godine da ga igram" poručuje Gir. Ričard dobro zna o čemu govori pošto je u budizam ргešao pre 16 godina i osnovao tibetan s ku kuću u Njujorku. Išao je darazgovara o tom projektu za film lično sa Dalaj lamom (na slici).„Biće to jedini način da završim sa ulogama, seksualne bombe". I da bi dokazao da nije samo žigolo on rado podseča da je po čeo u pozorištu sa Hamletom „jedan od najgrandioznijih 1 momenata u mojoj karijeri",i da je studirao filozofiju.„Osam godina fakulteta рге' glume, to je već nešto!" dodaje Ričard Gir.

ОТАС TESTA

NAjSLAVNIJI sveštenik Francuske је glumac Andre Ober, alias Don Patijo. Njegov producent daje da mu se šiju mantije po meri, a u specijalizovanom butiku, u Rimu, on kupuje svoje kapice. Za 46 godina karijere, taj veteran imitatora snimio je 26 reklamnih filmova u slavu testa „pancani". Ipak, sa evolucijom reklame, novi odgovorni hteli su da ga zamene... Ali jedan Don Patijo ne uklanja se lako. Zato je italijanska firma odlučila da sačeka penzionisanje slavnog „sveštenika". Isuviše slavnog da bi bio jednostavno uklonjen.

ВЕРА

42

VERA