Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

Архив за историју српске православне карловачке митрополије ЊЕ

Ми кромје Бога, царја и нашеја совјети ничего боимсја, ни ужасаемсја, вашемуже Бр. за дружевног објавление благодарју.

Михал в. Бр. слуга, искалсја у нас остати в службје, но ми не знајушче пјелоју ли волеју он вашего Братгтва отпушчаетсја или ни, никакова слова на то јему дахом. Прочее — — —

В Петроварадиње 10. Окт. 1746. Бачкиј Висарион с. р,

Р. 5. По окончании сего писма, јеже Братству вашему чертах, пријде к нам из Титела о преставлении госпожи капетаници вашего Братства снохи извјестие, а Г. капитана вашего Брата неслучилосја; и понеже у нас указ јест в церквах никого погребати, ми же за љубов вашего Братства и за утјешение Г. капитана допустихом в женској папертје с деснија страни потребати ју. Сожалују Г, капитану за смерт јеја и за неприлучение јего.“

Овај се капетан брат владике Антоновића звао Јоаникије (в. „Хрхив“ за 1911 стр. 126:).

не ве ва

Тестаменат игумана раваничког Стефана (у Србији).

Добротом нашег пријатеља игуана раваничког оца Сергија Попића, добили смо поодавна тестаменат игумана раваничког Стефана, „ког овде наводимо, нека и он послужи за доказ, како су стари калуђери подизали од свога новца ћелије по манастирима, о чему имамо довољно докава и у нашој књизи: „Опис фрушкогорских манастира од 1758.%, где је наведено, шта је који од наших овостраних јеромонаха или игумана у ком манастиру својим трошком сазидао.

Тестаменат Стефанов гласи:

„Тестаментђ пишемђ азђ Стефанђ игвманђ раванички при своећ смрти, а 8 своси болести шцо се нахфди мало велико при менеи о жстае помне, прво «К8 дбката словемђ свбма двеста и двадесетђ и седамђ и Ф те дакати има Френће ф и НЕ (158) и цесарскег дбката зид (74) и бели новацафили 5 (136) сто тридесет и шегтб Форинти и шосв. ми дежни грђкђ Марко и бома ф и 1 словом сто и десетђ деката руштти, и члце се нашло бели новаца 65 Фор. словомђ педесет и шестб Форинђти, и тринадесетђ Форинљти жстависмо на поље за харчђ, и ти новци да се плаћа маисторомђ за трапезарја и иконописцемђ и 8 того шцо стане, да ми се да | (3) сарандара ако шо после тогљ „стане, оставламђ оу церквв раваниц“ да се харчи за тцо год потреба бвдне. И те новци љмставмамђ братидмђ прво гаврило, а дрбго поп Гсаја ;, поп гаврило, 1 (4), гетртге 6, немфитђ | и ако би то на дрвг8 стран“ похарчили, и ф свете цркве да не просто ни благословено, и да в проклето и трбклето, а господинђ МИтрополитђ како негова вола б8де тако нека твори.

писа оу раваница #ајка (1729.) Ел. Х (14).

азђ немфитђ ва гетргје еромонах, азђ исаила > гаврило “

Ф% мерски чловекђ мати капетана Сара, илија барјактарђ, радомир дизакђ, лалча столанђ, недлко, илија, стеФанђ монах, дијаконђ стефанђ, никанорђ 1еромонах..

оне сви он