Beogradske opštinske novine

84

што је нашао да му онаку улогу ваља играти у кризама ноје се десић1е одма у аочетку ове нове перијоде. И у једној и у другој кри8и он је постуиио као иаметан човек, као човек, коме је једна велика ствар поверена, н Боји не само да не сме циља т вида губити већ му мора и одлучно јездити. Дао би Бог доиста, да се међу љутим прекприма, којима се кнез Срба изложио, не нађу други, од ових праведнији. (Наставиће се). ИСГОАВКА

Г. Јован Дилбер одборника послао вам је следећу исправву свола говора у седници о,борској од 8 }»вуара ове године. (Види протовол саставка у 3 броју „Оцшт. Нов") где је казао: „већину је руководило на овако решење само рђаво зидање кућа у Еаг .езозцу — сокаци им нису ни 3 хвата широки". итд. Г. Дилбер Јжели да објасни, да је он имао на уму дотичву насеобну, сву, која се ван Београда ;налази. Он је сматрао да је под именом „Еаглезовац" сва она насеобина, а сад зна да се она даље, више Енглеза Г. Макензијз назива „Селиште" које пређе није знао. Дакле онај његов говор о чатрљама, и уским сокацима, односно се на Селвгате, не наЕнглезовац о т : ез ј При општини вароши Београда унражњено је место првог инжењера, коме је буџетом регулисана плата на 5.004 дин. год. Ко је вољан да се ове службе прими, треба да се са документима о снреми својој обрати Суду општинском до конца Фебруара т. год. Изаб г ани биће одмах извештен а остллима ће се вратити документа. Од стране Суда општине вар. Београда 28 ја нуара 1887 год. АБр. 75. Оаштини вар. Београда потребан је још један стални инжењер, коме је општински одбор буџетом утврдио плату од 3000 дин. годишње. Према томе позивају се сви они инжењери који би се хтели општинске службе примити да се са документима о спреми својој обрате општинском суду до 1-г а избор извршиће се најдаље до 25-г Фебруара тек. године. Изабрани ће се одмах известити, а осталима документима вратиги. Од стране Суда општине вар. Београда АБр. 1992 — 31 Декембра 1886 год.

КЊИЖЕВНИ ОГЛАСИ Изишла је из штамае „ОТАЏВИНА" СВЕСКА ЗА ФЕБРУАР 1887 с оваком садржином : 1. Прнбислав и Божапа, историјска драма с пегаљем у 5 чћнова, од Драгутина Ј. ИлијЛа.

2. Мобилизација српске активиа војске 1885, из дневника једног резервног ОФацира, од Влад. Ђорђеви&а. 3. Путоваље по Србији I. Усамљеви гробови, од Војислава. 4. На престолу роман БерТолда Ауербаха (наставак) 5. Карађорђе и Русија, јсдан црилог з\ мсторију спољне политике нове српске државе. Какав устав треба краљевипи Србији? (наставак) 7. Народ и ианредљаци, пелитвчка сгудија проФесора М. МиловановиКа. 8 Просветпи преглед. Класициз&м и реализам, и наше срсдње школе, од првФесора Ј. МиодраговиИа. 9 Ељижевни преглед. М. Ђ. Мллићевића п Омер Челетија, ре®ерат К. Арамицског. 10 Позоришни преглед. Доња Дијана, реФЗрат Богдана ПоиовиИа. Изаш^а из штамае књига Г. Јована Бошкови&а ПРОФ СКУПЉЕНИ списи у ОСАМ СВСЗАКА СВЕ' КД I, о српсзсохл језизсзг Садржине : Треба ли књижеввици да уче свој језик? 2. 0 непотребаим туђим рсчима у сриском говору. 3. Књаз или кнез? 4. Из науке о језику. У исто време г. Бошковић отвара претплату (од I 1 !,, дин.) на П. свеску своје вњиге са ирегледом: 1. 0 старом словенском језику — 2. Омање расираве : о речи тачке, о другом падежу множине, о речца не за иорицање итд. 3. Критике. 4. 0 садањсм стању српске граматике — 5. Наука о језику и њезин задатак. — 6. 0 народности н о неговању српске народности наставом и васпитањем. Изашао је из штамае : Б Р Д Н И Ч ЛИСТ ЗА ГРАВНЕ И Ј1РЖАВНЕ НАУКЕ број са садржајем; 1. Критичке^напомеве уз опредељаје пашег грађ. законика „о стварима" I. Збирне ствари (наставак) од г. Гершића. 2. Крађа, уломак из инглеског казненог права (настак од Ј. Ђ. Авакумовића. 3. 0 објављнвању уговора трговачких друштава и о последипама неиспуњена прописа о обзнани (свршетак) §§• 43—45 трг. зак. од Ђорђа Ж. Ђорђевића. 4. Поглед н» стање наших казнених завода за 1883 — 1884—1885 (свршетакј од Мил. М. Жујовића. 5. Из суднице: Заштитник, који ее примио заштиге (туженога) одговара тужиоцу. 6. Листак: Злочин или суманутост? 7. Читуљв: Франсоа Лоран. 8. Статистичка бегешка. Однос између злољинаца мушких и женских и женских у разним државама.

ВЛАСНИК ОПШТИВА БЕОГРАДСКА штам. Задр. штам. раденика, (Добрачипа ул. бр. 18) Одговорни уредпик НИКОЛА С. ЈОВАНОВИК