Balkanski rat

'број 1.

У СЛИЦИ И^РЕЧИ

Страна 1

СА БОЈНОГА ПОЉА

Бугарн нападају Туркв

и њихових понуда. У десној руци држао је комад погаче а у лекој парче сира, и то му је било довољно . . . Дуго задржавлње по станицама и непрекидна хладна киша учинила је да нам пут буде и сувише несносан. У Пловдив смо стигли тек 27. октобра око 4 сата УЈУ Т РУ’ Киша је падала као из кабла. У ресторацији велике пловдивске станице поткрепили смо се чајем и коњаком и пОсле кратког бављења продужили смо пут. Штосмо севише удаљавали од Пловдива, киша је падала све ређа. Код Љубимеца гећ не беше од ње ни трага. Одатле, идући за Мустафа Пашу, небо је било све ведрије и клима све топлија. Ми смо тада удазили у пределе који леже пзмеђу Белог и Црног Мора, и који подлеже утицају благе морске климе:

У Мустафа Пашу стигли смо у 11 сати пре подне. У место зимских облака и магле, нас је грејало топло јесење сунце, у место пустоши и оголелих дрвећа, ми смо гледалп у свежину и још очувано зеленило; у место снега, леда и блата, ми смо газили по прашини . . . Велика топлота, у коју смо дошли из снега и леда, натерала нас је да се ослободимо, зимског одела и да останемо само у блузи Што се, пак, чика Анастаса тиче, он није гплтао на ову промену климе. Овај пут, кроз три временске зоне, никад не могу заборавити. Диш. Ц. Ђ.

Нашн у Скопљу. Сатрвши надмоћнију турску сиду Ча Куманову српска војска је без отпора ушла у стару српску престоницу, горди Душанов град Скопљс. Наша слика представља моменат, по снимњу најбољег ратног фотографа г. Марјановића, како пукови српске псшсдије наилазе у град, који их радосно дочекује, јер у српској војсцн виде сноје ослободиоце мспод петвековног јурма турског. Кроз криве и теснс удице Скопљп, које су уз то још закрчене како се лепо на слици види, многобројиим колима добро опре^љене наше коморе, на којој су иам позавидели сви страни војни аташеји, јер је функципнисала као сат, ступа поносно наша пешадија уз милозвучне звуке победних песама, што их изводи војна музика. После тегоби изцржаних у дводневној кумановској битци српски војник поносно ступа кроз улице Душан нова града, а сваки појединац је срећан, јер зна, да је и он доста допринео да се оствари овај вековни сан срггског народа.

СРПСКА ВОЈСКА УЛАЗИ У СКОШКЕ