Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

Архив за историју српске православне карловачке митрополије 353

Олтар: прост, св; трапеза од цигље, окречена, на њој плаштаница од белог платна, Антиминс осветио Мојсије Петровић, митрополит 1719. 2 чирака од жутог пиринџа и кивот, св. Миро имају, Јеванђеље лавовско.

Проскомидија: од дасака, 3 иконе, путир и дискос од цина, звездица и кашика од пиринџа, копље — нож прост, звонце од туча, кадионица од калаја, аер и дарци од картуна.

Фелон од платна белог и стихар, епитрахиљ од свиле и наруквице, појас од пантљике.

При Олтару: темпло просто од дасака, горе Распјатије са Богородицом и св. Јованом, 12 апостола у среди Христос, 4 престолне иконе, двери нове — половне, 3 чирака од дрвета.

Књиге: 2 Минеја, 2 Октоиха, Триод, Пентикостар, Тестамент, Псалтир, Часловац, Соборник.

У Паперти: 4 иконе разних светитеља, крстионица од дрвета с десне стране. Школе немају. Црквени син: Јован Живановић.

Ексамен свештенички:

1. Поп Филип Драгићевић из Сараволе, 28 год, учио се код Теодора Момировића, оженио се од 17 год, 2 сина и кћер, зађаконио га и запопио Георгије Поповић, правила има и књиге, зна св. Тајне новога завета.

Сидоксије даје 12 фр. 36 кр.

"2. Поп Константин Поповић, р. из Липе, 29 год., учио се код Теодора Момировића, оженио се од 17 год. има кћер, зађаконио га и запопио Георгије Поповић, има 4 књиге.

Сидоксије даје 12 фр. 36 кр.

3. Поп Михаил Томашевић, р. из Сараволе, 23 год. учио се код Теодора Момировића, оженио се од 17 год., нема деце, зађаконио га и запопио Георгије Поповић, 4 књиге има.

Сидоксије даје 12 фр. 36 кр.

4. Велини Сентминлуш.

Црква: храм успеније Богородици, од цигље, окречена, 7 прозора, 2 врата тишлерска, покривена шиндром чамовом, патосана цигљом, тороњ шиндром покривен и на њему 2 звона, порта заграђена кољем и прућем, гробље не заграђено.

Олтар: прост, св. трапеза од цигље, окречена, на њој 5 плаштаница — разних, Антиминс осветио Јоанићије Владисављевић 1718. 3 чирака од жутог пиринџа, св. Миро имају, Јеванђеље московско, крст од сребра.

Проскомидија од цигље, 6 разних икона; путир, дискос, звездица, кашика, копље од сребра, аер и дарци од свиле, звонце од туча, кадионица од пиринџа.

Фелона 4 — од платна белог, 1 од свиле; 3 епитрахиља од дамашке свиле; наруквице од рајхцајха; појаса 3 — 2 златоткана а 1 тканица.

При Олтару: темпло просто од дасака, горе Распјатије са Богородицом и св. Јованом, 12 апостола у среди Христос, 12 пророка - у среди Богородица, 12 разних икона, 6 престолних, св. српског

„Архив“ св. ЈУ. 23

и .

о ррирннове