Beogradske novine

Strana 3 . . Srijeda BEOGRADSKE NOVINE

jitavljenih. Stariešine ne treba da zaboe ive, da je zloupotreba sile ujedno ] daja prema domovini i revoluciji-

Anarhlstičke pojave u vojsci. ^ ' Kb. Stockholm, 10. jula ’ Đvdafinji listovi biiježe vijeet „RjeU.* 4 , foja javija, da su prvi ruski miira flpeski puk i drugi dijelovi vojske objajrfla taj'avu protiv privremen« vlade a 6 prilog skorom miru. Radnički i vojničsavjet opominje vojnike i stanovniIfivo protiv takvih anarhističkih objava.

Borbe na zapadu. Engteski gubitci. Kb. Amsterdam, 10. jula. Engleski listovi objavljujiu bri hn■ke gubitke posljednjih mjeseci na teInelju zvanične liste tih gubitaka: Fe|>'ruar: 1216 časnika, 16.277 momaka; Inart: 1765 časnika, 28.709 moma! a: aBiil: 4381 časnik, 31.619 momaka; maj: 0991 časnik, 107.105 momaka; juni:2601 iasnjk i 115.269 momaka. Osim toga Izgiibila je mornarica u junu 31 časnika i 1234 momka.

Borbe u vazduhu. Vazdušni napad na London. KNaročiti brzojav „Beogradskih Novina”) Haag, 10. jula. Londonska Stampa nije ni jednom liječi spomenula vazdušni napad na sje,vema ratna pristaništa, ali za to opiBuje jučeranji napad na City vrlo opširbo. Nije to bio samo najveći, nego je bio i najsmjeliji od svih posadanjih napada, jer je eskadrila letila tako nisko, kao đa je se i ne tiču ibezbrojne granale kojiina je bila obasipana. Pošto je eskadrila prešla Cil.v bez E ibitaka, Englezi su obustavili odbranmu vatru i tada je otpočeo čitav niz vazdušnili borbi, čiji je ishod nepozuat. ,,Hand el s b 1 a d“ veli: PrilikonT [vazdušnih borbi policija je bila primorana đa zatvori mnoge ulice. Dopisnik lista je sruda na putu za City sretao ainbulantna kola, u kojima su ranjeni preBaŠani u bolnice. Engleski napad na njemačku eskadrllu. Kb. London, 9. Jula. Admiralitet javlja: Potnorske letilice su napale 40 milja daleko od istočne obale neprijateljsku eskadriiu, koja se vraćala s vazdušnog napada. Dvije neprijateljske letilice su se raz6i!e na vodi, a treća je pala sva u plahienu u utoku Selde. Sve su se naše letilice vratile nazad nepovrijedjene. IJkupni gubitci prilikom posljednjeg napada na London iznose 47 mrtvih i 141 ranjen. Druga jedna neprijateljska letilica je oborena na utoku Themse. Nezadovoljstvo zbog nedovoline vazdušiie odbrane u Engleskoj(Naročili brzojav „Bcogralskih Novina") Budimpešla, 10. jula. ,,A z Est“ javlja iz Amsterdaina: Povodom njemačkog vazdušnog napacla ua London profele nedjelje, stanovnišlvo (e vrlo zlovoljno zbog nedovoljlne odorane. Štainpa. iaražava najoštrije nezaUovoljstvo javnog mnijenja, sto vazđušna odbrana ni malo ne odgovara očekivaniima. Tako piše ,,Times“: Vlada mora biU spremna na najžešće napade.

. Engleski vazdušni napad na )Jf \ Krlstdes. Kb. London, 10. jula. Zvanično se javlja: Pomorske letlllce najrale su juče s večeri neprijateljsko mjesto Kristeles. 1 ako su ib neprijateljska odjelenja žestoko napala, Ipak su letilice bacile s uspjehom mnoge bombe. Sve se letilice vratile nepovrijedjene nazad. Neograničeni podmornički rat. Zadovoljstvo njemačke šlampe zbog podniorničkHi uspjeha. Kb. Berlin, 10. jula. • Svi listovi iskazuju svoje zadovoljitvo o uspjesinta podmorskog rata. Dvije njentačke podmornice interni, rane u Holandiji. i £ Kb. Berlin, 10. jula. Wolifov ured javlja: Februara i maTta su u kratkom razinaku vremena dospjele u holandske teritorijalne .vode dvije njemačke podmornice ,,UB 30“ i ,,UB 6“ i tamo su internirane. Kako je vlada na osnovu materijala, koji je pribavila, došla do uvjerenja da su u oba slučaja zapovjednici u holanskim vodama vršili u svernu potrebiiu obazrivost i brižljivost i da su samo zbog havarije ili stanja mora dospjeli u te vode i da u toni slučaju član 5. holandske izjave o neutralnosti izrično dozvoljava ratnini brodovima ratujućih strana ulazak u vode, to je njemačka vlada zahtijevala, da se oba bro-da puste. Holandska vlada je mišljenja, da se tom zahtjevu ne može odazvati, jer sti, po tom njenom mišljenju, zapovjednici tih njemačkili podmomica povrijedili holandsku neutralnost. U takom stanju stvarl su se obe vlade sporazumjele, da tu stvar riješi jedna medjunarodna koniisija. Ta će se komisija sastati 12. jula u Haagu, u njoj će biti po jedan njemački, holandski, argentinski, dansk! i švedski Časnik. . .

Grčko-talijanski pregovori. (Naročiti brzojav „Bcogradskih Novina") Lugano, 10. jula. Talijanska štainpa potvrdjuje vijesri „Petit P.arisien“-a i ,,Daily Mai1 a“ o pregovorima izmeđju Venizelosa i talijanskog pošlanika. Ali talijanska fetampa izjavljuje, da je još prerano govoriti o talijansko-grčkom sporazumu u opšte i naročito o talijanskom napuštanju Janine.

Grčka i sporazumne sile. Kb. Lugano, 10. jula. Kako „Temps" iavlja, Italija 1 njeni saveznici će poslije svršenog rata napustiti Epir i posjednute oblasti stare Grčke. Ali će četua odjelenja sporazumnih sila ostati medjutim na Krfu, jer to zahtjevaju vojnički razlozi. Konačna predaja Klrfa Grčkoj zajamčena je datim obećanjima.

Dogadjaji u Kitaju. (Naročiti brzojav „Beogradskih Noviua") Šangaj, 10. jula. (Reuler). Bivši toinistar predsjednik Tuan-Ši-Jui javlja, da su u petak monarhiste bili napadnuti kod Lanfauga i da su potučeni. Republikanci gone neprijatelja i prodrli su deset milju u pravcu prema Pekingu.

jc Jzmajlovska i Semjonovska. Cijeli llmi stajalc su čeie na dvorskom trgu. Xad se počelo mračlti, zaposjeduuše Prćobraženci i dijclovi ostalili trupa zlnisku palaču, koju ali momčad PavJovske pukovnije odmnh i napusti, jer Stl se bojnli znsjede. U 7 sati uvečc sti1 c vijest, tln jc duitta postavila proviitornu vladu- Sada se pobojnše oficiri. da bi se zaposjednuće zimske palače moglo krlvo slivntiii, te odvcdoše momčad kroz hodnlke u voiarnu. Tamo sc oko 8 sati snstadcše časnlci nn dogovor, gtljc su konnčno odlučili, da se litia ptiznati provizortia vladn. Momčnd pritni ovn vijest s ođuševljenjctn. Mcdjirdm eti uzaludno pokušavali, da dobiju tclclonsk! spoj sa Tavrijskoin palačom. Dobtlo ga tek oko II satl u noći. Preobrazenci zamoltše naputkc, i dn |t*t se pošn!jč jcdnn član egzekutivnog odborn, Već jc ptollo 3 sata po ponoći, kad se poja* Vtu pukovnik EnRelhardt, prvi zapo* vjednik revolucijonartlih čcta. U 4 sata priopčl provizortta vlada telefonskim putem zapovijest, da se prijašnji mini* Hlrl Imadtt zatvoritl u admlralitetu, koje se jc nalaziio u blizlni zimske palače. kvršenje ove zapovijestf bilo je gotu* vo nemoguće, Jer su u lo vrijcme tim* sktt palaču eaposjelc četc, koje su ostale Vjerue caru. Dva mladja časnika Rreebraženske pukovnije htjeli su još U ttOči da jurlšaiu na zimsku palaču. ali kad |e Jedna ophodnia ustanovila, da je u palači smješleno preko loo topova, i mašiuskili pušaka, odlučiŠe starlji ofici* ri, da odusianu od poduzeća, koje nije Utialo lzgleda tta uspjel), i saopć : šc pu* kovniku E««eHiardtu, da je fizićki nc* ntoRuće ispuniti njegovu zapovijest. Pef sati ujuiro. Casoici su jedva malo dpočihuli, Jer već ratto počeše vOinicl taht.ievati, da ih se izv*««« na

u!icu, da sudjeluju u bojevima, koji još nijesu bili dovršeni. Kad ie bataljun stajao pripravan sa glazbom, odluči momčad, da ode ponajprije do Tavrijske palače. — Jedva što su otišli, kad se u automobilu doveze zastupnik Sidlovski prcd vojarmi, i pozove časnikc, kcji su još osfali, u palaču dume. Nato rekvirirašc još dva autotuoblla, te sva tri automobila dupkom krcatn časnicima i okičena crvenim zas'avama i vtpcama krenuše pred Tavrijsku palaču, gdjc je već bila sakupljena cije’a Preobraženska pckovnija. Ova pukovnija postala je središtem revolucije. Njena kancclarija pretvfjrila se na nekoliko dana u \ojno ministarstvo i ujcdno u glavni rami simi. Književni prijegled. „Hrvatska Njlva", PrimlH smo 18. broj rcvijalnoga tjednlka „Hrvatska Njiva'* s ovim s«držajcin: Juraj Demetrović: Zadaci Itrvatske dcmokracile. — Dr- Ljudevit Auer: Crkva, raskol i sekte u Rusiji (1L). — V. A. L.: Vaino aRrarito pi.onjo u Dalmaciji. — Dr. D. Pfoliaska; Glavna skupština Matice Hrvatske. O. D. Vukovarac: Ncšto o seksualhom uzgoju djece. — S u d a c: O voj* ničkom kaznettoin sudovanju. - Stno* tra; Socljajnl život; Prosvieta; KnjiŽcvnost i umjetnost, — Listak: Zdenk« Marković: Mati- — Godišnja pretplata „Hrv. Njive” izuosi K 30.—. Pojedini broj 70 Rl, Naručuje se kod uprave u Zagrebu, Nikolićev* uk 8.

Raniji predsjednik IA-Juan-Jui je naitoenovao Tuan-Si-Jui-a za ministra predgjednika 1 dao mu je pečat predajedika da ga preda Tang-Kuot-Sangu, koji će gad biti stvami predajednik te će odmah obrazovati privremenu vladu u Nankingu. Iz današnje Srbije. Rad beograđskog opštinskog odbora odl. januara do31. decembra 1916. g. (Nastavak). II. Uvoz koionjjaine robe: Uvezeno je: kafe 54.399 kilograma, š e ć e r a 324.180 kilograma, p ir i n d ž a 28-730 kilograma, g r i z a 6912 kilograma, čokolade 15.664 kilograma, biskvita, tijesta i brašnjenlce 9140 kilograma, bombona 36.920 kilograma, badema 5157 kilograma, c i g u r a (cikorije) 19.754 kilograma, običnili začinaka 15-980 kilograma, boljih začinaka 366 kilograma, suvog groždja 59 kilograma, južnog voća 42.125 kilograma, raznih šećernih proizvoda 32.482 kilograma, s v i j e ć a 20-043 kilograma, raznih konzervi 16.320 kilograma, zejtina 60.892 kiiograma, k v a s c a 5547 kilograma. Uvoz stoke, zakjane na opštinskoj kla4 niciZaklano je: volovaibikova 4872 grla, krava 888 grla, t e 1 a d i 1 j u n a c a 909 grla, ovnova i ovaca 480 grla, s v i n j a 2500 grla, p r a s a d i 60 grla, jaganjaca 2283 grla. Svega 11-992 grla stoke. Uvoz mastl, mesa, živine, mlijeka 1 t. d. Uvezeno je u 1916. g-: krupne živihe 4071 komad. sitne živine 74.853 komada, j a j a 78.901 kilograma, svježe ribe 2892 kilograma, s 1 a n e r i b e 1430 kilograma, s a r d i n a 19.066 kilograma, svježeg mesa 49.435 kilograma, suvog mesa 9381 kilogram, masti 83.962 kilograma, mlijeka 321-264 litara, kajmaka 33.844 kilograma, m a s 1 a 13.667 kilograma, domaćeg sira 60.281 kilograma, stfanog sira 4322 kilograma, m e d a 5867 kilograma. Uvoz pića; Piča i drugili napitaka uvezcno je i to: običnog vina 523.544 litara, flnog vina "150 litara, piva 2,143.325 liiara, likdTia 16-186 litara, rakije(od 10—13°) 288-912 litara, rakije (od 14—20°) 39.388 litara, esencije 2258 litara, sirćeta 11-692 iitara, mineralnih voda 49.946 litara, s o d e 17.772 litara. Uvoz drugib potreba. Daije je uvezeno u 1916. g.: u g 1 j a 2,546-500 kilograma, drva za goriVo 38.755 kub- metara, gradje za gradjevine 225 kub. metara, s t a kIa za prozorie 83,938 kilograma, k r e č a 174.900 3 uKfl°žr an,a . s i j e n a 2149 kola. f mi Iz spomenutih brojaka ne vidi se uvoz brašna i žita. To je zbog toga, što se na trošarinskim stanicama nije vodila evidencija toga uvoza, pošto brašno, žito, ječam, kukuruz i tor*e slično ne podltži plaćanju trošar : nske iakse- Mcdjtitim sve dok ni'.u zavedene hljebne karte, uvoz ovih artikala bio je slobodan, pa je brašno i žito prodavano na pijacama i u trgovinama po odredjenim cijenama. Osim toga opštinska uprava je neprestano nabavljala bragno, žito i ostale namirnice i prodavala stanovništvu na svojim prodavnicama. Dnevni obrok hljebnog brašna, koje je prodavala opštinska uprava, iznosio je do 15. juna 300 grama na jedno lice. Kraj toga, kad je gođ opštinska uprava nabavila jednu veću količinu rumunjskog bijelog brašna, prodavaia ga je po 5 kilograma na jednu porodicu mjesečno. Riješenjem c. i k- zapovjedništva beograđskog sreza i grada Beograda od 18. maja 1916. g. naredjen je popis svih rezervi brašna, žita i kukurttza, koje su se nalazile kod stanovništva, a poted toga naredjeno je zavođjenje hUebnih karata, po kojima je odredjen dnevni obrok i to djeci do 6 godina 150 grama brašna, a odraslim licima 300 grama brašna na jedno iice i na jedan đan. Naredbom istog zapovjedništva 1. oktobra dnevni je obrok brašna smanjen na 200 gtama za odrasle, a 100 grama za djecu do 6 godina starostiOdredjenim propisom brašna, žita i kukuruzn, koji je vršen ličnim prijavljivanjem starješina porodica kod opštinske uprave, konstatovano je, da je 29., 30. i 31. maja bilo u Beogradu rezervne lirane i to; 2ita (pšenice) 3117 kiiograma Kukuruza 24650 „ Bcn^nog brašna 158.600 „ Kukuruznog brašna 6838 „

Svega 193.205 kilograma Od ove količiue pripadalo je mlinarima, pekarima i trgovciitia brašnom 33.612 kilograitia brašna, žita i kukuruza, koja se količiua po odbitku potrebnog kvantuma z* isliranu vlastitih porodica moraia prodati pekarima, te su ovi im kuponima rasprodavaii hljeb stanovnišivu* Prijavlieoc količioe, koje su nadjene kod privatnib lica, ostavljene Šu ajihovim sopstvenicima na taj način, što je r.a svakog člana porodice priznaio po 9 kilograma «a rezervau potrtbo,

11. jula 1917.

Broj 188.

dok je za onoliko vremena, koliko je vlšak brašna ili žita.iznosio računajući po odredjenom dnevnom obroku. Do uvodjenja hljebnih karata — od 1. januara do 15. juna — opštinska je uprava na svojim prodavnicama izdala; Za gotov novac: nesejanog pšeničnog brašna 61.582 kilograma, sijanog pšeničnog bijelog brašna 391.125 kilograma, kukuruznog brašna 15.691 kilogramBesplatno je razdijeljeno sirotinji: nesijanog pšeničnog brašna 51.929 kilograma, sijanog pšeničnog bijelog brašna 16-758 kilograma, kiikuruznog brašna 263.349 kilograma. Dobrot vomim ustanovama_dano je: nesijanog pšeničnog brašna 7.202 kilograma, sijanog pšeničnog bijelog brašna 4889 kilograrna, kukuruznog brašna 962 kilograma. Hljebne karte uvedene su u život 16. juna, a važile su za kupovinu brašna i!i hljeba. Karata je izdano: U junu 37.822 (za djecu ispod 6 god. 2830, za odrasle 34.180, za kafane i kuhinje 812), u julu 48.873 (za djecu ispod 6 god. 5405, za odrasle 41.627, za kafane i kubinje 1841), u avgustu 49.219 (za djecu ispod 6 god. 5369, za odrasle 41.234, za kafane i kuhinje 2616), u septembru 52-258 (za djecu ispod 6 god. 5540, za odrasle 43.727, za kafane i kuhinje 2991), u oktobru 50.624 (5555, 43.779, 1290), u novembru 49.445 (5312, 43.397, 736), u decembru 48.183 (5282, 42-073, 828). Po uvodienju hljebnih karata, opštinska je uprava odredila 30 hljebara, kojima je izdavala brašno iz svojih skladišta, da mijese i prodavaju hljeb stanovnicima po hljebnim kartama. Dnevni obrok hljeba iznosio je za diecu do 6 godina 200 grama, a za odrasle 400 grama. Od 1. oktobra dnevni obrok I hljeba lznosio je na djecu do 6 godina 135 grama, a za odrasle 200 gram-a. Tako je stanovništvo moglo uzimati hljeb kod pekara, no onaj koji je htio sam da mijesi hlieb, dobijao je brašno na opštinskim prodavnicama. Prodavnica brašna i namirnica ustanovljeno je 7 za ljudsku, a 1 za stočnu hranu. Ukupna količina stanovništvu izdatog brašna od 16- juna do 31. đecembra iznosi: Za gofov novac prodano j e: pšeničnog nesijanog brašna 578.620 kilograma, sijanog bijelog pšeničnog brašna 1,222.793 kilograma, ječmenog brašna 49.469 kilograma, kukuruznog brašna 388.623 kilograma. Sirotinji bespla*no razdiJeljeno: pšeničnog nesjjanog brašna 19-218 kilograma, sijanog bijelog pšeničnog brašna 244 kilograma, ječmenog brašna 9 kilograma, kukuruznog brašna 13-005 kilograina. Dobrotvornim ustanovama dano je: pšeničnog nesijanog brašna 5123 kilograma, sijanog bijelog pšenlčnog brašna 5879 kilograma, ječinenog brašna 522 kilograma, kukuviznog brašna 404 kiiograma. Ostalih životnih namirnica opštinska je uprava u 1916. god. od nabavljene količine izdala svojim prodavnicama na prodaju, razdijelila besplatno medju sirotinju i poklonila dobrotvornim institucijama i t. d. zajedno; kafe 13.724 kilograma, konjaka 75 litara, švajcarskog sira 163 kilograma, makarona 749 kilograma, šarana 3703 kilograma, aieve paprike 375 kilograma. griza 4088 kjlograma, šećera 295-382 kilograma, svijeća („Milikerc") 284 kilograma, kukuruza 11.132 kilograma, krumpira 159.280 kilograma, soli 92.077 kilograma, masti 1091 kilograni, pasulja 3005 kilograma, crnog luka 19-370 kilograma, pirindža 118 kilograma, sapuna za rublje 23.029 kilograma, peiroleuina 914 litara, slatkog kupusa 30-150 kilograma, kukuruz jarma 7109 kilograma, kukolja i jarma od kukolja 8169 kilograma, mekinje 19.206 kilograma, oraha 23.968 kilograma, ostalog več prije ne navedenog brašna 704 kilograma, sijena 71.475 kilograma, slame 2128 kilograma, uglja 167 kilograma. Pošto je m 1 i j e k o jedna od najpotrebnijih životnih namirnica za porodice sa sitnom djecom i za bolesnike, opštinska je uprava snabdjevanju beogradskog stanovništva s nilijekom poklonila naročitu pažnju i uzela prodaju m I i j e k a u s v o j e r u k e. U sporazumu s c. i k- zapovjedništvom beogradskog sreza i grada Beograda, opštinska uprava instaliraja je svoju modernu mljekaru. Po naredjenju sponienutog zapovjedništva svi su vlasnic! krava u Beogradu i beogradskom srezu bili obavezni donositi mlijeko opštinskoj mljekari. Opština im je piaćala 1 litru mlijeka sa 50 helera, prodajna je cijena za gradjanstvo bila 60 helera od litre. Na instaliranje mljekare potrošila ie opština 18.500 kruna. Pošto se teško mogao nabavljati maslac (buter), inijekara je izradjivala i izvjesne količine maslaca, koji je prodavan stanovništvu po 10, a zatim po 12 kruna kilogram. Mljekara je pokusala i sa proizvođnjom sira. No iako je potreba za takvu proizvcdnju bila velika, odustalo se od toga s jedne strane što je potrošnja sa nilijekom svakim danom biia sve to veća, a s druge strane što se uvidjela nerentabunosi ovakvoga predmeta. Za prodaju mlijeka i maslaca ustanovljeno je 8 stalnih prodavnica. Tečajem 1916. godine primila je opština svega 595.487 litara mlijeka. Od toga je: prodano u centrali bolnica ,,Brčko‘‘ 39.250 litara. prodano u pr©davnicama cko 508-273 litara. izdano bespiatoo «ko 2375 litara. izdano topči-

derskom azilu 17.075 litara. izdano „Materinskom Udruženju'* 3420 litara. rastureno u centrali i u prodavnicama oko 5070 lltara, utrošeno na ishranu radnika 1518 lltara. utrošeno na izradu sira oko 6235 litara, utrošeno na izradu maslaca oko 11.269 litara. S i r a je izradjeno i prodano svega 670 kilograma. M a s 1 a c a je izradjeno i prodano svega oko 2959 kilograma. Opštin$ka uprava brinula se I za snabdijevanje stanovništva i sa drvima za gorivo. I pored svih saobraćajnib teškoća opštinska uprava je uspiela da pored bespiatno izdatih drva za osnovne škole, za sirotinju i dobrotvorne ustanove (kojima je izdato oko 2800 m 8 ) ipak f ostalom stanovništvu proda oko 5600 m* drva. Opštinska uprava prodavala je na svojim prodavnicama nabavljene životne namirnice po ovim iznajprije man.iim, a poslije većim prosječnim cijenama: nesejano pšenično brašno po 70 hel. kilogram, bijelo brašno ‘po K 1.36 kilogram, kukuruzno brašno po 46 hel. kilogram, krumpir po 43 hel. kilogram, šećer po 2 K kilogram, pirinač po 82 hel- kilogram, sapun po K 1.40 kilogram, kafu po 12 K kilogram, alevu papriku po 5 K kilogram, petroleum po 92 hel litar, mekinje po 35 hel- kilogram, šarane po 2 K kilogram, crni luk po 60 hel. kilogTam, svinjsku mast po 12 K kilogram, pasulj po K 1.50 kilogram, sitnu so po 60 foel. kilogramDa bi se spriječila špekulacija i nemoralno skakanje cijena životnim namirnicama na pijacama, po bakalskim 1 mesarskim radnjama opštinska uprava je od vremena na vrijeme odredjivala cjenovnike najvišifc cijena za prođaju životnih namirnica u varoši. Cjenovnik piljarske i bakalske robe odredjen je u god. 1916. pet puta (u januaru, februaru, martu, aprilu i decembru). Smjelo se prodavati: kukuruz u januaru po 30 hel. u februaru po 36 hei., u martu po 45 hel., od aprila do kcnca godine po 60 hel- kilogram; kukuruzno brašno u januaru po 40 hel., u februaru po 46 hel., u martu po 60 he!., od aprila do konca godine po 70 hel. kilogram; pšenica u januaru po 40 hel. u februaTU po 45 hel., u martu po 70 hel-, od aprila do konca godine po 80 hel. kilogram; sejano pšenično brašno do aprlla po 1 K, od aprila do konca gođine po K 1.30 kilogram, bijelo pšenično brašno (br. 1) do aprila po 2 K. od aprila do konca godine po K 1.60 kilogram; bijelo pšenično birašno (brl) po 2 K kiiogram; krumpir se smio prodavati najprije jx> 30, onda po 45. zalim po 65, a najzad u decemrbu po 80 hel. kilogram; pasulju ie bila propisana cijena u januaru 40 hel-, u februaru 55 hel., u martu 90 hel.. u aprilu K 1.20, u decembru K 1.80 kilogram; crni luk smio se prodavati u januaru i februaru po 60 hel-, u martu i aprilu po 70 hel., u decembru po K 1-— kilogram; bijeli luk u januaru po 3 K, u februarh i martu po 4 K, a u decbru rau je poskočila cijena na 4.40 kilogram; ovčjem siru bila je maksimalna cijena prosiečno sve do decembra 3 K, a u decerabru skočila je na K 4.60 po kilogramu; mladom ovčjem siru odredjena je u aprilu cijena sa 2.50 K po kilogramu; kaškavalju u januaru i februaru po 5 K kilogram; prijesnom kupusu u decembru 40 hel. kilogram; kiselom kupusu je bila zadnja cijena 70 hel- po kilogramu; kupusu ribancu 80 hel kilogram; keiju 80 hel. kilogram; maksimalna cijena jajima odredjena je u januaru 30, februaru 20, martu 20, aprilu 20, najzad u decembru 40 hel. po komadu; petroIeju bila je maksimalna cijena odredjena najprije 70 hel., a kasnije 1 K litar; maslacu u januaru i februaru 6 K, u martu 8K f u aprilu i decebru 12 K kilogram; kajmaku u decembru 12 K kilogram; biljnom maslu u aprilu 9, a u decernbru 12 K kilogram; mlijeko se do aprila smjelo prodavati po 50 heh a od aprila po 60 hel. litar; kafa u januaru po 4, februaru po 6, martu po 15 K. u aprilu nepržena po 15, a pržena po 16 K kilogram; šećer u januaru po K 1.50, februaru po K 1-80. martu po 2 K, a od aprila dalje po 3 K kilograni; so u januaru po 60, a od februara daije po 50 hel. kilogram; pirinač u januaru po 1 K, a od februara po K 2.60 kilogram; griz u januaru po 80 hel., u februaru po 2.40, a od marta po K 2.60 kilogram; riba u januaru po 1 K, od marta dal/e od 1 K do 2-50 K kilogram; španać u februaru po 1 K, od marta daije po 60 hel. kilogram; orasima je na počeiku godine bila maksimalna cijena po K 1.20, a na kraju godine po 4 K kilogram; suhe šljive u martu i aprilu po K 1.20, a u decembru po K 2.40 kilogram; pekmez u martu i aprilu po K 2.40, a u decembru po 2 K kilogram. (Nastaviće se).

Poznajete li Saxlehnerov

S8nnyadi Janos (prirodnu gorku vodu)? To je odlično sredstvo protiv začepljenja, cijenjeno radi blagog djelovanja.