Beogradske novine

Broj 29'',

10. decembr« 1916.

Beogradske Novfne

Nedjelja

Strana 3.

janskc diplomacije, izjavio je, da veoina sažaljeva dopfadjaje i da želi miran sporazum sa silama sporazuma. Orčki državui pravobranilac uzaptio je u kućania Venlzelisla u Ateni 30.000 p u š a k a i m n o g o m u n i c I j e.

En$leskn l kolonlje. Novo minlstarstvo u Engleskoj. (Naročiti brzojav »Beogradskih Novina«! London, 9. decembra Kako se pogovara, biće ministarstvo ovako sastavljeno: Bonar L a w, blagajnički kancelar, Lord D e r b y, -ministar vo;ni i vodj vlade u gorniem doinu, Nundersov, ministar rada, B a 1 f o n r, ministar spoljnih poslova, Lord C e c i I, državni podsekretar. Asquit o svome odstupti. Kb. London, 9. decembra. Reuterov uredjavlja: Na jednomsastanku liberalne stranke objasnio je Asq u i t spor izmedju njega i nekolicine niegovih drugova o ratnom savjetu i o predsjedništvu tninistra premijera u torn savjetu. Taj spor je uzrok, što je podnio svoju ostavku U ostalom izjavio je Asquit, ott će činiti sve, što je u njegovoj moći, da olakša zadatak novoj vladi. I Grey je izjavio, da će činiti svc moguće, da novoj vladi olakša zadatak, pred koji je stavljena. Asquit odblja ulazak u gornjl dom i red podvezlce. (Naročiti brzojav »Beogradskih Novfnao London 9. decembra. ,,M o r n i n g P o s t“ javija: Asquit je pritnio jedtio kraljevo svojerućno pismo, u kome mu kralj izjavljuje blagodamost za velike usluge, koje je žemlji učinio i nudi mu naitnenovanje za člana gornjeg doma i red podvezice. Asquit ie ta odlikovanja sa izjavom blagodamosti o d b i o.

N ] e m o t k o. Zabrana slobodnog prolaza njemačkom otpravnlku u Llma. (N'aroflt! brzojav .Beogradskih Novlna*). Koln, 9. decembra. „K 61 n i s c h e Zeitung* javlja iz Washingtona: Ovde. se čuje, da je njemačkom otpravniku poslova u Lima, barunu Wittinghofu, koji je odredien za njemačkog zastupnika u Haiti, zabranjen slobodan prolaz, i ako je to Peru zahtjevala. Iz Lima se javlja, da vlada u Peru nepovoljan odgovor Engleska smatra kao ne baš prijateljski čin. Njemaćka pobieda u portugalskoj Afriki. (Naročiti brzojav »Beogradsklh Novinac; Bern, 9. decembra. Jem p s“ javlja iz Lisabona: Minisiar predsjednilc je saopšho komori, da je 2000 Nijemaca sa četama crnaca napalo tvrdjavicu Novala topovima i mašinskim puškama. Poslije borbe od dvanaest sati pomoćnoj koioni nije pošlo za rukom, da uspostavi ponovnu vezu sa Novalom. Noću 28. novembra portugaiske čete su se povukle poslije jake osmodnevne borbe.

Pltonle mlm. Propaganda za mlr u Danskoj. (Naročltl brzolav „Beogradsklb Novlna“.) Kbln, 9, decembra. „Kblnische Zeitungu" brzojavljaju iz Kopenhagena, da dansko društvo za mir namjerava neposredno prije Božića prirediti cijeli niz javnih skupština u korist ntira. Pozvano je na saradnju više od 3000 raznih društava. Engleska će moratl da podnese prljedloge za mlr. (Naročlti brzolav ..Beogradsklb Novlna“.) Kopenhagen, 9. decembra. »Nationaltidende* javljaju iz Washingtona, da je poslanik Gerard prije svog povratka u NjemaČku rekao jednom novinaru, da on ne nosi nikakve prijedloge za mir. Njegovo je uvjerenje, da će u danom časumoratiovakove piijedloge da podnese Engleska,

Itollja. Sa fronta Soče. (Naročiti brzojav »Beogradskih Novina«; Turin, 9. decembra. B St a m p a* donosi izvještaj sa fronta, prema kome je osim u Trientu i na frontu S o č e vrlo mnogo uradjeno na austro-ugarskoj strani dovlačenjem odmornih četa, privlačenjem mnogih topova, mašinskih pušaka, bacala mina i vanredno velikim kolićinama tnunicije, kao i radovima na utvrdjenjima od PI a v a pa sve do mora.

Nnlnovlle Srzojavne vijestl. Novl vojnl kreditl u Turskoj. Kb. Carigrad, 9. decembra. Senat je usvojio zakonski prijedlog, kojim se ministru vo nom . dozvoljava ttaknadni lcredit od 15 milijuna funata. Vojni ministar opisao je ratni položaj, naročito onaj u Vlaškoj i izrazio se sa divijeniem o držanju otomanskih četa u savezničkoj vo sci. Takodje je i više govornilca uznosilo junaštvo otomanskih četa.

Rat na mora I pod morsm. Tajanstven njemačkl brod. Kb. London, 9. decembra. Admiralitet daje tta znanje: Vijesti koje su ovanio stLle 4. o. m. javljaju, da je u sjevernom dijelu Atlantskog oceana vidjen oružan njemačlci brod pod maskom trgovačkog brocia. O njegovoj plovidbi nenta još nikakvih vijesti. Propast jednog francuskog jediničnog broda. (Naročiti brzojav »Beogradskih Noviua«) Paris, 9. deceinbia. Moruarsko ministarstvo objavljute: Jedinični brod ,,Suffreu“ (12730tona), koji je 24. novembra otputovao na istok, nije prispjeo. O n s e s tn a t r a k a o i zgubljen. Posada „Suffrena" je biia 18 časnika i 700 ljttdi. Borbe u Bočedonljl. Četrnaest taliiansklh napada slomljeno pod najkrvavljim njihovim gubitcinia. (Naročltl brzolav „Beogradsklh Novlna'*.) Stockholm, 8. decembra. .Slavlianski Jug° javlja o poslednjim borbama u Maćedoniji, da su u njima najviše Talijani učestvovali. I pored veoma nepovoljnog vremena Talijani su poslegnjih dana vršili veoma žestoke napade protivu visa 2533 u blizini Peristera (?). Neprijatelj jeu tom prostoru veoma odlučno djelovao sa svojirn topništvom talco, da je četrnajest talijanskih napada potpuno slomljeno pred samiin visom. Teški su gubitci Talijana, pbslije srpskih gubitaka, najteži, lcoje je boračka grupa do sad imala u Maćeđoniji.

RUSlJfl. Ateutat tta francusko poslanstvo u Petrogradu. (Naročlti brzojav „Beogradsklh Novlna".) Ziirich, 9. decembra. „R i j e č“ javlja, da je na francusko poslanstvo u Petrogradu pokušan atentat. Potanke vijesti još fale.

Grod I oKoilco. Iz sredlšnjeg ureda za Izvještavaitje. Gemeinsames Zentralnachweise bureau, Auskunftstelle fdr Kriegsgefangene, Filiale Belgrad" ovime stavlja publici do znanja slijeđeće: 1. Sva na inozemstvo ilinazarobljenike i internirane umonarhiji upućena dopisivanja bilo kartama ili pistnima intadu se direktno adresovati na dotičnog adresata uz po mogućnosti tačnu oznaku njegova boravišta, zattimanja, naročito da li je adresat gradjanin ili vojnik, u potonjem slučaju oznaku broja ujegova puka i čina. Ta se dopisivanja itnadu predavati direktno na poštu onoga tnjesta gdje se odašiljač nalazi. Prema tome se ta dopisivanja nemaju upravljati na „G. Z. N. B. filr Kriegsgefangene, Wien“ ili na bilo koje drugo odelenje crv-enog krsta u Beču ili podružnice u Beogradu; 2. Svako posredovanje trećih osoba ili zavoda toin dopisivanju je zab r a n j e n o, pa se radi toga karte i pisma nemaju adresovati na treće 0 s o b e ili zavode, da ih ovi posredujući dalje izruče, već se prema razložetiom ta dopisivatija direktno na pravog adresata itnadu upravljati. 3. Svi uputi odnoseći se na z a r o bIjena vojna lica ili internirane gradjanske os o b e nemaju se upravljati na „GZNB fQr Kriegsgefangene, Wien“ ili koje drugo odelenje crvenog krsta u Beču, već se svi takovi uputi uz tačnu oznaku imena i prezimena, godine 1 mjesta rodjenia, puka i čina, zađnje njegoveobavjesti imadu upravljati samo i jedino na „Gemeinsames Zentraliiacbweise-bureau, Auskunftstelle fflr Kriegsgefangene, Filiale Belgrad" i pri tome valja upite za gradjanska i vojna lica tačno dijeliti. Publika se u vlastitom interesu upućuje na tačno obdrežavanje ovde navedenog, jer će samo na taj način biti omogućena brza odprema korespondencije kao i uspješno izvješćivanje glede zarobljenih i interniranih lica.

naćko Angjelković K —.50, N. N. 2, Grtesbacli 4, Draga Qj. Jevtić 5, Dušan Ristić 4, Inimerdatter 4, Haim llija 4, Savić 1, Lenka Talvi 2, Miša R. Matro 2, David Altnuzlino 1. NataU»a Živković K —.50, Draga Muškatlrovid 4, J. Papajisis 2, Lazović 1, Tasa Narandžić 10, Tasa Lazarević 2 , Kusara Gj. Jovanović 1, Josif Figura 2, M. G. Andrejcvić 2, Milan M. Stanojević 4, Šandor i Leo 2, Jovan Milojković4, Radojković i Ristić 4, Kosla Dubijac 1, Mcsatović i Pavlović 10, Dragomir Stefanović 1, Totnić i Stojanović 10 , Karamić 2, Satnuilo Atnar i sin 5, Miša Poličcvić i drug 6, N. N. 2, Rozalija Čaki 6, Sava S. Lazić 2, Dimitrije Staučulović 5, Marija Vojnović 1, Živan Gjurić 1, Milutin Nikolić 4. Popović i Ristić 5, Ilić 2 , Čačuga 1, M. Pitikas Štajn 4, Sp. Trpković 4. Braća Rubinović 4. Radovan Totnič 1, David Kohen 1. Rozalija Jonas 1 . Avrant Adanja 4, Jakov B. Avram 4, Jakobcna 2, N. N. 1. Ruso i Kaitnič 4, Majir Kolieit 1. D. K. Janković 2, Mihajlo Ojorgjević 1, D. Pcrov'ić 50, Mirković 1 Lučić 10, Živojin Kovačić 4, Beli 1, Binja Mandil 3, Vasa I. Ojorgjević 2, Dragič Vukosavljcvić 4, Todor Ži\ r anović 1, Z. Popovič 1, Avram 1. Lcvy 4, Jakov Konforti 0, Vlad. Popović 1, Binja Nahun 2, N. N. 1, Ig. Freuđenfeid 4, ž'vka Milošević 2, N. N. 2, Ojoka Hristić 2, Porsida Petrović 2.40. Isak Arueii 2, M. Radivojević 2, David Adut 2, S. Blažek 2, Hristina Radovanovič 4, Spasoje Nestorović 2, M. Maričić 4. A. Jovanović 2. Bukica A. Mandić 2. Blagoie Magdenović 2. Draga Janković 2, Milica D. Krstnauović 2. Sabo i Kostič K —.50, D. A. 2, Spir. M. 1. — Dabe uraznim predmetima: Kalderon, Veljković i Statiić, Landau, Rajić i Vuković, Ojurić I Jovanović, J. D. Kadmorović, Lazar D. Alka!ay, Savčič i Nikolić, M. Savčić, 1). Todorović, Pešička, Stojadinović i Stojiljković. Pleincnium darodavcima ncka jo vclika hvala! Traže se: Umoljavaju se da se jave društvu crvenoga krsta u c. i kr. vojnoj giavnoj guberniji u Beogradu Sitnina uhca 21: g-dja Darinka Mitrinovića, supl. iz Mitrovice, a docnije u Plevl u ; g-dia Marija Mica Drag. M a r k ov i ć a ’udova pukovnika; g-dja Darinka Nik. T o m i ć a, Studenička uiica; g-dja Zorka Milutina C e n i ć a, Mačvanska ulica; g. Živojin Suš ić, sudija iz Nov. Pazara; g-dja udova Koste Kostića, profesora realke. g-dja udova Koste N o v a k o v i ć a, načelnika šumarskog odjelenja ministarstva privrede, Kažitieni zbog samovlasnog dizanja cljena. Redarstveno su kažnjeui novčanim globama slijedeći obrtnici, što su prodavali životue natnimice skuplje nego što je to za dotičnu robu propisano : Darinka Ra ković, Skopljanska ulica sa kruna 40.— Ljubica Petrović, Stiška ul. 11. sa kr. 10.— Jozefina Junger, Skopljanska ul. 4 sa kr. 20.— Ružica Lukić, Miloša Rocerca ul. 10. sa kr. 10.— Rista Vuljičić, Car Dušanova ul. 102 sa kr. 30— Marija. GNvaška, Dušanova ulica 58 sa kruna 30.— Stojan Urošević, Miloša Pocerca ulica ‘25 sa kruna 130.— B. Jakov Mariane, Car Dušanova ul. 56 sa kr. 10.Lika Baraha, Donja ul. 92 sa kr. 50.Arsa Gjorgjević, Kursulina ul. 22 sa kr. 10.— Jakob Sehulz, Obilićev Venac, 46 sa kr. 200.— Paraskeva Stevčić, Prizreuska til. 1 sa kr. 71. KupGvanje žlvotnih namiruica. Uslijed nagomilanosti molbi radi kttpovine životnih namimica u unutrašnjosti i orodaju istih u Beogradu, obština grada Beograda od danas pa do dalje naredbe neće više primati nikakve molbe za kupovinu životnih namirnica u unutrašnjosti. Skreće se s toga pažnja gradjanstvu, da se više istim molbama ne obraća opštini grada Beograđa do daljeg naredjenja. Sablranje llšća od topole. Lišče od topole sadržava u sebi jednu veliku količinu ulja; toga radi da bi se isto lišće iskoristilo odnosno dobijanja ulja, glavna vojna gubernija u Srbiji preporučuje svima nadležnim vlastima i organima, da preko gradjanstva. a naročito preko školske omladine učine korake odnosno prikupljanja lišća od topole bilo u suvom, bilo u vlažnom stanju. Naročito se skreće pažnja, da se prikupljanje ima da vrši na sunčanim danima. Za svakih 1000 kilograma skuplienog lišća plaćaće se gradjanstvu 8 kruna, a školskoj omladini 6 kruna, s obzirom da za pripremanje istog lišća treba učiniti inače veće izdatke. Prikupljanje lišća od topole preporučuje se kao vrlo korisna stvar, jer se do sada o ovome lišću nije vodilo računa i isto se bacalo i trulilo u zemlji. Skupljanjem istoga prttža se dvo'aka korist, industriji lcoja će preradjivati od njega ulje i gradjanstvu, koje ce imati pored lakog zanimanja i lijepu nagradu. Prijem lišća vršiće okružna zapovjedništva, gdje treba i učiniti svaku prijavu odnosno skupljenog lišća.

Sedmi dlo talljanske trgovlnske flote unlšten. (NaročiU brzolav „Beogradskib Novtna".) Lugano, 9. decembra. ■ Kako »Secolo° saopštava, neprijateljske podmornice su do sad umštile Sedmi dio taliianske trgovin*ke flot.e, -

• Prilozi. Kod referenla za dobrotvorne svrhe upravnog odjeljenja položill su niže imenovani dobrotvori svoje priloge u korist dječijih zabavišta: A. Gaba) Kr. 10, D. Ojukanović i drug 10, D. Radenković 4, Jevrem Eškenazi 10. M. Farchy 2, Bejosif 2, Braća Mandić 2, Josif Hajm 2, Moša Tesia 4, Pašković 2, Joh. Vogler 2, Medina 2, B. Medina 1. Desa Ouslara K —.80, Ja-

Uije dobiveno od lišća topolinog spada medju odiična ulja i upotrebljava se kao naročito izvrsno za mazanje lcoža. Sudboitosna promjena. 37 godišnjfl Nikola Malen popila je nehotice iz jedne vodene čaše cedj, koja je u njoj bila, nanevši sebi titne teške ozlede. Preneta je u boinicu. Kretanje stanovništva. Izvještaj prijavnog ureda od 7. decentbra: prijavljenih 71, odjavljenih 21, seoba 31, u hotelhna prijavljenih 102, odjavljeuih 122, ostalo 203 u hotelima prijavljenih. Požar u diinnjaku. U kući Knez Mihajlove tdice br. 26. pojavio se požar u dinfnjaktt, koji su vatrogasci brzo ugušili. Izgtibljeno. Trnka Petrović izgubila je 20 kruna. Ko novac nadje neka ga donese c. i kr. redarstveuom zapovjedništvu.

Mno prMo. Jovne flnanslle Busarske. prije balkanskilt ratova i ovoga rata. (Svršetak). Deficit u državnom proračunu od 712.G tnili una leva pokriven jedržavnim zajmovima, koji su iznosili 31.decembra 1911. nominalni 752,537.000, a neto 640,770.423 Ieva. I opštine kao i okruzi unijeli su u svoje zajmove za pokriće deficila. Njihov obim iznosio je koncem 1911.: Državni zajmovi 752,537.000 leva Opštinsko-gradski 87,039.585 „ Opštinsko-seoski 5,012.422 „ Okntžni 1,069 593 „ svega 845,658.600 leva Maleti dio tedovnih i pretežni dio izvanredniii prihoda upotrebljen je za kullurne ciijeve i za kupovinu nepokretnina trajne vrijednosti. To su aktivne stavke proračuna. Kod zdrave fiuaucijske upiave trebala bi teoretično ta aktiva da nadntaše zajmove, ali je ona stvarno uvijek mania, što se jcdan dio zajmova i izvanredni prihodi upotrebljavaju za pokriće redovnih proračunskih deficita. Dalje aktivne stavlce predstavljaju državna dobra i imanja kao i nepokretnine opštinske i okružne. 31. decembra 1941. sastojala se vrijeduost državne akti\ e približno u slije-

dećern: hiljađe ieva 1. željeznice 293.055 2. pristaništa 24.086 3. mostovi i putevi 139.277 4. brzojavne i telefon. mreže 5.095 5. obradjena zemba 82.554 6. neobradjena zemlja (šutne, pašniaci, jezera) 544.106 7. glavnica nar. banke i popunbene garancije držav. zajmova 21.752 8. ostaia svojina državna 300.000

(od ovoga svojina voinog erara nekih 250,000. 000 leva) svega 1,409.745 Državni dug (konsoliđovani i leteći) u isto vrijeme iznosio je 638 milijuna leva. Aktiva opština sastoji se iz: hiljade leva Neobradjenog zemljišta (po-

glavito šutna) 1,393.542 Ulica, trgova, vrtova i t. d. 526.000 Obrad ena zemljišta (škole) 59.000 Gotovih novca i bank. uloga 5.000

svega 1,983.542 Toine na suprot iznosi stanje dugova koncctn 1911. leva 92,100.000. • Aktive okružne iznosile su koncem 1911.: hiljade leva U neobrađjenotn zemljištu bl 3.000 U obradjenom zemljištu 300.000 U gotov. novcu i ba nk. ulozima 1,500.000 svega 2,413.000 U isto vrijeme iznosio je dug okruga okruglo 1,070.000 leva. Cjelokupne aktive državne opštinske i okružne iznosile su dalđe lconcem 1911. oko 3 milijarde i 144 milijuna leva.

Razne vijesti. Novl javni redoviti profesori hrvafskg) sveučillšta. Zagrebačke „Narodne Novine'* đonose: Njegovo blagopokojno carsko i apostolsko kraljevsko Veličansh’O Franjo Josip I, blagoizvoljelo je previšnjiin rješcnjein od 18. novembra t g. javne izvanredne profesore hrvaUke pravne povjesd cdncsn > tnc'jonahte ekunomije a pr.rvi i državoslovnom fakulleln previšnte lme Njegova Veličanstva nosećeg sveučilišta u Zagrebu, dra. Marka Kostrenčića i dra. Branislava Di tn i t ri je v i ća premilostvo imenovati javnim redovitim profcsor i m a ist h struka na rcčenom fakultetu. Ova su imenovanja značajna, pošto su, kako službeni list primjećuje, jedan od posljednjih zvaničnih čina što ih je blagopokojni car i kralj Franjo Josip I. već gotovo

na samrti izveo, dajući 6me posljedn i znak Ijubavi za hrvatsko sveućilište. Ova dva nova redovita sveučil šna profesora bijahu svojedobno milošću N egova Velićanstv« promoviiaiil 11 a cabt (lO.viuta |iictva auspiciis Rcgh“ odlikovani zlatnini prstenom s dragiin krm njem. Ljubavna prepiska interniranih tt Švajcarskoj. Švajcaiska je odlućiia ograničiti slobodit dopisivanja ratn.h zarobljcni'ca, koji su na osnovu pogodaba medju zaraćcnim zcmIjama tamo iiiterniiani, jcr se tinu upravo zloupotrebljavala pošta. Kako „Bernefl B u n d“ doznaie, sastojala je ova zlotipoba jjoglavito u živom izmijeujivaiijn ljubavnili pisama, i ostalih, više ili manje nepotrcbnih dopisivanja nekojih interniraca, koji su oeito imalt dosta vrei iena, da se tomui sportu posvete, tc uasli i žeuskih parhierica, koje su int istont mjerom vraeale. Bilo je interiiiranih, koji su jednoga jedinog dana irazaslali pctnaest do d\adeset takozvanih ljubavnih, a isto ih toliko primali — sve oslobodjeno od poštarine! S pravoin su se domaći Ijudi rnogli potuna „oljalnu konkureneiju“, jer su se interuiiani smjel' sa dnigim osobaina dopis'vatji^ a da za to afijesU' trebali ni filira za poštarinu, dok je obični gradjanin morao svo : a Ijubavna pisma platiF. I dopisivanje sa dopisnini kartama sa slikrnn uslijed slobođne poštarme zauzelo je upravo neprijatne dimenzije. Bilo je intemiraca koji su na jedared predavali po pedeset dopisnih karata. 1 s toga je s pravom naglašeno, da švajcarska pošta nije zato tu, da potpomažc ovakvu iK-prisrojuost. Broj privatnih ne'rankiranih listova, koje od sada sml e đa otpošaljc iedau int-rnirac. ogran’ćen ie na deset svakoga injcseca. Ako mu ovol ko ne bude dosta, moraće os'ale fraukirati. Neogranićeno oshtie uanrotiv dooi'ivan'e izmedju zarobljenika inedjusobni s inosri’anstvoin kao i službena dopi«ivanj’a « nomoćniiu odborom. Bijela vrana. H o ć e s a in o k i r a j d ž i j c s a d j e c o m. Poznato je da u sviina zc nljaina na svijetu pri pogadjanju s‘ana, gazda ntedju prvim pitaiijinia postavlja uvi : ek pitarre: „Molim. iniate ii dje-e. i daii nnogo?“ Na odgovor da ima petoro — šcstoro d ; e?e i suviše ćesto gazda odgovara: E, onda, žalitn, ne mogu v-ni izdati stan“. Sada se k ko. javljaju niemaćki listotvi, i ti tome pogledu poprav'la jedna „biicla vrana“. Na ime. u Brunu na Raini. dao je jedan bogataš o Tis da ima u sv< 1 velikoj kući nekoliko stanova za izdavan c, : li da stauove želi izdati samo kirajdžijama k ji i lii a ju d jece.

Zucnlfne ohjaoe. OBJAVA. Objavljuje se, da su prema naredbi c. i k. vcjnoj? glavnog zapovjedništva u Srbiji, odredjena 10., Br. 102-1916 od 14. noveinbra 1916. uvedene rali naplate pristcjbe i drugih dažbina taksene merke, i to u vr jndnosći oi 2 h, 4 h. 5 h, 10 h. 14 ii 20 h, 26 h, 30 h, 38 h, 40 h, 50 ii, 60 It, 64 Jt, 1 K, 2 K, 5 K, 10 K. i 20 kruna. S toga se od sad nada’j: iieće polagati pristojbe i l'ruge dažbine u gotovu novcu, nego u taksenim markama. Samo takse i druge dažbine preko 50 kruna mogu se polagati i u gotovu novcu na blagrjni upravnog ocj Fenja c. i k. zapov'edn'stva’ ntosne braniai rrada Beogradau Kneza Mihajla ulici br. 19. Taksene se U’arke mogu dobiti u gradu BeogTadu u svima c. i k. prodavnicatna duvana i po opštinama u opštinskim upravama kod c i k. kotrrskih zapovj dništava u Žarkovu, na Banjiai i u Mirjevu. Privatna lica inogu nabaviti taksene niarke 1 na gcrepomenntoj blagaini, ali samo u vr : j'dnosti od naimanje sto kruna i tada dob jaju kao proviziju 1 procenat. Oštećene, jnš neupotrebljene taksene marke, mogu se zainjeniti na navedenoj blagajni. Radi toga poduosi .se bestakseua molba upravnoin odjrijenju a i k. zapovjnlništva mosne brarte i grada Beograda, i pošto se položi taksa za Zarrjenu, koja za svaku ošFćenu lnarku izno»i pet licl'ra, oštećene će se taksene marke zamjeniti na pomemitej kasi. C. i kr. za[xj\j:dništ\o mosne brane i grada Beograda. Poztv na ročlšte. Br. 106/1916. Po sportt Omera J a k o b o v 1 ćć a iz Prijepolja protiv Petra Kokovićća I Jefte Kokovlća, oba iz Bučeva, opštine Ivattje, zbog ukidania kupovnog ugovora, odredjen je drugotuženom Jefti Kokoviću, čije je mjesto prebivanja nepoznato, za kuratora Petar Koković. Uslijed toga poziva se Jefto Koković, da 30. decentbra 1916. dodje lično na ročište fli da na isto pošlje svoga punotnoćnika, pušto će se inače sprovesti ročište s njegovim kuratorom Petrom Kokovićem. PriipnnHe.. 3. decemhr-« 1016 Sud c. i k. okružnog zapovjcdnitšva u Prijepolju. Odjeljenje za gradjansko sudstvo.

Upisuite peti ratni zaiam, koii pruža siaian priplod za uloženu glavnicu.