Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

364 Архив за историју српске православне карловачке митрополије

Олтар — прост, излепљен блатом, св. трапеза од черпића, на њој 2 плаштанице од белог платна, кивот кутија проста, св. Миро имају, Антиминс осветио Георгије Поповић 1747. Јеванђеље и литургијар влашки.

Проскомидија — у дувару узидана, путир, дискос, звездица и кашика од калаја, копље гвоздено, аер и дарци од картуна, чирак од пиринџа, звонце од туча, кадионица од перинџа.

Фелон од платна и стихар; епитрахиљ од свиле; појас — тканица; наруквице од картуна.

При Олтару: темпло, просто од дасака, горе Распјатије, 12 апостола и Христос, 4 престолне иконе, 2 кандила од пиринџа, завеса од картуна, 2 чирака дрвена, барјак од платна, столова 24.

Књиге: Октоих влашки, Минеј општи, Триод цветни, Ирмологија, Поучение.

У Паперти: крстионица узидана у дувару.

Ексамен свештенички: 1, Поп Димитрије Рајковић, р. из Каравлашке, 50 год., учио се

у Каравлашкој у манастиру Урезје код Лаврентија јрм., оженио се од 20 год. има 2 сина и кћер, зађаконио га и запопио Климента рибнички 1736. Јулија 29. има правила и књиге. Сидоксије даје 12 ф. 36 кр. у 2. Поп Георгије Крачуновић, р. из Молдавие, 46 год., учио се у Ердељу код Василија Молдовановића, оженио се од 18 год. има 2 сина и кћер, зађаконио га и запопио Данило епископ Букурешки

1738. Апр. 23., има 4 књиге. Сидоксије даје 12 ф. 36 кр.

3. Село Моноштар.

Црква: храм св. преподобна Параскева, од цигље печене, 6 прозора, 3 врата, Антиминс осветио Павле Ненадовић 1758. Нов. 30., Јеванђеље и литургијар влашки, крст дрвен — прост, 2 чирака од жутог пиринџа.

Проскомидија у дувару узидана, чирак од пиринџа, путир, дискос, звездица и кашика од цина, копље — федермесер, аер од жуте свиле, дарци од картуна, звонце и кадионица од пиринџа, петохлебница од цина.

Фелон од мусула; епитрахиљ и наруквице од свиле; стихар од свиле и од картуна; појас тканица. ; |

При Олтару: темпло од цигље печене, горе Распјатије, 12 апостола, 4 престолне иконе, 2 чирака од дрвета, иконостас од дасака, 5 кандила од пиринџа, барјак од црвеног мусула, певнице тишлерске, 3 стола тишлерска.

Књиге: Минеј општи, Триод постни, Апосто влашки, Псалтир велики московски.

У Паперти: 6 икона, крстионица узидана у дувару.

- Ексамен свештенички:

1. Поп Георгије Поповић, р. из Ердеља, 34 год. учио се у Липи код Раке магистера, оженио се од 25 год., има сина и кћер, зађаконио га и запопио Георгије Поповић 1742. Септ. 16., св. Тајне зна, има правила и 4 књиге.

Сидоксије даје 12 ф. 36 кр.