Arhiv UNS — Stari listovi — Najstariji

Исидор Стојковић у 49. год. свога живота а у 17. ,год. свога професоровања. Покојник је рођен у Суботици, учио се у Сомбору, Новом Саду, Будиму, а правничке науке слушао је у Пешти. За тим је од српског црквено-народног сабора изабран за питомца и послат да слуша педагошке науке на универзптету у Цирихур које је и довршио у Липисци. Покојник је био врло врстан наставник, те је његовом смрћу српска школа много изгубида. Нека је мир пеиелу његовом а вјечита успомена у срцима толико стотина српскијех учитеља, којима је он био наставник, као п међу осталом честитом Србадијом. Бог да га прости и помилује! Др. Павле Падејски : У Бољевцима у Сријему иреминуо је 10. марта бивши професор на књажевачko] гимназији др. Павде Падејски, у 28, години свога млађаног живота. Покрјник је радио и на књижевности пишући и преводећи многе приче и чланке. Радио је у „Јавору“ „Стражнлову“ „Бранпку“. Бог да га прости п номилује! Душан Валожић. Ове године 28. марта премпнуо је у Нишу српски књижар и штамиар Душан Вадсжић, син покојног Велимира Валожића. Покојник је био, како вели „Народнп Дневннк“, питоме нарави, племенита срца и карактера, омпљена личност у свима круговима, био је биран и за послапика а у скупштини за секретара. Бог да га прости и помилује!

Нове књиге и листови.

~Stenograf“ glasilo hrvatskog steno grafskog društva u Zagrebu. Број 1., година 1. Уредник Фрањо Магдић. Излази свакога мјесеца осим августа и септембра. Уза сваки број иде прилог од по табака на коме су стенографске радње за вјежбање. Цијена му је на годину 2 Фор. Ратарке, књижице за поуку и забаву, српском ратарском свету. Број 7. Зликовац и Петко, приповетка Александра Т. Погоског. Број 8. lllта држи људе, приповетка Пава Толстога. Број 9. Xрис т о с у гост и м а ко д пао р а, приповетка И. С. Љескова. Све три је превео с рускот М. 11. Туторов. Најприје су биле штампате у листу „Садашњости и одакле их је прештампала Накладна штампарија. Првој је књизи цијена 14 нов., другој 8 нов., а трећој 4 нов. Шематизам српско-православне епархије далматинске и истријске за годину 1891. Задар, печатња Ивана Водицке. У тој епархији имаде 80 цркава, 3 манастира, 6.9G1 душа српско-православних. Ратарке, књижице за поуку и забаву српском ратарском свету. Број 4. Крутиков, приповетка Т. Кавалевске. Број 5. Пут по се веру Ру сиј е, напнсао А. Н. Јахонтов. Број 6. Су д људски и Божји, приповетке А. Иогоског и Г. Полисадовог. Све их је превео с руског. М. П. Туторов, а биле су најприје пгтампане у листу „Садашњости“ што излази у Вел. Кикинди, одакле их је прештампала накладна штампарија. Цнјена је првој 8 новч. другој 19 новч., трећој 12 новч. Даница, роман из биоградског живота написао Стеван i* ЈевтиЂ. Овај роман има једанаест одјељака. Књига је украшена елегантним илустрованим корицама-. Издање књижаре Велемира Валожића, а може се добити pi у другим књижарама. Цијена је 1.50 дин. или 75 новч. Од „Пољског Цвијеlла“ Јанка М. Веселиновића изашле су до сада ове књижице: 1. Сеја, 2. Сви}»ач, 3. Чича Пера, 4. Кривоклетник, 5. Баба Стакаибаба Станојка,. G. Било па битисало. Цијена свакој књижицп 30 пара дин. илп 15 новч. Котарчица цвећа, приповетка за старо и младо. По Хр. Шмиду посрбио Димитрије Јосић. Треће издање. Панчево, 1891. Наклада књижаре Браће Јоваиовића. Цпјена 40 нов. Jezlkoslovna nastava u osnovnoj školi. Prvi dio: Zorna nastava. Napisao Gjuro Bujher, upravitelj učiteljske škole. Preštampana iz izvještaja o učiteljskoj školi sarajevskoj za školsku g’odinu 1889—90. U Sarajevu zemaljska štamparija 1891. Cijena 60 nč. poštom 65 nč. Српско Новосадско Коло, приказује своме добротвору и учител>у сада колеги г. Јовану Грчићу, проФесору срп. велике гимназије новосадске. По свирању нар. свирца за гласовир удесио Тихомир Остојић. У Новом Саду, штампарија српске књижар# Браће М. Поповића. Цена 80 нов.

Читаоцима.

Овим бројем ступа „Вила“ у другу четврт ове године а такође и са изласком долази у ред. Ово је најбо.ви знак да уредништво и до сада није нпје било криво закашњавању листа, јер п ако је уредпик већ пуна четири мјесеца болестан п ако је лист био сувише задоцнио, опет се и тој неиол.и доскочило. Од селе he, ако Бог да здравња, тачно и уредно излазити,само молимо српске родо.нубе и књижевнике да нас помогну са радом и претплатом. Ми ове годиие не шал.емо никоме ко се пе претплати. Све бројеве од ове годнпе имамо п можемо послужити свакога.

САДРЖАЈ : Др. Фрањо МиклошиИ, од Милана Печанца, Пјесме: Просјак, од Дазара Николића. Млабо 'дрво и вјетар, од А. Шавгића. Приповијетке: УтЦелица, од К. Монашевића. Поука: Жалосш за мртвима у различиших парода, од Н. Савића Сриске иар idue умошворине: ПСенидоа Павла: забиљежио Момир. Ашеш-Периша, нар. прнча. Лисшак, •

„Босанс т .а Вила излази у Сарајеву сваког 15. и 30. дана у мјеседу. Цпјена је за све крајеве на годину 4 фор., ва по годпне 2 фор. Ђаци добивају лист за 3 фор. Претплата п рукопиеи шаљу се на уредништво. Неплаћена писма се не примају. Рукописн ее не враћају.

Прва српека штампарија Ристе Ј. Савића у Сарајеву

112

БОСАНСКА ВИЛА

Бр. 7