Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

Архив за историју српске православне карловачке митрополије 35)

6. Павел Петровић, свештеник, р. из Арада, 25 год., учио се у Темишвару код јована магистера, оженио се од 19год., има женско дете, зађаконио га и запопио Георгије Поповић 1754. Апр. 1., од кога има и синђелију.

Сидоксије даје 12 фр. 36 кр. На школу 5 фр.

Протокол имају и пишу. Народ непоучаваху, косе повељехом у напред творити.

Протопопијат чанадски:

1. Село Семпетер — Сент-Петер.

Црква: храм св. Николаја, од печене цигље, 9 прозора, 2 врата тишлерска, патосана цигљом, свод од дасака бојадисан, покривена "шиндром чамовом, тороњ од дрвета, на њему 2 звона, порта неограђена и гробље.

Олтар: прост, св. трапеза од цигље, окречена, 3 плаштанице, Антиминс осветио Јоанићије Владисављевић 1718., 2 чирака од пиринџа, кивот од бакара, св. Миро имају, крстдрвен, Јеванђељемосковско.

Проскомидија од камена, Христос на платну; путир и дискос од жутог плеха, звездица од сребра, кашика од туча, копље федермесер, аер од морастог атлаза, дарци од просте свиле, чирак од цина, звонце и кадионица од туча, сандук од дрвета, у њему стоје свеће и тамјан.

Фелона 3 — 2 од картуна а ! од платна; стихар од платна; наруквице од ординарне свиле; појас пантљика; 2 епитрахиља од ординарне свиле.

При Олтару: темпло моловано, горе Распјатије, 12 апостола, 10 пророка, 12 икона праздничних, 4 престолне, двери старе, 2 чирака велика од гвожђа, иконостас прост од дрвета, 2 барјака на платну с образима Воскресение и св. Георгије, и Богојављење и св. Николај.

Књиге: 2 Осмогласника московска, Празднични Минеј и општи, Триод постни и цветни, на великом колу, Полуустав, Часловац мали.

Ексамен свештенички:

1. Поп Лазар Поповић, р. из Фенлака, 38 год., учио сеу Темишвару код Николе ђакона, оженио се од 19 год., 2 сина и 2 кћери, зађаконио га и запопио Климента Рибнички 1740. Марта 25., синђелију има од Георгија Поповића, има правила и 6 књига, зна св. Тајне новога завета.

Сидоксије даје 12 фр. 36 кр. Репартиције 1 фр. 50 кр.

2. Поп јован Константиновић, р. из Бириња, 60 год. учио се код попа Недељка, оженио се од 17 год., 2 сина и кћер, зађаконио га и запопио Јоанићије Владисављевић темишварски 1718. Апр. 11., правила има и 2 књиге.

Од пређе је давао сидоксију и случаем њеким престал од свјашченог дјејства и прошением оца и проте и кметова, паки допуштено му служити, и сидоксију јему опростили.

Репартицие платио 2 фр. _

3. Поп Алексије Стефановић, р. из Јарковца, 19 год., учио се код попа Лазара у месту, оженио се од 17 год. зађаконио га и запопио 1756. Маја 15. Георгије Поповић, има 4 књиге.

Сидоксију није давао. Репартиције 3 фр.