Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

Архив за историју српске праволавне карловаке мстрополије_ 299

дила мја сие вам писати, вјем бо извјестно, јако и ви тојажде нелишајетесја, но мње сугуба, жаљеју бо и вас и мене. И сие за сад доволно, что же далшим временом пасирало будет, по должности моеј јего Блаженству извјетити, и от вас на сие отвјета ожидати буду. Нињеже мене свјатим молитвам препоручив, пребивају готовјејшиј слуга и о Христу брат Синесиј јеромонах Патр. Ексарх и фрушкогорских.

Из Беча 7. Марта 1747. + 1408. Провинпиал. Ово је писмо у препису сачувано.

МШ.

Екстракти из писама Синесијевих писаних патријарху Арсенију.

Екстракт писанија от јексарха и провинцијала Нашего Синесија из Беча под 19. Авг. 1747. Нам писанаго.

И за таксу извјестија искал, которому јего ексцеленцији во отвјет ниње дам: да канцеларија с мажарскоју страноју уже била, и на то согласиласја, да такса по подобију Хофкригсратскија канцеларии должна будет платити, т. |. по 50 фор. за сваку Привилегију от јешче вјашчше исканих, однакож и то на Јеја Величества расуждение в рефератје будетсја дати (јеже чају сеја седмици будет), а ја мњу, да како они закључили тако и будет, и сад по ихже хесапу будет самија такси за 11 монастиреј 550 фор. и по 4 за их протоколацију како су прежде Мажари искали, косе и неоставјат по тех вкупје 594 фор., за оправу и гајтане и печате за сваку по 12 фор. чини сума 132 фор. писарем за сваку по 6 фор. по их обичају чини 66 фор., служителем канцелариским најмање по 10 фор. и всего сума будет само по моему хесапу токмо во канцеларии 802 фор. кромје сего објештаних на једно мјесто 30 дуката неиздатих. Г. Рајтроту Шмиду за два монастира најпосле ваља да се даст 12 дуката, кромје јего писару који толико времја писал и трудиосја, а више чему надјејетсја вишепомјанути Г. Рајтрот по објешчанију писменому в. Б. Јешче ктому Г. Секретару Ункрегсбергу као и актуариус на сеј комисии и дјело чрез јего руку ходило и ходит, неваља неблагодарни јавитсја окром онако ситниша.

Ја в покорности в. Б. јако милостивјејшему Отцу и благодјетељу сие јављају а по должности моеј откуду буду оволику суму исплатити, прошу милостиваго отвјета, добрје в. Б. пишете да идем тамо ако сам примил, а с чим да примим, ево дјело слава Богу свершуетсја, а кад не будет с чим исплатити, што хошчу чинити. Ваља на срамоту готово оставити и ити.

Пак од тогоже Ексарха нашего Синесија под 29. Авг. из Беча:

Чекам јешче что Јеја величество на рефераду будет милостиво резолвирало, како новаца неимам да се искупим идох Оренгу и до два крат и немого га дома обрести, а како видим слаба ће и код њега надежда бити, веће Бог да поможет Г. админисгратору вуковарском Розенталу, кои здје баш у коншилуку обретаетеја и недвоимо се, разумјел он сам питајући ме о состојании експедицијах себе представим и објешталсја да ће ми дати трошка колико ми