Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

138 Архив за историју српске православне карловачке митрополије

Занимљива пресуда конзисторијална.

Како ми до данас не знамо за извесно, како су састављене биле епископске конзисторије, а тако исто и архидијецезалне све до 1782.; принуђени смо да из појединих њихових пресуда стварамо суд о њиховом саставу и поступку.

Ми смо и у »Српском сиону« изнели неколико конзисторијалних седница, а изнећемо их и у »Архиву«, не били тим начином сазнали што више о њиховом уређењу и судском поступку.

Започећемо са једном занимљивом пресудом темишварске конзисторије, из које се види, да се 1753. много ригорозније поступало у брачним парницама, него што се данас поступа у сличним приликама.

1. Испитание Анице жителке из великога Семиклуша предвзјатое Маја 10. 1753. Вопросо-Отвјети.

1. Откуду родом“ — јесам из великога Варада.

2. Како звалсја отец твој — Пошч Јанко.

3. Колико времена како си изишла из В. Варадаг — Сад о духови оће бити 16 година.

4. Где си се први пут удалаг — Такођер у В. Вараду.

5. Како било имје мужу твоемуг — Флоре званија паурскога.

6. Колико времена била си с њим — Шест недеља дана.

7. Или сама ти својом вољом изишла из Варада и оставила мужа или нит — Нисам сама, него Господа мене шњим јесу раставили, јер перва његова жена дошла била с котором граждански суд заповедио њему живити а самном се раздвоити. И после тога кад сам од њега Флора отишла, дошла сам у шанац Батању.

8. Колико времена јеси жила у Батањи и код кога -— Живила сам од духова до божитњи поклада код моји пријатеља. 9. А от онде, куда отишла — У Вашаред једину мажарску ва-

рош и служила сам код једнога мажара именом Сабова Ференца пол године дана. 10. А из Вашареда куда си отишла) — У Бечеј и код капитана у ; Петра била сам службје три мјесеца, после сам се разболела и : , р отишла у Нови варадински Сад, и била у служби код вице-ишпана Чупура и онде с' овим момком Захарием јесмо се састали. ·

11. Колико година имате од вашега састанка досада, — Тринаест година.

12. Где сте се венчалиг — Нисмо се нигде венчали.

13. Заште нисте се венчали, — Ја вам незнам, него сам много

њему говорила, да или се венча самном или да ме пусти, а он би рекао, јасам человјек невенчан као и онај који је венчан, и тако до данас живили смо невенчани, и водио ме је које куд по пустарах, и такосмо безакони живот проводили и родила сам шњим шесторо деце, от которих двое умрло, а четворо живи су.

14. Јесу ли ова деца крешчена и код које цркве, код наше ли