Beogradske opštinske novine

47

зивају се да одма суду ово оиштинском предаду карте које су им као контролор ма клања стоке дате и које се за не важеће оглашују. Од стране суда општине вароши Веограда 12 Фебруара 1888 год. ОПШТИНСКЕ ВЕСТИ. На састанку 13. ов. мес. општ. је одбор изабрао присутнике при кривичним ислеђењима код полиције за ову годину и то за: Кварт дор&олски: г.г. Танасију Јанковића каФеџију, Јована Ђорђевића бакалина, Петра Радуловића ашчију, Ристу Петровића, каФеџију, Тасу Михајловића бакалина и Косту Крстића каФеџију. Кварт иалилулски: Николу Димитријевића бакалина , Благоја Н. Јовановића каФеџију, Петра Николића бакалина, Сииру Петровића каФеџију, Петра Мариновића пензионара, Петра Тешића потпуковника у пе-зији, Кварт варошки: Андру Пурића књижара, Илију Мишића трговца, Саву Џевајровић ћурчију, Светозара Младеновића ликерџију, Наума Бенџо трговца , Ди итрија Жељесковића каФеџију. Кварт теразијски: Јована Комадинића, Макса Флајшера трговца, Стевана Дајмака трговца, Младена Милића трговца, Живка Кузмановића трговца. Кварт савамалски: Арсу Атанацковића каФ. Виадислава Чортановића трг. Петра Ђурића магазаџ. Велимира Табаковића ножара, Симу Павловића лончара и Милана Трајковића трговаца. Кварт врачарски: Димитрија Лазаревића, Александра Лазаревића, Васу Сгојковића, Александра Ђурића, Благоја Драгутиновића пензионара, и Јована Христића каФ <џију.

Н-А. ЗНАЊЕ Правилима о извожњи ђубрета пронисано је, да се увек у напред пушта на јавност распоред када ће којом улицом, да&ле у које даие редовно кола аролазити, да би ђубре било на врсме сакуиљено. За нрви месец распоред се овај не да утврдити. — Нови повлашћеници морају набавити онолико кола колико им буде потребно , а за то ваља да учине иробе. После, многи нису еами избацили раније ђубре, а повлашћеници су се примили по ногодби да сами и то извезу, но разуме се, да им се оделито плати. Ово се саопштава грађанству с тим: да Ие св сталан расиоред ироласка кола кроз улице уредити и обзнанити у другој половини Фебруара.

Од стране председништва општине 28. Јануара ЛБр. 16. Да се неби штетило грађанство, скреће му се пажња да извожњу ђубрета имаЈу само Светислав Јовановић и Мајер С. Албахари. Њихови возари имају карге Судом потврђене ради доказа. За то не треба никоме другоме доиуштати од 1. Фебруара ов. год. ђубре да извози сем повлашћеника. Сво ђубре дотле накупљено ако ко жели да му повлашћеница извезу, за то морају особено по погодби да плате. Од стране председништва општине 28 Јануара 1888 ЛБр. 15. у Београду. Напомена поштованим бирачима Вароши Београда. И покрај свега настојавања од стране општинскога суда и припомоћи пореских органа: да у азбучне сиискове гласача за избор народних аосланика буду исцрано увршКени сви они грађани који имају араво гласа, ииак се дешавало ио кад - кад, да ио неки бирач из ма каквог узрока није био у сиисак заведен. Изборни закон не доиушта уписивање у спискове на сам дан избора, те је тако изостављени бирач без своје кривице остајао лишен једног од најважнијих својих грађанских права. Да би се таквој могућности сасвим на нут стало, те у спискове за избор народних носланика 21 иду^ег мес. били записани сви способни бирачи који се у Београду находе, нотребно је да се сваки грађанин у своме интересу користи нравом које му осгавља изборни закон, па да за то дође у благајни одељак оиштипске ку/^е ради нрегледа азбуч них спискова и уверења: је ли му име заиисано. Ово је нарочнто потребно да учине они грађани који су се у току последњих два нолгођа доселили или поново у Београду настанили; а тако исто и они, који као задругари не плаћују свој порез сами лично. Најве^е отежавање радапри избору чини изналазак имена бирачких спискова. Приликом последњих избора скунштинских, у Београду је гласање те кло много брже и лакше. За то се има благодарити ономе делу грађанства који се о^азвао нозиву председпиштва и дошав да се увери је ли у списак уведен, добио одмах заииску броја свога имена, те је на дан избора без дугог чекања могао лакше и брже да гласа. Ова практика издавања тих записака, уведена тада, показаће много већу корист ако се сви грађани или лично или преко другога известе: јесу ли у сиискове заведени и у исто време узму заииску свога броја ко]у на дан избора треба да ионесу и бирачкоме одбору иокао/су. На тај начин гласаће магновено докле им иначе вал>а да чекају.