Beogradske opštinske novine

62

На општинскоме збору имају право гласања сви пунолетни грађани, који по члану 95-ом закона о порези и 14-ом о устројству општина и општин. власти , плаћају преко 30 динара непосредне годишње порезе; који нису под туторством или старатељством и који нису под платом код другога у служби. Немају права гласања на општинском збору : 1. Официри и војници но члану 15-ом општ. закона; 2. Они, који дугују држави норез више од оног полгођа у коме се збор држи; 3. Који су пали нод стециште, за време док стециште траје и док се не прогласе за невине ; 4. Који су под полицијским надзором : 5. Који се налазе под кривичним ислеђењем за дела у шестој тачци нобројана; 6. Који су осуђени због злочинства, докле своја права не поврате, или кад су лишени грађанске части, за време пресудом одређено, као и они, који су осуђени због преступа или иступа, који Зовека бешчасте и јавни морал вређају, док не орође година дана од дана издржане казне.

На основу чл. 52-ог закона о устројсту општинских власти, за одборника и одборничког заменика може бити изабран сваки који има нраво гласања на ошнтинском збору, и има непокретних добара у Србији, или сталну радњу, коју на своју руку води. По тачци 5-ој члана 58-ог општ. закона одборници и заменици који иступају, мо>у по ново бити изабрани. Сваки гласач на збору може само лично дати свој глас. Збор ће се отворити и избор почети у 8 часова пре подне иа трајати до 12 часова у подне, а за тим наставиће се у 2 па до 5 часова по нодне. После 5 часова неће се нико на збор пуштати, а од свију који до тог доба буду дошли, примиће се глас. Избор ће се пуноважно изврншти са онолико гласача колико их на збор буде дошло до означеног вреиена. Општински је суд по пронисима закона саставио и у благајничком одељку изложио спискове грађана, који имају право гласа на овоме збору. Спискове те може сваки нрегледати и унотребити своје законо право, ако нађедаима што против њих да нримети.

Примедба: Остају у одбору: одборници: Г.Г. Вучко Стојановић царинар. Димитрије Ђ. Миловановић апел. судија, Димитрије Наумовић казанџија, Др. Ђока Димитријевић секрет. мин. ун. дела, Јовица Барловац трговац, Јован Петковић земљеделац, Коста Црногорац проФесор, Мијаило Крстић инспектор мин. грађ. Мијаило СтеФановић судија вар. Суда, Др. Марко Т. Леко држав. хемичар, Никола Ђорђевић трговац, Самуил Пиаде трговац, Светомир Николај евић проФесор вел. шкоде. Заменици : Марко Степановић столар, и Стеван ЈосиФОвић трговац.

Саопштавајући ово поштованоме грађанству, ошптински Суд позива га, да означенога дана дође на зборно место и изврши оно што му закон и грађанска дужност налаже.

Председник Општине Веоградске ЖИВКО КАРАБИБЕРОВИЋ Деловођ Спасо Хаџи-Рист

АБр. 144. 1. Марта 1888. год. у Београду.

Примедба : Са собом треба понети последњу пореску иризнаницу.