Beogradske opštinske novine

БРОЈ 23

7 БЕОГРАДУ НЕДЕЉА 13 ЈУЗА 1887 ГОДИЗЕ.

ГОД. VI

1 Л

1)

ГРАДСКЕ 01

ИЗЛАЗБ НЕДЕЉНО ЈЕДАЕПУТ НА ТАЕ'КУ ЦЕНА ЗА СРБИЈУ: нл годину 6 дин. НЛ ЦОДА годивв 3 „ 8А СТРАНЕ ЗЕМЉК НА ГОДИНУ . . 9 ДИН.

УРЕДНИШТВО И АДМИНИСТРАЦИЈЛ ЈЕ У ЗДАЊУ ОПШТИНСКОГ СУДА

Сви овимладићи, која су овде 1867 године рођени и на којима лежи оба< веза служења у сталноме кадру нозивају се, да неизоставно предетану еуду општинском ради упиеа у епиеак Б за предстојећу рекрутацију еталвога кадра Сваки онај, који би се крио с намером да избегне служење у сталном кадру, нека сам себи црепише воеље* дице члана Ј2 закона о устројству војске.

СЛУЖБЕНИ ДЕО РЕД0ВН1 ГАСТЛНАК одбзра општиге београдске држак18маја 1887 године (ао стсуогр- фским белешкама) (састанак створен у 6 час ) Били : Предссдник Свет Николајевић, члан суда Јанаћ М.Јанковић, одборниди : Коста Нетровић, М. Клидис, Јова Милановић, Дим, Ђ. Миловановић, А. Т>. Кумануди, Сергије Станковнћ, Марко Степановић, Васа Дучић, Др. Миша Вујић, Милош Валожић, Илија Антоновић^ Милан Вељковић, Ник. Ђорђевић, Јов. Дилбер, Мклош Симоновић, Милан А. Павловић, Др. М. Т. ЈХеко, Св. Јанковић, Мих. Павловић, Ник. 3. Поновић, Фср. Розелт, Никола Кики, Јанаћ X. Фичо, Јов. Д. СтеФановић, Стева Добривојевић. Г. Предс?дни&. Господо, молим вас да почнемо. Управа вароши Београда захтева од ошптинског суда, да одредимо два одборника, који ће бити од помоћи комесару унравином што истражује злоупотребе у општини Ја би молио да се изберу два одборника Хоћете ли дозволити да кандидујем? (Хоћемо) Господу коју ја кандидујем, предходно молим, да се не извињују, него да се приме. Ствар се господо тиче части и угледа општине, и дужиост је ова једна од најделикатних у општини. С тога би ја предложио г. г. Николу Таорђевића и Милана Павловића.

1Т1НСКЕ НОВМНВ

$ Цена је огдаспма 6 дин. пара од врсте. > Претплату ваља слати уаутницом на оиштип , ски сул а све коресаонденцпје на уредника. РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ. Неплаћена писма не прамзју се

Г. Никола Хорђеви!.. Господо. Мени је апсолугно не могуђе да се ове дужности примим. Госдода одборници знају у каквим се нриликамаја налазим. У Фамилији ми је болест. Ортак ми је болестан, и сад ћу морати да штујем у Ниш због хитних послова. За то би молио господу да мене извине. Г. Председивк. Уважавате ли извинење г. Ђорђевића ? (Уважавамо). Усвајате ли кандидацију г. Милана Павловића? (усвајамо) Г. Коста ПетровиБ. Нисам противан овој кандидацији г. Милановој ; али за ову комисију треба изабрати стручна лица: једпог правника и једно рачунско лице. За то бих ја предложио х\ г. Стеву Добривојевића и Милана Вељковића. А у случају ако се прими да остане г. Милан Павловић ; онда нека дође само још г. Мплан Вељковић. Г. Милан Вељковиб. Мојаје редовна дужзост господо таква, да ову не могу никако нримити. ,Мо5 ; г, ^редовни иоеао тако велики, да га мора^ ииии рдељом и иразчиком радити Да остазим редовну дужност, па да идем на ову дулшост претходно би морао тражити дозволу од г. министра. За то би вас молио да изберете другога у место мене. Г. Председник. Уеваја ли се кандидација г. Милана Вељковића ? (Усваја) Сад имамо други акт унравин. Ја сам на основу једног усменог захтева комесара управиног тражио од одбора, да одреди једно лице од општинских званичника, који ће примати приходе онштинске и одбор је желео по мом предлогу, да то лице буде г. Тома Ноповић, — али он се из разних узрока није хтео никако да прими. Ја сам онда одредио члана г. Јерковлћа мислећи да ће ово да траје један или највише 2—3 дана. Мећутим господо дошао је акт од управе, којим се тражи, да се одреди једне лице, које ће касом општинском управљати. Сад ако господа одборпици не би изабрали на ово место г. Јерковића, које свакојако има и друге дужности, онда би оно што сам ја наредио престало. Можемо се прво споразумеги приватно (после обавештења) Господо, ја предлажем да се г. Мих. Јерковићу опвери општинска каса. Усвајете ли? (Усвајамо.) Сад је на реду да продужимо дебату о Клајновом трамвају. Изволте чути члан Ш Он гласи овако: