Balkanski rat

Број 29

У СЈ1ИЦИ И РЕЧИ

Страна 451

ДООДОЕ ДРДГОЈИ НДРОДУ ОСЛОБОЂЕНИХ И ПРИСАЈЕДИЊЕНИХ ОБЛАСТИ

Мојим данашњим прогласом присаједињене су на основи закљунсних међународних споразума ваше земље Краљевини Ср-бт с ји. Захваљујући јунаштву моје храбре војске, сад смо опет у једном братском колу као што су били и наши прадедови пре него што нас је једно од других раставила историска судба. Сад нас више никаква судба но можо раздвојити нити вас из српске заједнидо истргнути. Докле се путем закона не одлучи како ке се вама управљати, каква ће бити сва ваша права и дужности — ви ћете се верно иокоравати уредбама које Ја пропишем и наредбама које на основи њих буду издавале Моја влада и све државне власти. Све старање моје биће, као што сам рекао у том прогдасу, управљоно да сви ви без разлике веро и порекла, будете у сваком погледу задовољни, просвећени и закриљени иравдом и безбедношћу које ћо вам ујемчити владавина слободне Србије. Сви ћете бити пред законима и пред властима једнаки. Бера свачија, имање и личност биће поштовани као светиња, Моја ће влада без прекида радити на просветном, привредном и сваком другом пољу нашега напретка. И ви сами треба да прионете пз све снаге на рад, да одбаците досадашње заблуде, раздоре и нослоге па да сложно, у братском загрљају избришемо са лица ваших лепих ностојбина свс трагове дугога робовања Тако ће вам свака срећа процветати и тако ћете за кратко време с.тили своју браћу у старим границама Србије и с њима се у свому изједначитп, па ћете сви заједно моћи стићи и остале просвећене јевроиско народс. На томе путу пратићо вас увек најтоџлије жеље Срнскога Краља. Ја молим Свсвишњега г Гворца да вас тако исто и његов благослов прати. Живели сви моји верни синови и поданици!

25. Августа 1913 годш.е, П Е Т А Р с. р. у РпбарскоЈ Бањи. 1 Заступник Председника Министарског Савета, Министар Финансија, Д-р Ц, П9МУ с - Р •— Министар Грађевина, Ј. Ц. ЈОВаНОВНћ с. р. — Министар Просвето и Црквених Послова, Јђ. ЈОВаНОВНћ с - РМинистар Правдс, И. ђршјј с р. —’ Застуиник Министра Унутрашн их Дела, Министар Правде, И. ћурНЧНћ с. р. — Министар Војни, Почасни ађутант Њ. В, Краља, Ђенерал МНП. Б1М9с. р, — Министар Народне Привреде, Д-р 8. ЈЗННОВИћ с. р. — Заступник Министра Иностраних Дола Посланик, Д-р И. ОпалаЈНОВНћ с. р.

П ТНБКЕ В01БКЕ

Енввр беј, ОСВАЈАЧ ЈЕДРЕНА Наша слика представља у целоме свету добро знаног првака Младотурског Енвер беја, човека испо линске енергије и велике одлучности, који је збацио Абдул Хзмида. у Триполису задао јада Талијанима и отео Једрене Бугарима Он је народни јунак за чију се личност везују појмовл о части и слободи Отоманства.

Генералисим ИЗВТ ПОШЗДанашњи турски главнокомандујући Изет паша, који је Једрене повратио Турској, један је од најспособнијих турских војсковођа. Више година био је начелник главног генералштаба; у турско талијанском рату у Триполису успешно је учествовао, а на Чаталџи се такође одликовао. То је врло спре.лан војсковођа, који своја богата искуства увек примењује мирно и смишљено.