Beogradske novine

8. marta 1917.

Četvrtak

Strana S.

PoslUednie brzolovne vilestL Posrcdovanje južno-američkHi republika za mir. (Narotiti brzojav »Beogradskih Novina«! , Rotteixkm, 7. marta. . Prema jednom saopstenju Jista ,,La Nation“, koji izlazi u Buenos Aireau, pozvala je arge n tins k a vlada latinske republike južne Amerike, da preduzmu jednake korake u svrhu posrcdovanja za tiiir izmedju zaraćenih država. Sjcdinjene 'Države zbog njihovog prijeloma sa Njemaćkotn nijesu pozvane. Oore spomenuti list, prema „Reuterovoj vijesti", dodaje, da za ovaj korak doduše sada nije najzgodnije vrjjeine, te da ovo posredovanje za Vnir nema odveć veiikih izgleda, u uspjch. Prijelotn diplomaskih odnosa izmcdju Kitaja i Njemačke? (Naročiti brzojav „Bcograđskih Novina“). 6 . Berlin, 7. marta. Berliiiski listovi Žstiču, kako nas'.ojanja sporaziinia i Anierike, da sc K itaj skloni na prijelom diplomatskih cdnosa sa Niemačkom, idu zatim da se uništi njeniačko-kilajska trgoviua. Već prije počeika rata nije sporazum mogao da preboli činjenicu, što mu nije uspjelo istisnuti njemačke banke I trgovačke kučs iz Kitaja. No ti istisktvanje njeir.ačke trgovine ne leži u kitajskoni in.eresu. Evcntualna kitajska objava rata Njemačkoj dokazala bl, da Kitaj zauzima još slabiji položaj, nego 11 tnalena Orčka. Medjutim priina njentačka štampa sve razne protivurječne vijesci, koje stižu iz sporazumnih država o tobožnjem prijelomu. sa velikom rezervom, jer ni berlinskim nadležniirt mjes.ima a ni kitajskom poslanstvu u Berlinu nijesu o tom stlgle nikakve vijcsti. Berlinska je burza danas bila nešto uzdržljivija, no sa čvršćom ten.eijnom tendencijom. Poznat! poznavalac Is'očne Azije, Erich pl. S a 1 z m a n n piše u „Vossische Zeitung’-u pod naslovotn ..Zavedeni Kitaj“: Sadašnji je manevar nastao pod r.esnošljivirr pritiskonr potrebe novca, koji se mora nabaviti, pa odakle bilo da bilo. Kitat se nada novaca od Amerike. Da to uztnogne, radi sve, što Amerika od' njega zahtjeva. Političari u Pekingu drže, da će Njemačka imati razumijevania sa teškim položajetn, u kojem se naiazi Kitaj, te da će prijelom diplomatskih odnosa smatTati kao platonski akt bez praktične vrijeđnosti.

Rozne vl,M Cereraonija poijskog krunisanja. Profesor jagelonskog univerziteta u Krakovu Stanislav K u t r z e b a je, kako ,,K u r j e r P o 1 s k i“ javlja, držao u dvorani higijenskog društva jedno predavanje o predmetot: „Ceremonija krunisanja u Poljskoj". Pomoću iscrpnog materijala je profesor Kutrzeba u glavnont slijedeće izveo: Krunisanja u Poljskoj potiču i* vrentena kralja Wladislava Lokicteka. Ceremonija je po rimskom obrascs prenijetau Poljsku preko Češke, pa je u Poijsknj na slijedeći način preinačeno: Pri svečanosti krunisanja kratj je imao na sebi odijelo, kojc }e bilo slično biskupskoj odeždi (ornatu), Samo krunisanje se sastojalo Iz tri dijela: »večanoj zakletvi, miropomazanju i nainještanju krttne. Kralj je podario biskupu, koji izvršuje krunisanje, hljeb i vino. koji je za to dozvolio kralju da sjedne za trpezu gospodnju. Čisto poljsko krunisanjc potiče iz vremena l:ralja Wladislava Watnenzkog (nazvanog po bitki kod Warne, u kojoj je i poginuo) iz godine 1434. U 16. stoljeću je vjerski ceremonijal dopunjen razuini radnjama svjetovnog karaktera. Ceremonijal krunisanja kraljice bio j'e kraći. Nisu sve poliske kraljice krunisane. Rimski obrazae ceretnonijala je docnije izmijenjen po francuskom obrascu. Prvi ceremonijal je ustanovljen za caricu Jelisavetu. Zanimljivo Je, da su jedanaest poljskih kraljica bile njemačkog porijekla, osam od ovih iz doma Habsburškog.

Javljamo srodnlcima 1 prijatcljlma, da ćemo našcm dragom i dobrom mužu ocu I bratu t JOVAHU DJ» ILKIĆU trbiiekti davati u subotu 10. ov. m. u 11 časova pre podnc u VornescnskoJ crkvl 40-to dnevni pomen. s Porodica 29019 Itkl«.

Broj 65. ' Uzrok je toj povišcnoj cijeni rezultat laganog razvoja. koji se osniva na laktu, da se od nekoliko vremena ,»srebro upotrebljava u velikoj množini za kovanje novca“ Ta se jača patreba kovanog novca pojavljuje i u sjevernoj 'Attterici, a osobito u zapadnim krajevima: ondje to biva iz obzira na trgo'vinski promet s Japanoni, jer se priinjetilo, da taj promet mnogo povoljnije tcće pomoću srebrnog novca. I baš je s tog uzroka anterička vlada povećaia kovanje srebrenog novca. Shvatljivo je dakle, da je traganje za srebrom jače. Dodajtc k tome, da i Engleska treba sad mnogo više srebra. no prije, jer ona „plaća u srebru indijsKo žito“. U ossalojne je poznato, da je povišena cijena srebru starijeg dattmia no prošle nedjelje. Srebro je počelo skakati, istom što se pročulo, da ,,Rusija kaui uvesti srebrnu vrijednotu“, pa ako ne baš to, a ono sunmju. da misli odustati od ziatne vrjednote, što je u svoje doba uvela, a što sada i onako nc opstoji već samo po irnenu. Na tiu j*e vijest Kina po.čela prva kupovati srebro u velikorn opsegu, naravski u svrltu spekulacije. Nije teško razumjeii, da su te operacije morale podržati cijene srcbra. Pa kao da nije bila do,voljna vijest o srebrenoj vrjednoti, poČelo se u isto doba zuckati i ,.o srebrenom mondpolu“, kojl da će Rusija uvesti. Doduše, kad se dobro promisli, ta se mjera prirođno nanieće državi, koja lioćc da provede reforme vrjednote. U ostaiom već i sad cpstoii u Rtisiji neka .vrsta srebrenog monopola, jer, ako pri.vatnik rastopi srebro, mora ga predati 'dvžavnoj kovnici novaca.

Cijeue životniiu namiruicama n VaršavL U nedjelji od 12.—17. februara o. g. prodavane su — prema ,,Warscltauer Zeitung“-u — životne namirnice u Var|avi uz ove cijene: Crvena repa (cvekla) 5—7 kopjejki jcdnu rusk.t funtu; Kiseo kupus 20—30 kopjcjki po funti; Mrkva 8—10 kopjejki po funti; Luk 1S—20 kopjejki po fuiiti; Jabuke 25—40 kopjejki po funti; Kruške 35—50 kopjejki po funti; Oovedjina 1.25 marke po funti; 'i eletiiia 1.20 marke po funti; Svinjetina 1.30—1.85 marke po funti; Jagnjeće meso 1.15 marke po funti; Kokoši 2—3.50 rublje kontad; Patke 3—4.50 rublje komad;

Maslac (putcr) 1.90—2.50 rublje po funti; Jaja 13—15 kopjeki kornad; Neusoljena planina 1.85 marke po funti; funti; S6 5 —6 kopjcjki po funti; Pirinač 1.50—2.— rublje po funtlNavedene cijene za govedjinu, teletinu, svinjetinu, jagnjeće meso i neslanu slanint! su od strane-vlasti utvrdjene najviše (maksimahie) cijene. « 1 ruska funta im,a 409 gratna.

PoljoprMne prllike u PoUtltol. Rat je tako piše R. K r a j e w s k I u nedjeljnom tasopisu ,,Praewodnik Kćlek i vvspćlek rolniczycli“ — nanio poljskim poljoprivrednicirna tcških 'gubitaka, no nije im iradao 'srjirtnoga udarca. Nestašicu tč* gieće mar\'e nadoknadili su iz Njemaćke nabavljeni tli pozajmljeni parni plugovi. Posjednicama, kojima je nanešena veća šteta, uzajmljeno )e i ejemena i novaca. Protiv neposlušnih poljoprivreduika upotrebljena je teila. Jcdnom liječi, sve je učinjeno, da se ! ne ostavi ni jrarče neobradjene zerulje. Zia ispitivaiije i procjenu šteta, nanesenih tlatoni, (ustanovljene su uaročite komisije. 'Do satla ustanovljena šteta poljoprivrednicima procijenjena je u cijeloj Poijskoj Pa 500 milijima mbalja. Područja, kojim upravljaju Nijemci, ra»đijeljeno jje U 30 okruga, pojedini bu okruzi mnogo veći nego li što su balac prije rata. Jedan se okmg oesto sastoji iz dva fli ćak i tri bivših okruga; tako su u**adašnjem Lodzskom okrug'u ujedlnjeni bivši okmzi Lodz, Lask i Brzeziny; sadašnji. Ploekski Oknie, sastoji iz ranijih okmga Plock, Plonsk i Sierpe. SvaJcl okntg za sebe sačinjava Vlastiti okružni komunalnisavež. Za godinu 1916./17, ttkazuju okružni komunalni teavezi prosječna p r i m a n j a od okruglo 800.000 maraka, Najveće je priinanje (oko 3 milijuna maraka) imao okmžni komunalni savez bendzinski, što se većim 'dijelom ima svesti na jrorez na ugalj. Spomena vrijedne dohotke daju okražnitn komttnainim r savezima monopoli žita i Šećera; manja su primanja ođ poreza na pse, te monoijola soli, petroleja, sapuna, ulja i kreča. Najveći Su fzđaci oni za potporu siromašnih pričuvničkili porodica, za gradnju dmntova i puteva, za unapredjenje zdravlja, (njegovanje bolesnika, kalamljenje, desinfekciju, liječenje duševno obolelih i t. d.); d>alji se izdaci protežu na doplatke Za škole, unapredjenje poljopri-

^. Beogradak« Nov’hm — , - _ _ . — — vrede, potpom siromašnih opština, okružnu upravu i t. d. Oni se okruzi, koji imaju najraanja p r i m a n j a, kao ostrowski (222.000 raaraka), Mazowieck i Rawa, a koja imaju najveće potrebe, podupiru od aredišnje blagajne svilt okružnih komunalnih saveza u Varšavi. Tako *e izjedoačuju Izdaci < dohotri svih okruga. Najveća ae pažnja obraća, kako je već spomenuto Unaprcdjenju poljoprivrede. i čentrala poljoprivrednih udruženja tiije tiakodje zaostajala u pružanju pomoći potrebnini poljodjelcima. Na poticaj su ovoga udruženja privedene u život ove ustanove: Samopomoć poljoprivrednika, agTama bank«, poljoprivrednički savez, tijeli niz šumskih i poljoprivred|iih škola, kao i više tečajeca za ratarsh'o. l ‘ ,i T. fcv. „samopomoć poIjoprIvrednika" Pastojala je da pomogne sv£nta 'onima, koji «u u huždi, To s® činilo samooporezivanjem, t. j. porezoni, koji su poljoprivrednici U tu svrhu »aini sebi nametali, i dragovoljnim prilozima iz Poznanje (preko 400.000 mbalja). Na taj način je do konca mjeseca jula sabrano oko jedan tnilijun rubalja. * Poljoprivrednički tavez osnovao }e u sporazumu sa agrarnom bankotn u pojedinim okruzima svoja odjeknja, koja imadu zađaću, da pod prihvatliiVim uslovitna podijele nužne zajinove. Posljednji izvještaj agrarne banke iskazuje,. da je takvih nužnih zajmoc'a podijeljeno u iznosu ođ 7 milijuna rubalja. Na području je poljoprivredniii, š k ol a fcentrala poljoprivrednih udruženja mnogo tičinila. Udmženje je osnovalo: dvije nove Sumarske skole u Varšavi; za sinove 6U Uianjih posjednika uredjeni jednogodišnji poijoprivrednički tečajc-ci; škole su takovih Vrsti osnovane nađalje u Liskowu, Sobie«zynu, Pszezelinu, Miecz}’slawovvu 1 Krayzewu. Narnjeravaju se osnovati jjoš posebne škole za: melioraciju, kuhuru tla (Bodenkultur), vrtarstvo, žumarsivo, te živinarstA’o i socija!n>u , privredn. Imajući eve to u vidu, —: zaključuje spomenuti list, — može se sa sigumošću uzeti, đa će se poJjoprivTedne prilike u Poljskoj vrio brzo da razviju u tionnalnom koiosjeku, %

i \ >

Mihailu B. Brkiću, Rue de Berne 15. Ženeva, Suisse, Schweiz, Primio sam vaše karte. milo nam je i radujemo se, kad ste zdravi, i mi srno hvala Bogu zđravi, dajka — Boško. Kaja sa djecom zdravi, ujka Alilutin i njegovi zdravi su, javi Miki Protiću, da je njegova žena u Varvarimt kod svekra i da je zđrava. Pozdravljamo sve vas, javljajte se češće, tvoj ujak, Mita Milojević, Vid i nska tilića 17. 29374-8 Oospodji Jelfci ćerki Josifa Sedelinovića, iz Majdan Pfeka, ženi Bože Rističa, sekretara iz Oontjeg Milanovco. Javi se odmah, gdje si sa djecom? Pošalji tačnu ađresu 1 javi na koji način da ti se pošalje novac, koji je za tebe Boža poslao tt Kragujevac. MoIim svakog, ko o Jelici i njenom ocu zna gdje su da mi javi, a ovaj oglas da im dostavi, na čemu blagodarim, Persida Ristićka, Hadži Djerina uiica 32. Beograd. 293S3-8 Gospodinu Jovanu Preiuovlću, —. Ženeva. Molim vas izvjestite me, da li je zdrav Miloš Stojšić, rezervni poručnik 2. čete, 2. bataljitna, V. puka, 3. poziva. On neka javi za Milutiina, zeta Dragiča i Mihajla Milovančeviča. Unaprijed blagodarna, Leposava Stojšić, Salaš, Nočaj, Žabac. 29376^8 Oospodinu Dragutinu Petkoviću, doktoru, rodom iz Cićevca. Potpisata učtivo molim, da me izvjestite, ako vam je mogtiće preko ovih novina za moga muža Stojana Petkovića. žcljczničara, 14. puk, 2. poziv, do sada mi se nije javio. Pozdravlja 1 zahvaljuje, Darink a Petkovič, Iz C ićevca. _ 29375-8 Gospodinu Jovanu Prentovićo. Ženeva. Molim, da me izvjestitle, za nioga muža, da li je živ i zdrav. Do danas mi se nije javio, Mihajlo Radojčić, rezervni narednik 2. čete. 3. bataljuna, 7. puka, 1. poziva. — Biagodari, Slavka Radojčić, Balkanska ulica 8. Beograd. 29395-8

Gospodimt Jotanu Premoviću, Zeneva, za Dragomira Obradovića, inspektora ministarstva prosvete. Poštovani gospodine! Molim da tni od moga i sestrinog primanja za 1916. godinu pošaljete u što skorijem roku preko banke, jer smo u oskudici. Poštuje vas, Mara Rašičeva, Prizren. 29371-8

Milamt Cenierikiću, Ženeva. Mollm te Milane, potraži Nikolu Lekovca, za koga doznah da uči škoiu trgovačku u Marselju i kaži mu, da se ovim putem što prije javi, jer smo u velikoj brizi. Svi smo zdravi. Pozdravija te tvoj Manojlo Lazarević, Prizren. 29370-8 Gospodimt Stevi Aćimoviću, Hotel iTerminus, Ženeva. Molkn vas dostavit* siijedeće mome bratu Bori Pajeviću, fnžinjcru: — Dragi Boro! od teite dofcih posljednju kartu sa slikotn Borinom, ita istu sam ti odmah odgovorila kao i Bori. Primila sam novac, koji jc Bora preko tebe poslao, a preko gospodina Lave Mičića trgovca iz Obrenovca. Zdrava sant sa svima. Kako si ti? Kako je Bora, zašto se On lično ne javi. Opomeni ga, da pišc čeSto i opširno o svemu. Piše li ii snaja Mila? Za Beograd skoro niko nije išao, da sam se mogla izvjestiti ma šta o njoj i djeci. Bori kaži, da Mile I Aleksa pišu čcsto, zdravi su. Tebe i Boru mnogo pozdravIjamo i Ijubimo svi, tvoja sestra, LeposaN>a Lalovićka, Ub. A. 2263-8

Gospodinu Jovanu Preutoviću, Žene,Va, za Milisava Nikolića, biagajnika. Dragi otac i Milijane! Odavna ništa od vas nijcduog nedobih. Novac mi niko nc fvije. 8la ja trebam da radim? Trebam li kuću da prodam? Neke stvari sam već isprodavala. Što prije čekatn odgovor. Sve vas pozdravlja vaša Danica Nedeijković, Mitrovlca. A. 2248-8 Gospodinu Jovanu Premoviću, ŽeneiVa Snisse, i Kosti Timotijeviću, narodnom posianiku, Suisse. Molim vas najpokornije, gospodinc Timotijeviću, da saznate i javite tni je H živ moj sin Miiisav Tole PaunoVića, iz Dnigovca, sreza smeđcrevskog, »nladić posijednje odbrane, koji se od odla«ka sa srpskom vojskom nlje nikako javio. Sve troškove uz vječitu blagodarnost nak- ; nadiće vam, Taia žena Tole Paunovića iz ' Drugovca. A. 2249-8 Gospođinu Diiuitriju Rošu, Ženeva, za gorpodina Svetu Markovića. Molim vas li|epo, izvje?tite Božu, smo dobiii dve pošiljke novaca. Zdravi smo. Kartc vaše redovno printamo. Hvala vam veliko na | pažnji. Djetinju sliktt posiaćemo. PczdravIJn, Nastasija Atanacković, Kraijevo. A. 2252-8

Gospodinu Jovami Premoviću, Ženeva. MoILm za izvještaj, đa li je moj muž Momir Milosavljević, vojnik 4. čete, I. bataljuna, XX. pttka, timočke divizje, kadrovac, iz sela Glavincl, živ i zdrav. Unaprijed blagođariin na dobroti. Smiljka žena Momira Milosavljeviča, iz GlaAnnci, sreza jagodinskog. A. 2253-8 Gospodinu Jovanu PreGiOviću, Žetreva. Za Jevrenta Blagojevića iz Niša. Majka i scstra zdravo. Zašto se ne javljaš i pare nc šalješ? Jela Jevrema Blagojevića, Niš, Oskarstrasse No. 5. 2 9364-8 Milanu Cemtrlkiću, Ženeva. Molim te Milane, odmah piši našein Vladi, koji se nalazi na medeeinskom fakultetu u Nansiju, da natn se odrnah ovim putem javi preko tebe i izvjesri nas o Dragutinu, koji nam se odavno nije javio. U isto vrijeme izvjesti ga, da smo svi zdravi. fetar u Bugarskoj, Marica Petra Kostica, Prizren. 29369-S Dragoljubu StojisHjevlću, Lausanne. Dostavi Miloradu i Andji, da sam moga mezimca Jovu izgubio 28. novembra', da sam„oko 100 kruna primio, da dosta bijedno živim, da neinam prihoda i neka mi novaca pošaiju. Zdravi te brat, Vasa Ristić, Smederevo. 29368-8 Gospodinu Miiarui Matiću, Ženeva. Učtivo tnolini, da me izvjestite za moga sina, koji mi se nikako nije javio. Ostoja Srećkovič, pri zanatlijskoj četi I. poziva, 17. puka, drinske divizije. Biagodari, Fana Srećković, Braće Nedića ulica 14. Valjevo. 29396-8 Gospodinu Jovanu Premoviću, Zcneva. Za Miiorada Petrovića, pot&efa ložioifice tt Cupriji. Novac sam poslala Juci, od sada šalji ličtio Juci tt .Ćupriju. Pozdrav od Nate i Vlade Petrovića, Beograd, Makedonska ulica 9. 29391-8

Gospodinu Jovanu Premoviću, Ženeva, Učtivo molim, da nte izvjestite za moga muža Nikolu Oolubovića, nadzornika osnovne škole u Prizrenu, koji se posljednii put javio Iz Hristijanije. U nadi da će te mi odgovoritii, poštuje vas, Limka Nikolić, Prizren. 29372-8 Gospodinu Jovanu Premoviću; Ženeva. Molim vas dostavite ovo tnome mužu Svetozaru Jevremoviću, potpukovniku: Dragi Svetozare! Treću sam pošiljku novaca primila, hvala. Na moja dva oglasa nisi mi odgovorio, da li si ih dobio. Od gospodina Anđrejevića sudije đobila sam nekofiko karata i na iste odgovoriia. Da li si koju kartu dobio? Juče sam dobila kartu, u kojoj javljaš, da si novac poslao. Javi, preko koga si poslao. O Mići vodi računa, ako mu treba novaca pošaljl mu. Mi sano svi zdravo, javljaj češće o sebi i Mići. Svi ti mnogo pozdrava šaljemo, tvoja JeJena •Tevremov’ić, Mionica. A. 2260-8 Gospodimt Jovanu Premoviću, Zeneva. Molim vas, đa dostavite ovaj oglas gospodiuu Dragoljubu Diakoviću, pješadijskom potpukovniku i gospodinu Radoniiru Djakoviću, inžinjeru pri sekciji kragujevačkoj: MHa moja djeco! Ovo je već treći mjesec kako od vas ništa ne dobih, nikakvog glasa. Jako brinem za vama. Ne znam Jestc ii zdravo. Više puta sam pisaia i oglas preko novina davala za vas. Cim ovaj oglas dobijete ođmalt mi se javite i novac mi pošaljite, jer mi je neophodno potreban. Gospodinu Premoviću mr.ogo blagodari, a vas trojicu pozdravlja i grli vaša majka Vinka.. R. 668

Droiomir Konjeuif, Cžice. Milanu Gmizoviću, trgovcu, Atena. Dragl Miiane! Molim te izvesti kako si i jesl li zajedno sa Borom i Brankom. Ujedno me Izvesti, znaš )i šta o Zariju I Dobrosavu Jankoviću, komordžije IV. puka sanitetskog odelenja drinske divizije. Maksimoviću Milanu javi, da Zarićevima lzdajem pomoć.Zdravi zmo i mucgo tt pozdravljamo, tvoj Velimir. .*£1.239 Mlšl Trifunovlću, Nica. Molim vas izvestite me, je li živ moj muž Mirko Mirosavljević iz Karana, podnarednik IV. brdske artiljerije H. poziva. Njega izvestite, da sino mi svi zdravo. Unapred vam biagodari, Darinka MirosavIJević Iz Karana. Ki. 239 Mišl Trifunoviću, Nica. Najučtivlje vas molim i unapred vam blagodarim da izvestite mog brata Petra Nikolića, vojuika I. pionerske čete 1. poziva drinske divizije, da sam ja IRadisav 1 Sreteu kod kuće i svl smo ukućanj zd ravo kao i Tihomira Mihailovića, da su i njegovi idravo, tako i Ljubisava Jercmič^, da Je Petar zdravo zajedno sa porodicom i da je dobio unuka. Neka Petar Nikolić izvesti za Milaua Djuričića, Draga Mičića, Stanka Jankovića i' Cvetka Savića, Isldora Kuzmanovića, Vitora Manojlovića, Radisava DJuričića. Ostajcni u nadi da će te mi ovo učiniti. Radisav Nikolić, Dobroin — Kostojević. Ki. 240 Vlti Radovanovlću, upravniku štedionice, Rača. Na više zahtjeva, da pošaljete koiiko toilo tiovaca, vi neodgovarate. Pozivam vas 1 ovim putem, da mi telegrafskom uputnieom pošaljete 2000 kruna po knjižici broj 553. Mihajlović, general u penziji. J 397-8

IB[ql[51[5i[DliDii51i5][5i[Dlfgl[n1[al!a]|DilD}OiBllB| o$iaju]te u „Beogradskim Hcuinama". Bi[Dl[51[Dl[51!51[51OI51[51IPliDl0[Dl[D![D]lD][Ql0

S bolom u du5i javljamo svojim srodnicima i prfjateljima da ćemo svome mllom 1 nikad nezaboravljenom sinu, odnosno bralti, suprugu f ocu t Kostl A. Dellinu direktorn pozorišta — Kruševac davati godišnji pomen u petak 9.-24. februara ov. god. u 11 sati u crkvl na novom groblju. Beograd, 6.-21. febntara 1917. god.

29493

Olafotćeni do groba: msti: Katartna A. DclUnl; aestr«: levrosima I Darlnka; tupruga: Mlla; alnovi: Andraja i Alekaandar, Mto-KaUrina.

Sirište prirodno teieće u prašku i p r o d a j e 29613 Apofeka D-ra Beograd, Saborna ullca 77.

IzvešUvam srodnlkc 1 prljatelje da ću mome dobrom i neprežaljenom bratu t Luki Andrelevlću blv. ovd. Irg. davati godiinji pomen u subotu 10.-IlI.-25.-U. u 10'|i časova pre pođne n Sabornoj crkvl. Beograd, 7.-111.-1917. Ožalošćenl: 90506 brat: Mlia AndrejevU ta porodkom.

Sa dubokim bolom u duši javljamo poznanicima i prijateljima, da senaša majka t Staaa idova dbl Dim. K. Stefaitovii biv. trg. Iz Loznicc preseiila u večnost 14. februara ov. god. Loznica, 17: februara 1917. god. Ožalošćeni: sinovi: Milutin, Milan, Vukosav i Vlastimir; kćeri: Katarina, Natalija, Jelena, Savka i Hrista; snaje: Vukosava i Živka; sestra: Spasenija; unych Nikola, Verica, Dana, Stankica, Rada i Momo; zetovi: Dobrosav, Tihomir i Milorad; i ostala 29496 mnogobrojna rodbina.

Upozorava se gradjanstvo, da pisma odnosno oglasa i pretplate adresira administraciji „Beogradskih Novina“, a UREDNIŠTVU.

ne

Sa tužuim srcem i bolom u duši Izveštavamo srođnike, prijatelje i drugove, da Je naš dobri sin — brat t Dobijvoi VražalU ispuatlo svoju plemenitu dušl 2.-IU.-1917. posle kratkog all teškog bolovanja u 17. godinl svoga raladjanoga iivota. Duboko ožalošćcni: roditcljl: Nataiija I Dragufin Vraialić; biaća: Borivoj, MUntin I Radlvoj; seslra: Dobrtia; baba: Marija Janjlć i ostaia 29462 maogobrojna rođbina.