Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

352 Архив за историју српске православне карловачке митрополије

4. Поп Петар Поповић, р. из Семпетра, 24 год. учио се код магистера Јована, оженио се од 17 год., 3 сина и 2 кћери, зађаконио га и запопио Георгије Поповић 1751. Марта 29., има 3 књиге,

Сидоксије даје 12 фр. 36 кр.

Хесап црквени:

Нашло се 7 фр. и тефтер устроен на ново и предаде се епитропом новим попу Лазару Поповићу и Кузману Густишеву, школе сопствене у селу немају, но у касарни децу учи магистер Јован Павловић, 20 год., р. у Араду, оженио се прошле зиме. Има у школи

деце 30, плаће има од сваког детета 3 фр.

2. Село Егриш.

Црква: храм св. Арх. Михаила, од плетера земљом помазана, 6 прозора, 2 врата, свод од дасака прост, патосана даском, покривена рогозом, звоно на дрвету, порта заграђена палисадима.

Олтар: прост, св. трапеза од непечене цигље, на њој 2 плаштанице, Антиминс осветио Георгије Поповић 1747. Апр. 2., 2 чирака од пиринџа, кивот немају, а ни св. Миро, крст дрвен прост, јеванђеље влашко.

Проскомидија: од земље, икона Богородичина на стаклу, дискос и путир од белог цина, звездица од пиринџа, копље од челика, аер и покровци од картуна.

Фелон стихар од платна, епитрахиљ од картуна и наруквице.

При Олтару: Темпло моловано, горе Распјатије са Богородицом и св. Јованом, 12 апостола, 6 престолних икона, двери моловане образ Благовештенија, 3 завесе од картуна, 2 чирака дрвена, 2 иконостаса дрвена, барјак од платна — на њему Богојавление и Арх. Михаил и Гаврил.

Књиге: Минеј, Октоих, Поучение, Триод и Јеванђеље.

Архиерејски сто прост и мирских столица 13.

При Паперти: Икона стара с разним светитељима, крстионица с десне стране од проста дрвета. Школе немају. Црквени син Јанко Печканин. |

Ексамен свештенички:

1, Поп Никола Поповић, р. из Каравлашке, 40. год., учио сеу Негонце, оженио се од 17 год., сина и 3 кћери, зађаконио га и запопио Климента 1725,, има 4 књиге.

Сидокеије даје 12 фр. 36 кр.

2. Поп Петар Поповић, р. из Ердеља, 58 год., учио се код даскала Тогера, оженио се од 36 год., сина и кћер, зађаконио га и запопио Доситеј владика углски 1723. јЈунија 27., Пређеосвећену не зна.

Сидоксије даје 12 фр. 36 кр.

3. Село Саравала.

Црква: храм св Николаја, од плетера окречена, 4 прозора, 2 врата тишлерсла, патосана цигљом, свод од дасака молован, покривени шиндром чамовом, тороњ шиндром покривен, на њему звоно, порта заграђена прошћем, гробље незаграђено.