Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

Архив за историју српске православне карловачке митрополије 341

Темпло : Распјатије Христово, 12 пророка, 12 апостола, 4 престолне иконе на даски у рамовима; на дувару с десне стране: Арх. Михаил и Гаврил, а с леве: св. Георгије и св. Димитрије; над дверима Христос на крсту, двери пилторски посао, 9 кандила сребрни — од њих 7 позлаћени а 1 од меда.

Књиге: 2 Октоиха — свих 8 гласова, 12 Минеја, Триод постни и Цветни, 4 Пролога, Псалтир велики и 2 мала, Ирмологија, Минеј општи и празднични, Толкованије, Јеванђеље, Тестамент.

При Олтару: 2 певнице, 2 чирака од дрвета а 4 од меда, 6 чирака од дрвета што их клирици — ђаци — носе —, 2 иконостаса, 2 иконе на дрвету, полиелеј од туча са 12 чирака.

Барјака 3 — од црвене дамашке, од зелене и плаветне свиле. Долап епитропски обојадисан. Сто Архијерејски и 30 столица тишлерских. У паперти: 6 икона, од њих 2 на стаклу, столица женских 1.

крстионица од цигље у стени.

Екстракжк нротокола:

Нашло се у готовом 64 фр. Предомноју Арсенијем Радивојевићем А. Е. Митр. протосинђелом и Банатско-Темишварскога Епископата Администратором, бившаго тогда на генералној визитации.

Свидјетелствују до резолуции их Ексц. Г. Арх. и Митрополита

Г. Павла Ненадовића.

= Ексамен свештенички:

1. Протопрезвитер Илија Николајевић, р. из Темишвара, 43 год, учио се у Темишвару код магистера Раке, у Београду код Анатолија“) оженио се од 20 год. има 3 сина и 3 кћери, зађаконио га и запопио Николај Димитријевић 1739. феб. 10., а за протопрезвитера произвео га Георгије Поповић 1741“) Дек. 6., има инструкцију и правила, св. Тајне новога завета зна добро, има 5 прописаних књига, а осим њих и славенских и грчких.

2. Наместник Исак Петровић, р. из бачке из Вилова, 44 год., учио се у мон. Ковиљу, оженио се од 17 год., има 1 синаи 5 кћери, зађаконио га и запопио Висаријон Павловић 1733. Септ. 14. од кога има и синђелију на село Вилово, и по пресељену у Банат попа Исака с браћом, дата му је синђелија од патријарха Арсенија ТУ. 1744. Нов. 23. на Бечкерек, а произведен на степен Администраторства 1756. 10. Јан. Има правила свештеничка.

Сидоксију не даје. На школу 7 фр.

3. Поп Исак Кошћ, р. из вароши Сланкамена, 37 год. учио се у Карловцима код Козачинског, оженио се од 20 год., има 2 синаи 2 кћери, зађаконио га и запопио Георгије Поповић 1742. Апр. 18.Има 5 прописаних књига.

#) Овај Анатолије био је Грк, калуђер из св. Горе и учио ђаке у Београду и у Калловцима пјенију и грчком језику. 6 +) И ако је владика Георгије постао темишварским владиком тек 1745., он је и пре тога у Карловцима рукоположио многе свештенике.