Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

Архив за историју српске православне карловачке митрополије 13

зна какове информацие буде предлагати дикастеријам, а от нас ни: кога неима коби позорствовао и отговарао, и нам обзнанивао.

Того ради отправљају горе игумена бездинскаго (Теодосија Веселиновића) како море бити извјешчени сут них бр., кое ми за добро находимо.

Но трошак от нас потребуетсја 20 дуката косе одавле неимам прилике послати, но мољу в. бр. речене новце за нас положите. А ми овде кад се приближите к Осеку в. 6. положити.

То молим безсумненија сотворите, тако нам и нима писао.

С чим себе превручају св. братским молитвам и остају

Бр. вашаго в' дусје св. присни брат и слуга Никифор СтеФанович

Из Пакраца Дек. 1742. Смир. Е. Ш.

4. Јануара 1743. писали су Никола Димитријевић и Исаија Антоновић будимском владици Василију Димитријевићу ово писмо: „Преосвјашчењејшиј и пене рат ина Г. и Нам в Христе. Брате љубезњејшиј. Паки овога часа примившиј писаниге Г. брата Шлавонијског в. Бр. посилаем, такожде и Г. Бачког, шчое је нам писал преко Филипа вам комуницираем и наш отвјет к нему Г. Бачкому на подпис в. Б. посилаем, ашче поволно јест изволте такожде подписати и наше печате подлепивши, и ваш поставивши пошлите преко почте, такожде и Г. Шлавонискому и Хорвацкому тујужде копију цослахом, да и они сходни будут, а за депутирти горје ми всеконечно за благое обрјетаем да се на президента Кристина депутација пошлет (несретник шведски Симеон Христијан знао је задобити и владике за себе, који нису могли ни сумњати да је он римокатолички калуђер), како ето и посилаемо на подпис вашему Братству. Ашче за благое обрјетаете подпишите и на почти опра вите, а и Г. Шлавонијскиј и Хорватскиј сходни будут, како ћете из писма их видјети.

Брате не ваља спавати, зашчо противници, неспјат боешче се да се шчогод незакључи, пак после ако би и сами у персони пошли, "нећемо нишча управити. Брате за Бога нарједите почту да бисте сигурно писма достајали. Зашчо велика сметња и тшчета будет: понежесја ваша писма крадут, но паче свега сие вам превелико препоручам, дајте нам знамение како и преко кога вам будем писати. Сосим јесмо

Пр. В. Братиа и Слуги Николај Димитријевић с. р. В Темишвару 4. Јануариа 17438. Исаиа Антоновић с. р.

Владика бачки Висаријон Павловић писао је 8. Јануара 1748. владици будимском Василију Димитријевићу ово писмо:

„Преосвјашчени и Богоизбрани Г. Г. мње в Дусје свјатом Брате љубезни.

Вашего братства писание от 27. Дек. ко мње отпушченое в подобное времја получих, и чертаемаја в нем разумјех.

Благодарствују В. Б. на взаемном винчовании праздников прешедших и настојашчих. Прочее что ја писах В. Б. за Г. Блаженаго (патријарха Арсенија) и за обшче народнија депутирти, конец на-