Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

342 Архив за историју српске православне карловачке митрополије

4. Поп јован Јовановић, р. из Н. Сада, 31 год., учио се у Н. Саду код ђакона Тимотеја, оженио се од. 24 год., има 3 сина, зађа-

конио га и запопио Георгије Поповић 1752. Окт. 9. Има правила свештеничка. 5

Друга црква ван Бечкерека:

Црква: храм воведенија Богородици, од непечене цигље, обељена, 3 прозора, 2 проста врата, на једнима немачка брава, патосана цигљом, свод од дасака, покривена шиндром чамовом, тороњ од дрвета, на њему звоно, порта ограђена печеном цигљом.

Олтар : св. трапеза од камена, на њој 3 плаштанице, Антиминса нема, но прост на платну направљен крст — неколико слова написано, 4 чирака од туча, кивот — кутија проста, св. Миро имају, Јеванђеље старог типа — биће србуљско.

Проскомидија у стени, на њој плаштаница; путир, дискос, звездица од калаја, 2 кашике од сребра, дарци од простог картуна, аер стари.

Фелона 2 — пруторасте свиле и белог платна; стихар од белог платна; епитрахиљ од плаветне пол-дамашке, а тако исто и наруквице; појас од црвене пантљике.

Умиваоница при стени од камена, кандило од туча, звонце, орман, петохлебница од калаја. ·

Темпло : Распјатије Христово, 12 апостола, двери просте, 4 престолне иконе, 3 фиранге од црвеног картуна.

Књиге: Тестамент, Триод постни и цветни, Псалтир, Српски Октоих, на великом колу.

При олтару: 2 чирака од гвожђа велика, 2 иконостаса проста, 3 иконе богородичине, полиелеј одб чирака од туча, певнице тиш-

лерске. Архијерејски сто и мирских 23 — тишлерски посао. У паперти: 2 иконе — Христова и Богородичина. Крстионица од камена.

При цркви капелица.

Где је гроб јеромонаха Рафаила, горе кандило од стакла.

Од истока дом од непечене цигље, даском покривен, под једним кровом 2 ћелије велике. Тај су дом сазидали хиландарски јеромонаси.

Од западне стране к југу ћелија и кујна под једним кровом, покривена шиндром чамовом.

При овој је цркви јеромонах Епифаније Григоријевић, р. из Бечеја, 65 год., учио се у попа Раде, оженио се од 19 год, има 3 сина, зађаконио га и запопио бачки владика Христофор (Димитријевић) 1711. Јунија 4. и дао синђелију на парохију у Мошорину. Оставши удов покалуђери се и дође у Бечкерек.

23. Село Ечна.

Црква : храм св. Николаја, од черпића, окречена, 3 прозора од стакла, 2 проста врата, свод од дасака, покривена шиндром чамовом, ограђена прошћем, тороњ од дрвета, на њему звоно.

Олтар : св. трапеза од печене цигље, окречена, 2 плаштанице; кивот од жутог плеха, Антиминс осветио Георгије Поповић — не зна се кад, Јеванђеље на великом колу, служебник, 3 чирака од меда.