Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

Дрхив за историју српске православне карловачке митрополије 139

или римскег — Крешчена су сва и код церкве восточно закона исповједанија греческаго.

15. Зашчо ниси толико година јавила и исповједала барем тајно свјашченицима за то ваше делог — Хотела сам ја, него он ми ние допушчао и с бојем претио ми да нити се причестим нити јављам свјашченицима, него окром његова знања једаред, а други са његовим знањем, али под видом болести јесам се исповедила и причестила и открила сва дјела наша духовнику на исповеди.

16. Где оно дваред исповедала се и причестила се“ — Перви пут у Бају код попа Илије, а други пут у В. Вараду код попа Гавриле.

17. Јели био овај момак с тобом, кад си се причешчавалаг — У Бају ние био, а у В. Вараду био је.

18. Како је вам допустио свјашченик да ви живете, и како дао причастие свјатое — Дао је понеже била сам верло болестна, али је рекао, кад ми ће бити лакшје да се јавим к њему зарад тога, а он Захариа кад је зато разумео убојавсе да нас не разпусте и тако узео мене и отвео у Арад.

19. Ми како видимо да је и твоја воља била на то и његова да живите“ — Кад јесам била праздна от порода и лакша, онда сам и казивала где могла, а кад била сам тежка с дететом, јер често имала сам, ондак нисам могла и нисам смела, зашчо ако мене остави, а мене би питали откуд имам дете.

20. Колико времена одкад сте дошли у Семиклушг — Сад о Петрову дну оће бити двје године; а били смо на пивару у салашу, и он је имао на пивару службу.

21. Закои узрок сад јесте между собом почели овај процес и по арешчу јесте се узимали и ово ваше безаконое сажитие на свјет изјавили — За овај узрок, како он прошедшаго великаго поста третеј недели оставио био мене и отишао некуд без мога вједома, и после Ђурђева дна паки дошао и почев ме питати ко ми је чижме купио, и почео мене бити, а ја сам побегла из куће, и ишла к протопопу, а он на путу мене стигао и отвев мене под арест ишпанов; а после кад су разумјели, шчо је међу нама, тако мене послали јесу к протопопи, но будући да протопоп ние био код куће, и у тиме пребивала сам код једнога чловека док је дошао протопоп и онда смо се обое пријавили оцу протопопу.

22. Когда протопоп разумјев ваше безаконое сожитие, јели хотјев вас венчати — Питао је нас, хоћемо ли се венчати, и он је хотев, него ја нисам, јер досадио мени боем и тиранским поступком своим.

23. Имашли желание в' напред с' њим живити законо и честног — Хоћу вели, са свим сердцем, како јесам се промислила, зарад ону децу а зарад нашега сагрешенија в' коим смо препроводили толико време, барем одсад да поболшамо живот наш.

Овај ексамен жене Анице јесмо вес очитали пред њеним мужем Захарием, кое све и он признава да је истина, и такожде признае да је велико сагрешение пред богом и пред свјатоју јего церковију, и вопрошен бив, имјеет ли вољу с неју Аницоју вјенчати се и законо жити, отвјет свободни дал, да има желание произволное.

Разсуждение или приговор Консисторијални:

По произвожде нију више писатаго испитанија, и по усмотренију