Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

Архив за исторју српске православне карловаке митрополије 245

церковни бил показалосја на штети церковњеј, ктому да посведочити могал ние да је дао у време епитропства своего прочим подаником прилични данак, но на ветру основану тужбу и јеже церков преко досад учињене штете и изгубленог дуга, јакоже они сељани претендирујут от више реченога Јоана, а то јест кое от ракие, кое от штете церковне јаже и на оборотје помјанухом 80 фор. и на неправеднују јего тужбу 12 фор. у нов трошак поставити и људе у непоштење и зазор довести предложил: На кое судим да узроковану штету и пак протоколарни долг и сад узроковани трошак церкви бонифицирует и наплатит и дондеже сие неисправит, под арестом задржит се.

Все же сие на милостивог потверждение Их. Преосвјашченства оставлаем.

Суждено и закључено јакоже верху.

Партениј Павлович протосингел.

Тимотеј Радивојевић А. М. Ексарх.

Мојсеј Путник арх. митр. архидиакон.

Јефтимиј Радосављевић намјестник протопопиим.

Својеручно написано решење Митрополитово:

Овога суда изречение да исполнитсја, а ракија церковна таки от него да возмет епитроп церковни, а за други 40 фор. облигацију да даст и јемство како ће платит, и шчроф или суда труд 12 фор. да плати.

Дано в Карлов. 16. окт. 1749.

Павел Ненадович с. р. П.

Егзамем Нестора вуковарскаго заблудившаго и паки покајавшагосја.

1751. Дек. 20. В. Карловцје, на егзамен представљен јунош Нестор, и испитан сљедујушчим начином пред нами долу подписаними:

Нестор Мирковић, родом из Сотина, тамо и воспитан, ту и родители јего Мирко и мати Мириана преставила се, сад точију два стрица у Вуковару, а јешче трећега стрица у бачкој в Сентомашје има, в закоње восточно-православном и родители и он изродили се и воспитали.

У Новом Селу код постмајстора Ђурице служил првјее 27, године, потом у Вуковару код постмајстора Немца 4 године, а код постфервалтера Андреевића 1 годину, И всегда своему закону внимал. Потом у последњи крат кад је у вуковарскаго тобож служити стал, и тамо аки от чародјејствија изумлен, пристал у закон римски, от них непрестано принуждаем, и точију једин крат код њих исповједал се и причастил, сад каетсја, и у свој закон в немже и родилсја примлен бити просит се, и ашче би (Боже сахрани) случило се животом пострадати њему, крјепко објешчаетсја при отеческој вјерје православновосточној остати.

И сие сказал, да је от људеј вуковарских сказивато јему, аки би протопоп и свјашченици вуковарски јего Нестора в церкви публично клели за то, что је он вјеру своју промјенил.

Просит же ниње, да би примлен здје у службу код них Пр. Г. Арх. и Митрополита.

Ми убо на сие разсуждаем: Будући да је он Нестор таквим начином чародјејственим изумивши се, преварен и прелшчен, и сад срдечно каетсе,и дужност наша овакових зашчишчати, и добрје би учинил Г. Архиепископ ашче би имало мјесто него Нестора у службу дворску примити, И убо он Нестор сказует, да