Beogradske novine

Broj 151.

Pefaf

BPOORADSKE NOVINE

7. juna lvlft.

Stram 9 .-

POTPISUJTE VIII. RATNIZAJAM!

Grad i okolica Hođvolvoilo Josip FenHnonO u BeoifoOu. Juče Je prispjela u Beograd radi kraće posjete Njegova cesarska l kraljevsika Visost general-pukovnik nadvojvođa Josip Ferđinanđ, da razgleda ovaj grad. kroz koji je svojim čeličnim ho’dom p-ošao rat. U pratnji Njegove Visosti nalazio se njegov načelnik glavnog stožera, generalmajor pl. P a i ć, njegov krilnl adjutant 1 jedan letački kapetan. Prije podne posjetila je Njegova Visost vojnog glavnog guvernera, generalpukovnika baruna R h e m e n a. Zatim se uzvišenl gost provezao kroz grad, da razgleda innogobrojne beogradske znamenitosti. U pratnji ordonans-oficira, dodijeljenog mu ođ-strane vojnog glavnog guvemera, posjetio je nadvojvoda dvor i staro groblje. Njegova cesarsko i kraljevska Visost ručala je u o f i c i r s k o j m e n a’ži br. I. Poslije pođne posjetila je Njegova ,Visost Kalemegdan i bcogradsku tvrdjavu. Tu je potpukovnik pl. S u h a j na samom poprištu tih borbi objasnio uzvišenom gostu operacije aust'ro-ugarskih trupa za vrijeme prelaza preko Dunava', koji je u o k t o b r u 1915. godine doveo do konačnog zauzeća Beograda. Njegova cesarska i kraljevska Vtsost sa velikim je interesovanjem pratilo opis tih borbi, pa se zatim odvezla u Zemun, da se sa njihove polazne tačke upozna sa teškoćama, koje su c. i k. trupe Imaie da savladaju prilikom prelaza. Iz Zemuna odvezao se uzvišeni gost u T o p č i d e r. Ovdje je Njegova cesaTska i kraijevska Visost razgledala njc' mačko vojničko groblje na Ban o v o m b r d u, pa je zatirn pakazalo velikcg interesovanja za i s t o r i j s k e nspomene, koje su u vezi sa TopČidcrom i Košutnjakom: iz Topčidcra se uzvišeni gost vratio u Beograd. U veče je u stanu vojnog glavnog guvernera priredjena svečana več e r a, na koju su bili pozvani i glavni predstavnici c. i k. vojne glavne gubernije. U toiku d a n a š n j e g dana Njegova cesarska i kraljevska Visost odJazi iz Beograda. « • Parastcsl Obrenorićiina. Ovili dana ođržaće se pedcsetagodjšbji parasto3 knc-zu MLh.ajlu, a petnaestojodišnji kraJju Aleksan'dru. Potnon knezu Mihajiu činiće, ovoga pu'.a opilina Deogradska, obzirom na vciike zasluge, Uo »h je ovaj mudri i plemeniti \-ladalac stekao ne san.o za Beogra'd, ncgo uopš e i za Srbiju. — Pomen kraiju Aieksandru održaće srodnici pokojnoga kraija. Paraatos knezu Mihajlu biće u Sabornoj crkvi, a kralju Aleicsandiu u crkvi sv. Evangelista Marka- Vrijemo ociržavanja parastosa ja\iće se naknaidno. Evangeličko Bogosiužje.

Slava umjetnika K o c i j a n a u austro-ugarskoj m-onarhiji i izvan nje tolika je, da je svako naročito isticanie njegove velike umjetnostl izlišno. Mi ćemo ipak u sutrašnjem broju iznijeti glasove evropske kritike o uspjesima Jaroslava Kocijana na njegovim umjetničkim turnejama, a već danas svraćamo pažnju publike, da se p.ožuri o nabav-kom ulaznica. Koncerat se n e ć e ponavljati. Istorijsk] kaiendar. Na današnji dan, 7. juna 1813. godine rodjen je u Nurnbergu istoričar Karlo pl. Hegel. Umro je 1901. godine — 7. jtma 1826. godine umro je u M u n c h e n u fizičar Joseph pi. Frauenhofer, pronalazač spektralne analize, — 7. juna 1840. godine umro je u Berlinu pruski kralj F r i e dr i c h W 11 h e 1 m III. Q njegovom životu i njegovoj vladavinl progovorićemo sutra naknadno. — 7. jinia 1876. godine umrla je u Nohantu framcuska romansijerka George Sand. I o njoj će sutra opširno biti govora. —. 7. jima 1905. godine izgiasao je norveški parlamenat (Storthing) raskidamje personalne unije izmedju Norveške i Šveđske. I tim ćemo se dogadjajem sutra još pobliže pozabaviti. Srećke razredne Iiitrije. Upozorava se na ogks na čeivrtoj strani. Pomen. Kosta — Koča Živković davaće četrdesetodnevni pomen svojoj dobroj i nikad neprežaljenoj supruzi Mariji Maci u subotu 8. juua u 10 sati prije pcdne u crkvi na novom groblju (parcela 19.). Ba se jave. Suđskom odjelenju opštine grada Beograda potrebno je, da se jave radi izvjesncg hitnog i važncg saopštenja porodice ovih interniranin lica: 1. Adolena Bartoša; i 2. Stevana Bajiča. Vazr-esenska crkva — za beoaradsku slr&tinju. Vaznesensfca crkva poslala je sirotinjslcom Ofijelenju opšline grada Bcogra-da svotu od 97 kruna, koju je sumu prikupila na ia3 za vrijcme hcgosluženja zamje6©c maj, za beagrađsku sinotinju. Javna prodaja. Po odluci staratcljskog sudu. izložiče se javnoj licitaciji zaontavština pok. Mi liajia G j O r g j c v i ć a, na Llan B. jula cr. e godino u njegovom stanu u ulici Vodovoclnoj broj 15. Prođaja će pocc.i u 9 sat.i prije po-dne. Pozivaju se kupci, da na o\'U prodaju đodju.

Gospodjica Regina D. Zacharija i gospodin Moša Alkalaj, trg. VjERENI Palanka 37450 Lazarevac

Vijesti iz unutrašnjosti Vukovi ii selu. Javljaju nam iz Sopota*: 22. pr. mjes. čuvaia su djeca Randje I v a nković u Dubravama kod Guberevca ovce. Kad je bilo oko podne, naišao je kurjak. te jednu ovcu odnio. Nekoliko dana poslije htio je kurjak odnijeti ovcu iz stada u selu Parcami, no sad mu to nije uspjelo. Ovdje su ovce čuvala dva veća dječaka koji su vuka otjerali. Za vukom je poslata potjera.

U nedjelju 9. juna u 10 sati prije podne biće u evangeličkoj crkvi, Vuka Karađžiča ul. br. 9, bogosluženje na kome će etapni sveštenik u Smederevu, Holziiausen, držati propovijed. t MHan Mlćić. Daleko od svojo porodice i s\ojih siroćića umio jo 99. maja t. g. Milan Mićić, đegogodišnji glavni urc'dr.ik ,,Većernjih Novosti 1 '. Milan je potoinak sUire i vrlo ugie tno porcđice Mićića u užićkom okrugu, čiji su ćianovi, uvijek vjemo oiani diuastiji Ohrenori6a, u svijaaa ietorij.ikim ctogadja.ima Srhi.e uz'mali vidno učešće. Milan se, po svršeuim r:aukama, odao novinarstvu i na tom ja poelu uredjujući svoj list u pravcu liberaino stranke, vjeran. tracliciji svoje porodice, pcoveo do svoj vek. Os'tavio je za soL<Xi'. suprugu s nezbiinutom djecom. Neka mu je vječan pomcn. medju m ogun prijateljima i poznariieima. Velikl Koclanov koncerat. Sutra. u s u b o t u, 8. o. mj. priredjuje u ,,K£5ini“ čuveni svjetski virtuoz na violini Jaroslav Kocian uz sudjelovanje uglednog pianiste Ciriia L i č a r a, koncerat. Svirače Chopina, Liszta, Bacha, Smetanu i dr. Potpuni program donijećemo sutra. Prodaja ka■rata od danas poslije podne u knjižarama S. B. Cvijanovića i ,,Jugo-Istok“. Početak u 8 i pol sati uveče. Pristupa ima i gradjanstvo, za koje ulaznice važe ujedno kao propusnice. Čist pribod namijenjen je ratnim dobrotvornim »vrhama.

Samoubijstvo.‘ Udovica Anka M i 1 i ć iz G u b er e v c t\ kojoj je bilo tek 23 godine, Iznenada je ttnirla 16. pr. mjcs. Poslijc izvršene sekcije pokazalo se, da je bila u drugom stanju. te se otrovala. Povedcna je istraga. Trovanje gijivama. Pišu natn iz Gor. Milanovca: 16. pr. mjes. otrovali sn se gljivama petoro djece u selu Levšići, te su teškom inukom spašeni. DoliJao. Javljaju nam iz šapca: Najposlijc je uspjelo žandarmeriji, da se dočepa profesijonalnog lopova, Milorada Popovića iz mjesta Glušci. On je bio odbjegli robijaš. U posljednje vrijeme je izvršio bezbrojne kradje u Mačvi. Obično je cdvodio konje i rcgatu marvu sa paše, gdje su se, kao obično kod seljaka, nalazili bez čuvara. Zatim je stoku krijumčario preko Drine u Bosnu, i tamo je prodavao. Predat je vojnoin sudu u,#4i*»cu, gdje sada čeka na kaznu. Kako se svijet pomaže. Doznajcmo iz Zavlako: Cveia. Gjurić iz Mojkovea, doznala jc, da u Krup. nju živi ueka Mileva Prođanović, koja umijo iz karala da čita buđućnost. Ona ode tamo, a lukava karlara — zn jući koga ima pr«xi sobom, — kažc joj, tokorse iz karata, da jo ona (Cveta) u drugom stanju, ali da se možo i toine pomoći, ako plati sumu od K 6Q.—. Scljanka prietade.

i đobijo za taj novac neke „praške" i „VOdu‘‘. O\o je u stvari fcilo ofcično bijelo brašno, a vcida, u kojoj je kuvan kvas. Karlaia je 11. tnaja priznala, da jo to ,,prabke“ dala još 'dva mjeseca prije toga, opravdavajući se, 'đa i ona mora traziti* načina, kako će živjeti.

Ispiti privatnih učenika u c. i k. realnoj gimnaziji u Beogradu.

Učenici prvoga đo uključivo šestoga razreda, kcjima je c. i k. vojna glavna gubernija, cđio VHI./b, odobrila molbe da mogu kao privatisti na kraju ove školskc godine polagati ispit, imadu se 9. juna u 8 sati prije pođne lično prijaviti u školskom zapovjedništvu c. i k. realne gimnazije Miloš Veliki ulica br. 29. soba br. 3 u prizemliu. Svaki od cviii učenika imade donijeti: 1. Pismeno obavještenje o dopuštenom ispitu; 2. krštenicu; 3. posljednje školsko svjeđočanstvo ili uvjerenje, djačku kniižicu, školski izvještaj ili pred svjedocima pofcpisami potvrdu o svršenom posljeđnjem razredu; 4. ispitnu taksu, i to učenici prvoga razreda plaćaju 10 K upisnine, 40 K školarine za ciielu godinu te osim toga za đcset predmeta. pr-edmet po K 4, iztios od 40 K. Učenici drugog do uključivo šestog razreda plačaju 8 K upisnine, 40 K školarine za cijelu godinu; osim toga plaćaju učenici drugoga, trećega tc petoga i šestoga razređa odjela gimnazijskog za jedanaest prednieta, predmet po K 4, iznos od 44 K, dok svi učanici četvrtog razreda, te učenici petoga i šestoga razređa, odjela realnog, plaćaju za dvanaest predmeta, predmet po K 4, iznos od 48 K. — Oni učenicS, koji polažu ispit za dva razreda plaćaju samo jednu upisninu, i to za niži razred, a školarinu za dva razreda. dakle 80 K; osim toga plaćaju za svaki pojedini razred 4 K po predmetu; 11 a pr. učenici, koji polažu ispit

za prvi i dru^i razred plačaju:

1. upisninu za prvi razred

K

10

2. školarinu za prvi razređ

9>

40

3. školarinu za drugi razređ

H

40

4. za deset prcdmeta iz prvog

razreda, po predmetu K 4

11

40

drugog rezreda. po predme-

tuK4

n

44

U svemu K 174 Oni učenici, koji polažu za drugi i treći razred plaćaju: 1. upisninu za drugi razred K 8 2. školarinu za dfugi razređ „ 40 3. školarinu ?a’ treći razred „ 40 4. za jedanaest predmeta Iž 5. za jedanaest predm*eta vs drugog razreda, po predmetu K 4 „ 44 5. za jedanaest predmeta iz treićeg razreda, po predmetu 4 krune „ 44

U sviemu K 176 Osšm toga imade svaki učenilc u smislu srpskog zakona o taksama stavke 317. tačke 5. donijeti za svaki pojedini razred taksenu marku po 10 kruna. Pismeni ispiti traju od 11. do uključivo 15. juna, a usmeni od 21. do uključivo 26. juna, a počinju prije podne u 7 sati, a poslijo podne u 2.30 sata. Učenici, koji že*le kao privatiste polagati ispit na početku školske godine u mjesecu septembru. iinadu svoje molbe predati do 14. ju!a o. g. u školskom zapovjedništvu. Molbi prilažu: 1. krštenicu; 2. svjedočanstvo o pelcovaniu; 3. zadnje školsko svjedočanstvo; 4. po jednu taksenu marku po 10 I< za svaki razred, kojl treba da polažu. Ova se molba imade kao i đosada adresirati na c. i k. vojnu glavnu guberniju odio Viil./b i takslrati s takscnom markom od 2 K. a svaki prilog sa 50 hel. Beograd. dnc 29. maja 1918. i C. i b. školsko zapovjednlštvo realne gimnaziie.

Razne vijesti Potrošnja niunicije u svjetskom ratu. U onili 600 čarkanja, bojeva i bitaka z,a vrijeme rata od 1870—71. izbacila je njemacka pješadija olcruglo 220 miliona metaka, po jaka ar.iljerija 338.309, a teška ar«ljeiija 320.000 metaka. Piije nego su pali pojedini gradovi u njemačke ruke, poLrošili su Nijemci ovu municiju: Strassburg je l>io pod opiadom & ncdje- ja, a u njega jo palo 202.099 rnetaka; u Paiiz jo za isto vrijemo opsadc palo 110.286 metaka; u Melz je za vrijcme opsade od 12 nedjelja palo samo 4877 melaka. Pa Ipak se ovi fcrojevi prosto* gube pred, ogromnom potrošnjom munidje u svjetekom ratu. Već za vrijeme velikih bojeva 1915. godine potrošeno jo na obadvije strau« otprilike 300.000 arti jorijskih metaka. Ce. Bčno sjeme današnjih Litaka -— kad m

bude moglo tačno odrediti — izvjesno će biti đaleko većel Pri početku bitke na Sommi dspucali sru Englezi u jednoj nedjelji više municije nego u svih prvih 11 mjeseci ratovanja znjedno. Za vrijeme bubnjarske vatre potrošili su u jeduom danu toliko teških granata, ko.iko ih je za 11 mjeseci ratovanja uopšle fabrikovano. U bitci kod’ Arrasa 1917. oni su izhacili za če.iri dana približno šest puta toliio granata, koliko ih je trebalo za djeli rat 1870—71. U fcitkama kod Verduna izbacili* su obadva protivnika dnevno okruglo po 1 milion metaka. Ako se sad uzme, da se popriječno jcdna eedmina ove ko'Jčine, •— daklo jedan milion metaka — potroši nedjeljno, i aio se prosječna težina metala odredi sa 45 kg, ohđa se za 30 nedjelja vremena borbc do'azi do orijaškog rezultata, da je za to vrijeme zemljište zasuto sa 1,350.000 lona čelika- Za transporlovanje ove količino čclika trel alo fci 135.000 vagona. ZemJjište, na kome se borba vodiia, prostire se na 2600 km., prema tome je, po ovom računu, na svaki liektar zernljišta palo 50 tona čolika. Vrijeđnost ovo količine čelika nadmaša \ rijednost zemljišta, koje je zasuo. Dvšavalo se, da su oba protivnika u jednom jedinom đanu ispucala po 1 milion samo artiljerijsko municijel

A. Grln: DAN ODMAZDE (Nastavak). Mary obuze sve veći i veći strah. ,,Jesam“, reče, ,,a prije no što sam otišla, platila sam unaprijed za ostatak troinjesečja. Nadala sam se, da ću zateći stan zaldjučan, a u njemu očev n r amještaj i knjige, pa onda “ „Oprostite, gospodjice", odgovori narizornik kuće, ,,ali pojma nemam, da ste platili. Biće, da je gdja Brown strpala novac u džep... Mlada djevojka nije znala knda će i šta će... Nije joj ostajalo ništa drugo, nego da o-đe cdavde; ali šta će sa očevim aparatom, zar da ga ostavi ovom nepoznatom čovjeku? ,,U sobi js bila i neka maši’na,... to vam je mo-je], koji za moca oca ’ima veljke vrijednosti, nadam se, da ta mašina nije upropašćena?“ „Mašina? Ah, da ne mislite na ono čud«c» iza zavjese? Nismo se ni usuđili, da ga diramo... ko'ji ga zna, žta mu je to...“ „Sutra. ću se vra’iti, da uzmem bu masinu, odgovori Mary i izadje iz kuće. No ve'ć kroz nefcoiiko trenutaka vra'a se sva zaprepašćena u r'ju. Preko ulice nailazila su tcga časa neka lij pa, laka kola, koja su joj bila i suviše poznata. ,,Ah, šta ću sada?“ mislila je ona u najvećem strahu. I suviše je jasno osjcćala, da neće imati snage, da mu se ođupre, ako bi Stanhope naišao na nju. A ako bi popus’tila njegovim moibama, to bi možda bila njegova propast*'. Srećom kola stadoše s one strane ulrce pred nekom lijepo osvijetljenom apotekom. Ero ga, iđe ovamo, zateća će me, jadikovala je Mary u velikoj zabuni. „Zar s« ne mogu nigdje sakriti?*' Ona se bez nad* osvrte oko sebe, nadzornik kuće se već bio povukao, ali u tom ču, da su se jedaa vrata otvorila — nekadanja soba njenog oca otvori se —. starac-, koga je maločas na prozom ugle. daJa, stajao je na vratima i gleđao jo ukočeno i iznenac'jcno. Ona potrča njemu dižući ruke kao da ga preldinjala. „Evo ga, ide!“ Više nije mogla da kažc. Starac pak izgleda da je i bez njenih riječi razumio, šta je htjela da kaze. „Samo uđji *unutra‘‘, reče on nekako grubim tonom, uhvali je za ruku, uvuče je u radionicu i zatvori vrata. Toga trenutka začu so zvonce na kapiji; to je Stanhop« tražio da udje. 19. glava. "Dva dana, po'što su Tliomas Dalton i njegova kći na tako čudnovat načdn fcili »ščezli, bio jo voć došao u poinenutu apoteku neki starac i tamo zatražio adrosnu knjigu 6a sfi.skovima s'anova, po kojoj je stao preturati. Bio je oljevcn kao zanatlija, ali so njogovc fine crie nikaleo nisu slagale sa preplanulom kožom njegovog lica, a uz to jo Lio pofpuno hez obrva, tako da ga je pomoćnik, lcoji je Btarca uslužio s vremena na vrijome začucljen® posmatrao. „Tražim neki stan“, reče on sađ.% dižući glavu ,,u kcjemu bih mogao urediti svoju radšonicu za gatvanopiastičke poslovo. Eno tamo preko puta vilim ceduIju, đa se izdaje stan; 'da Ii znate, je li onaj stan već izilat? 1 ' „Možo hili; bar toi'iko znam, da je raniji kirajdžija iznenada nekuda „odmaglio‘‘, odgovori pomoćnik. lr \ u onoj kući na ćoštu, do one kuoe preko puta aigumo se nalazi kakva šlarnparija sx rnotornorn wiago«n? Preko hje mogu j ja vt.’o jeflino dol ili struju za moje mašine. Baš ću da idem (da vidim taj stan“. „Pravo da vam kažem, ne 'izgledate 'da sto baš u stanju mnogo da umdite‘‘, 'dohacJ pornoćnik i pogleda na starčeve rnke. ,,Ah, to će lirzo proći“, odgovori starac, „onomad sam nepažnjom izgoreo ruke sumpomom kt'selinom, ali imam liekn mast kcjom mažem sv&kog dana rane, a pornoću koje ću brao izliječitP'.

Pomoćnik samo klirnnu glavom, pal so zatim obrali nekoj drugoj mušteriji, neow evrćući se više na starca. Ovaj posljedi nji izadje iz apotek* i predje preko ulice, zadovo.'jno so smiješeći. On udje u: kuću broj 6 i zamoli nadzomika lcuće, : da mu pokaže ona sobe. Ova'j posljedriji reče, *da se tamo nalaze još stvari fcivšeg kirajdžije, koje tamo moraju ostati još oko mjesec daua, ako siari Dalton na bi već i ranije došao jx> njih. , „Ono, to rri nije baš najprijalni/je,' . to će mi stvari vjerovalno smetati, alii ipak, da vidim‘‘, promrmija starac. , Kurlis, tako se zvao nalzomik kuće, odključa stan. „Odite unutra‘‘„ reče, „sve jo još u islo onak\’Orn stanju, kao šta su oni ostavili“. Nepoznati udje u sobu, stađe se naglo! osvTtati, naročito uporno gledajući u za. vjesu, iza koje je fcio skri. en mođel ThOa masa Daltona. Soha je bila m rai&ma i u »opšte je činila neprijatan utisak, ali se ipa^ mnogo dopadaia starcu. (Naataviće se) Posiijeđnie brzojavne vijesti NJEMAČKI VEČERNJI IZVJEŠTAJ, Kb. Berlin, 6. juna. WoIffov ured javlja: Na borbenoili, frontu miestlmične borbe sjevero* istočno ođ C h a t e a u—T h 1 e r r y I na A v r e-i.

ODLIKOVAN NADVO.TVODA MAXt Ivb. Beč, 6. juna, ( Prihkom snoje po je'e u Laisenburgu odliko\ r ao jo bavarski kralj Luđwigj nadvoj\x»du Maxa đomaćLm redom sv^ Huberta.

SPORAZUMNI KONSULI PROTD& BOLJŠEVIKA, Čičerhi optužuje sporazumne konsule; da su umiješani u protivrevolucijo*' namu zavjeru. Bem, 6. juna* ^ lVashingtonski ,,Post‘‘ javlja iz M oskve, da je Cičerin potražio od Eav gleskc, Francuske i Sjodi je i s Država, daj opozovu svoje konzule iz Vladiu vostoka, jer tvrdi da su oni porniJ ješani u protivrevolucionarnog^ z a v j« r L Sličan uioUat uruš*n i« i J ag'. p a n u.

ZAROBLJEN FRAN’CBSKI GENERAL. Sclssoas već osam kilometara iza mačkog fronta. Berlin, 6. jana* „Kreuzzestung“ piše, da su Nijemcj ponovo zadobiii zem j.š.a kod Soissonsa^ tako, da se ovaj grad nalazi sad već osiuuf kilometara iza njcmačkog fronta. ,,Lokalanzcicer“ jnv’ja, da se medjui ranjenim zarobljeri ima j gozip.dno odj Soissonsa nalazi i jedan fiancuBii g a. n e r a 1. = ^ M=BS 9 -^ Zvanične objave V. A. Br. 5329/18. OBJAVA. KupoGna i u\oz životnih ruunimieS^ izuzev uzapćenih arokala, u oblas i okruz, nog zapovjedništva beogradskog aloloini su, t. j. uvoz isllh nije vezan ru zajj kakvo osoUeno odobrenje o uvozu. Ali Lit' ca, koja idu iz B- ograda u oblast okrugal radi kupo\ine životnih namirriica, kao i ona koja iz oblasli okruga dono 3 e u Beograd živolne namirniae radi p:o\l j ■ moraju pri sebi imati svoje ličn« kgitima. djo (prijavnice). Ove legilimacijo za stanomiKe grarlaj Bcograda izrtajo (Meldeaml) prijavno odjolenjo cos. i kr. vojnog poLit ijskog komesarijato. u Boogradu u Kralja Aleksandra ulici br. 11, a za dmge odgovarajuća ko, tarska zapovjcrlmštva i opštinske upra\e. Proizvodjači, koji s\x>je artikle do. nose u Beograd radi prodaje, đužni su ove samo na pijacama pioJavati. Prodnja ži'votnih namimica na periferiji grada jj po uKcaina najstrožije je zabranjeno. Prodavci ži\otnih namimica (piijor^ Bitničan itd.) smiju za svoje radnje robu u oblasti beogrudskog okru^a uziniaG sloliodno i iieposredRo ol proizvodjačaj ali 'im je kupovina rohe od pioducenalal onda kad je na pšjacu .đoaesu, Jmo i na po, riferiji grada i po ulicama, najstrože za, branjena. Pijnčno vrijeme počinjo u 6 sali prfje podnc. Prije 9 sati p.ijc podne prodavci živolnih namimica (pi!jari, silničari i dr.) no smiju na pijaci kupiti robu za svojn radnju radi 0alje preprcxlaj«. Cjenovnki najviših cijena utvrdjivak će se od vremena na vr j *me i o’ javljivi, će se u novinama i nn pij lcama na nnro, čito za to odrodjeniin tahlama. Utvrdjen« djeno moraju so i na samoj robi uvi. jek istaći. ProkoraČenja proliv o\e nare5.be b\. će aajstrožije kažnjena. C. i k. policijski komesarijajb Jm, , u Boogradu. t/

«