Arhiv za istoriju Srpske pravoslavne karlovačke mitropolije

Архив за историју српске православне карловачке митрополије 365

2: Поп Тома Томић, р. из Влашке, 50 год., учио се у Букурешту код Јована магистера, од 30 год. оженио се, 2 сина и 2 кћери, зађаконио га и запопио Калиник Миреоновић еп. букурешки 1749. Феб. 27., има 6 књига.

Сидоксије даје 12 ф. 36 кр.

Црквени син Павле Богосављевић из Ходоша манастира.

;

Ћ. Варош Винна — (Винга).

Црква: храм Успение Богородице, од плетера, 7 прозора, врата тишлерска, тороњ покривен даскама, на њему звоно, покривена даскама, порта заграђена, гробље незаграђено.

Олтар: св. трапеза од дрвета на једном стубу, на њој 3 плаштанице; 3 чирака од пиринџа, кивот — проста кутија, св. Миро имају, Антиминс осветио Никола Димитријевић 1733. Нов. 3., 3 крста од пиринџа, Јеванђеље и литургијар влашки.

Проскомидија: од дасака, чирак од гвожђа, путир, дискос и кашика од цина, звездица од сребра, копље — проста бритва, аер од тафета жутог, дарци од картуна, звонце од туча, кадионица од пиринџа. ;

Фелона 3 и стихар од картуна; 2 епитрахиља; појас — тканица.

При Олтару: темпло од дасака, горе Распјатије, 12 апостола на платну, 4 престолне иконе, 5 кандила од пиринџа, полиелеј од туча, 5 чирака од дрвета, и 1 од гвожђа, иконостас од дрвета, певница, епископски сто — прост, и 17 столица, барјак од белог платна.

Књиге: Октоих, Минеј општи, Триод постни, Пентикостар, Апосто, Поучение на влашком.

У Паперти: 2 иконе, крстионица од цигље.

Црквени син и магистер Рајул Поповић р. из Каравлашке, годишња плата 10 ф., ученика 6.

Ексамен свештенички:

Поп јован Атанасијевић, р. из Каравлашке из Краљева, 35 год., учио се у Каравлашкој код магистера Јована, оженио се од 21 год., има 3 сина, зађаконио га и запопио Георгије Поповић 1748. Маја 3., зна св. Тајне, има 4 књиге.

Сидоксије даје 12 ф. 36 кр.

Хесап црквени:

Нашло се у шкатуљи 7 ф., постављени за епитропа поп Јован и Радул Поповић.

5. Село Сечањ.

Црква — храм св. Николе, од платина, изнутра олепљена, покривена трском, тороњ од дрвета на 2.стуба, на њему 2 звона, свод од дасака, 3 прозора и 2 врата, порта и гробље незаграђено.

Олтар прост, св. трапеза од дрвета на једном стубу, чирака 2 од пиринџа, Антиминс осветио Павле Ненадовић горњо-карловачки владика 1744. Јунија 7., Јеванђеље и литургијар влашки, кивот кутија, св. Миро имају.