Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

(2 Архив за историју српске православне карловачке митрополије

Гедеон је као јеромонах крушедолски био постављен 23. Јунија 1857. за администратора манастира Бешенова, а за игумана 31. Дец. 1858.

1863. напусти Гедеон Бешеново и оде у Далмацију к владици Стефану Кнежевићу, који га постави пред крај 1864. за игумана манастира Подластве — у Боци которској, — а 30. Авг. 1866. буде премештен за игумана манастира Савине такође у Боци которској.

1870. напусти Гедеон и Савину»), поврати се у Србију и постане игуманом манастира Раковице, где је као такав од пустахија 14, фебр. 1872. удављен. %

ж ж ж

Августа 1911. године упознао сам се овде у Карловцима са игуманом манастира Савине — у Боци Которској — г. Милутином Радуловићем, па како сам науман био да опишем живот Гедеонов,

На ово му је писмо по својеручном концепту патријарховом одговорио патријарх: НЂговони Свђтлости Господару Кназв Михаилв Обреновичђа, у Карловце 17. Дек. 1854. Ваша Свђтлости, милостивћђиши Господарв!

Препрочитаемо Ваше писмо 6 1.ов. мђ%сеца, сђ коимљ сте милостђ имали Теромонаха Гедефна |вришичђа препорбчити ми, про есамљ исправну. Колико ВеесОке милостивв препорвку В. С. цбнимљ, толико ми на сердцв леже свете фрушкогорске задужбине наши Праотаца сачввати, и подђ добромфљ и ревностномљ управомђф гледати и знати; особмте у ова тешка времена, у кол 6, све на нљи зинбло, и рекао б6, созаклело се, да ихљ упропасти, и у развалине преобрати. Обстолтелства св сва така, да се свачема надати морамљ. — Увљрити В. С. мог%, да ове свете кбшње ништа тако не требало, каф добрв чввара.

Зациценакђ В. С. е гошљ весма кратко време подђ моимљ окомљђ, да бњ решљи могао, да шље подобно Фговорити и Вашемљ и моемљ сжиданно. Ничимљ манђћ ја шљ8 Ваш“ милостив препорвк«, што пре б8демљ могао гледати у дђиство привести; надазошњи се, да е пролазешњи крозљ оганђ и водв и пламенђ стекао, те шље знати цбнити шта е подљ старост имати своло КЕШ и што у кицљи треба. 5

Благодарешљи В. С. на милостивомљ привђстио наствпајошци свфтли праздника, желимљ изђ глабине мога сердца, да и Вами и свбтлоћ Кнагинм неброено пбта доидњ на радост и утбхв Вашегђљ милог Родитела, да се сљ Вами сављ Родљ' Сербск!и дичи и прослави! Особито пакђ што Вам жилимђ, естђ то, да Вамљ Свђтла Госпол Кнагина роди мбшко чедо, и да га старацљ Патрјархљ доидње крстити!!!

Благословђ Божји нека почива на Вами и на свђтлои кнагинђи Вашоћ; л пакђ пвнљ вмеокопочитани честе имамљ писатиса

Ваше Свђтлости искреннни почитателњ и смирени богомолацљ сербски Патрјархђ — — —“ (Ова два оригинална писма добио сам од свога пријатеља г. барона Јосифа Рајачића, унука патријархова).

%) Из живота се Гедеонова види, да он не могаше дуго седети на једном месту. Он је био што-но реч скитач калуђер, каквих је било доста код нас, као што беше и Доситије, Зелић, а да и не говорим о световњачким скитачима.