Arhiv UNS — Crkveni listovi

У ГЛАВНОЈ УЛОЗИ -ИСУС

Безброј је филмова снимљено на религиозне теме, од којих су многи били прави спектакли, са најпознатијим глумцима и читавом армијом статиста и хиљадама животиња. Али, у тим делима, којима је оквир дала Библија, најмање је било Библије Библијски мотиви на филму

ада је 1923. године један од пионира КХоливуда Сесил Б. де Мил изразио жељу својим продуцентима да сними „вестерн" на тему Библије многи су га слушали са неверицом, а било је и оних који су му отворено рекли да богохули. Али он је био упоран. Сматрао је да може да се нађе аналогија између борбе пионира, који су насељавали Дивљи амерички запад, и Израелићана који су се такође борили за земљу а сматрао је да та.тема може такође да се сними атрактивно као у то време веома популарни вестерн. Публика ионако жели да види пре свега спектакл, а шта може да буде атрактивније од историје, па још из Библије, сматрао је Де Мил. У мају исте године упорни Де Мил повео је праву армију глумаца и статисга око 3000 људи и шест хиљада животиња у пустињске пределе Гвадалупе, пешчаних спрудова, где су снажни ветрови са Пацифика нон-сгоп дизали праве облаке песка. Подигнут је читав град под шаторима, којим је, као неки Месија двадесетог века, командовао неуморни Де Мил. Није додуше рачунао на оне, који су од почетка сумњали да ће његов подухват успети, односно да he направити и спектакл, угодан за око, али и да неће повредити библијска предања, и који су упорно роварили. Тако се десило и да су објављене слике Христа који пуши (!)

или Арона који лежи на песку у загрљају са фараоновом ћерком, што је било равно малом скандалу, иако је, наравно, била реч о глумцима (Хириста је играо извесни X. Б. Ворен) и статистима, снимљеним у слободним часовима. Свему у свему, био је то успео подухват, који се после премијере приказивао читаве 62 недеље без престанка у биоскопима, претеча читавог таласа филмова са библијском тематиком, али и један од првих акционих филмова у светској кинематографији.

Каубоји терају Египћане Читаве 33 године касније Сесил де Мил је као ветеран холивудске кинематографије снимио нову, сада већ колор и звучну верзију „Десет заповести" и са великом екипом познатих глумаца (међу којима су били Јул Бринер, Чарлстон Хестон, Ивон де Карло, Ен Бакстер и други глумци). Занимљиво је, можда, још у вези с овим првим филмом на тему Библије рећи да су великим сценама битака Египћане тумачили оригинални каубоји из Сан Хозеа у Калифорнији, па је аналогија између правог вестерна и овог библијског на неки начин остала... „Несташни" де Мил је четири године касније снимио филм 0 Христовом рођењу и страдању Драљ краљева". Али, да би задовољио

продуценте који су се и даље плашили финансијског неуспеха филмова на верске теме хтео је да у овом делу да своју, оригиналну тезу о томе зашто је Јуда издао Христа. Његова верзија је била да је то било због - Марије Магдалене! То су му продуценти једноставно „исекли" у монтажи, па се Де Мил жалио да је његово објашњење било много вероватније него званична верзија да је „краљ издат због тричавих 30 сребрњака". Популарни „мистер Холивуд" огласио се и 1949. филмском причом „Самсон и Далила". Главне улоге тумачили су Викгор Мечер и лепа, зеленоока Хеди Ламар, која је постала позната 1933. када је снимала нага десетоминутну епизоду у познатом филму „Екстаза". Злочеста филмска Далила, која је начинила Самсона немоћним одсекавши му косу, прекршила је, међутим, у приватном животу једну од десет божјих заповести - крала је! Још 1965. била је ухваћена као ноторни клептоман, а пре неки дан су све светске новине објавиле да је ова, данас 76-годишња дама, поново ухваћена у крађи у једном драгсгору!

Супер старови Један од најспекгакуларнијих филмова о Христовом животу био је „Највећа икад испричана прича' из 1965. Џорџа Стивенса. Христа је тумачио ликом и физички можда најприкладнији глумад, омиљени Бергманов јунак Макс фон Сидоу, а остале улоге тумачило је око сто познатих глумаца, који су сматрали чашћу да се појаве макар на кратко у овом спектаклу. Многи су само реда ради (због одредби и свог синдиката) узели мали хонорар, чесго и симболичан, у виду једног долара. Многи гледаоци нису стигли да регисгрују да је један Џон Вејн у овом филму тумачио једноминутну епизоду римског легионара који чува разапетог Христа! Међу филмофилима омиљена је и „Библија“ Џона Хјусгона из 1966. године, филм у којем је такође играла велика екипа познатих глумаца, међу њима Ава Гарднер, Џорџ Скот, Питер ОТул, Франко Неро и други. Сам Хјустон је за себе задржао улогу Ноа! Овај филм је приказиван као италијански, јер је главни продуцент био Дино де Лаурентис. Италијани су се, уопште, често обраћали старијој историји и библијским темама. Најоданији овој тематици је међу италијанским синеастима Франко Роси, који је својевремено прославио нашег Бекима Фехмиуа, ангажујући га за главну улогу у „Одисеју". Касније је код нас режирао спектакл „Кво вадис', али је његов најзамашнији подухват последњих година филмска трилогија под називом „Дечак звани Исус'. Дипломирани историчар уметности, стручњак за етрурску културу, Роси се у овом филму држао класичне библијске приче са почетком у којем света породица бежи пред Херодовом наредбом у Египат... Поново је у овој трилогији антажовао Бекима Фехмиуа за улогу Исусовог земаљског оца Јосипа, а у трећем наставку омогућио је нашем глумцу да поново заигра уз своју филмску Пенелопу из „Одисеја', познату грчку глумицу Ирену Папас, која је играла божју мајку у позним годинама. У новије време било је доста других филмова, који су користили Библију и личност Христа, често и на неубичајен начин, као у познатом мјузиклу „Исус Христос", супер стар' Нормана Џуисона, снимљеном углавном са непознатим глумцима, али добрим певачима. Било је и других филмова, који су користили Исусово име у наслову, као што је био канадски филм „Исус из Монтреала" или наш „Пластични Исус", али у потпуно другом контексту од библијског!

Мила КОДЕМО

ФИЛМСКА ДАЛИЛА: Хеди Ламар

ЛЕПОТИЦА ИЗ ФИЛМА „БИБЛИЈА": Ава Гарднер

ФИЛМСКИНОЕ; Џон Хјустон

ВЕРА

56

ВЕРА