Arhiv UNS — Crkveni listovi

СВЕТЛЕЋИ АРАНЖМАН

Да би се у сгану дочарала свечана, новогодишња атмосфера, није неопходна јелка, довољан је и мали аранжман од борових гранчица, шарених трака, куглица и пуно разнобојних свећица. Основа за такав аранжман је специјалан сунђер /има ra у цвећарским радњама/ у који се забадају гранчице и свеће, док се машне, траке и куглице причвршћују танком жицом. Такав светлећи букет може да стоји и на свечано постављеном столу али и у неком углу собе, на посебном посгољу.

ДЕДА МРАЗ-ВРЕЋИЦА

Фигурице Божић Бате или Деда Мраза, у које се могу спаковати дечји поклони, бонбоне, али и оловке и друге ситнице, лако можете да направите сами. Bpehe се кроје у облику троугла, брада, очи и ивица шубаре само нашивају на основу. Прорез се осгавља на леђима Деда Мразовог огртача како би послужио као права врећица за одлагање ситница. Сви делови који се лепе на основу могу се направити и од остатака вунице али и од вате. Уколико их правите за више малишана, извезите или налепите и имена децеа на поруб огртача. Тако ће свако дете испод јелке лако наћи свој поклон.

ПТИЦА ОД ПАПИРА

Као украс за јелку може да послужи и птица искројена од папира. Мало чвршћа хартија користи се за кројење трупа птице. Кроз прорез на леђима провлачи се тањи папир испресавијен попут лепезе то су јој крила. Кљун и очи само се доцртају фломастером у боји. Кроз прорез за крила провуче се и конац, којим ћеге птицу закачити за грану јелке.

САМО ЈЕДНА ГРАНА

Идеалан декор за мале станове предсгавЈМ богата грана јелке или бора, сјајним тракама закачена за лустер. Украсите је шареним, светлећим куглицама и по неком свећом (пазите да их поставите тако да не каољу) и украс је готов.

СВЕТИ НИКОЛА ЗА ДЕЦУ Обичај који малишанима доноси много радости је дочек Светог Николе. Ово је традиција и православаца и римокатолика једино им се дани дочека разликују, због разлике у сгаром и новом календару. Вече уочи празника малишани остављаЈу у прозор ципелу или чарапу. Док спавају, Свети Никола им обућу напуни даровима, бар деца у то верууу. Поклони су, најчешће слаткиши, мада може да буде и нека играчкица правила нема.

Нацртане дечјом руком честапсе су увек и' лепе и аанимљиве и драге успомене. Зато, нека малишани узму четкицу и бојице, лист од свог блока за цртање који ће обликовата као честат ку и на посао. Мотав нека одаберу сами Божић Бату, Деда Мраза, јелку, свећицу... Исцртане невештом дечјом руком имаће још већу драж. А, могу се послати баки и деки, другарици и другу, маминим и татаним блиским прија тељима, члановима породице, васпитачици у забавишту или учитељици, продавцу, комшији... За католички Божмћ, у западноевропским земљама, готово обавезно уноси се у кућу божићни венац, који сс најчешће качи на зид или о таваницу. То је веома дскоративни детаљ који успешно замењује једку н заузнма знатно мањи просгор, na га све внпк користе и породице других вероисповести. Можете и сами да направите овакав венац и то на следећи начин: за основу узмеге дебље гумено црево састављено у круг, а може да послужи и напумпана унутрашња гума дечјег бицик ла. Овај круг обложите танким слојем сунђера или старих чарапа и густо обавијеге танким канапом У тај канап, после задевате гранчице бора или јелке, толико гусго да се покрије основа Венац се кити на исги начин како и Јелка куглицама и другим свстлећим украсима све ћицама и тракама

ВЕРЛ

Чсспггамо прсдстојеће пра Ч

55

ВЕРА