Beogradske opštinske novine

'280

Простор ми не допушта да вам опишем остатак пута, да вам кажем коју о пријему депутација из Карса и Ардахана, о одласку цареву у Михаилово и Бержом (томе модерном Версају вице-краљева тифлиских) и најзад о доласку у сам главни град Закавказије гди се царска Фамилија још находи у часу кад ово пишем. Да ! и суђено је било бајноме Т ифлису где се сусрећу, без сукоба, све расе и рели« гије Исток да приреди царскоме госту најсјајнији дочек. Још сад се може рећи да јје циљ овог путовања потпуно постигнут. Закавкарија је већ из дубине руска: јер је десет година мудре иолитике тамо урадило оно што скоро шездесет година француске управе у Алгиру не може да покаже, а на име: искрено и потпуно измирење домаћег жпвља са завладалим туђином — ислама са хришћанством. Истина да влада руска није ништа ни иренебрегла да урођенике измири. Она је свуда крчила путове регулисала реке, и градила жељезнице по питомим долинама Кавказа, отварајући на тај начин све нове и нове одушке производњи и трговини. Турске џамије уживале су тамо равну заштиту са православним храмовима, и редови руске војске билп отворени и Турцима и Черкезима и Курдима. Строга и будна полиција учинилгг је за десет година крај вековној анархији. Јест, и мусломани Ерзерума и Требизонта, као и Јермени Мале Азије могу видети колико су добила њихова браћа од кад су се опроетила владавине својих паша. На Обалама Црнога Мора прошлост и будућност суочавају се баш као Турска и Русија, баш као полумесец и крст. Ваистину, ма како да је не савршена администрацијц руска у овим удаљеним кутовима источне Јевропе она преставља у очима њених народа бољу будућност и — праву цивилизацију. ОБЈАВА 11о решењу оиштинског одбора од 8 тек. мес. Суд општински издаће под закуп јавном лицитацијом на дан 25. Октобра т. год. осветљење вароши Београда по досадањем начину једноме лицу, које најнижу цену понудило буде, за време од 1. Новембра ове до тога дана 1889. год. Сваки лицитант, полаже на лицитацији предходно две хиљаде динари у готовом новцу или српским папирима од вредности, па лицитира, иначе неће му се дозволити лицитирати. Остали услови за давање осветљења под закуп, могу се видети сваког дана у канцеларијско време у рачуноводству судскоме. Лицитација ће се држати у огпптинскоме суду од 8 до 12 пре и од 2 до 5 сати по подне. Позивају се они који би хтели ово право узети иод закуп да горњег дана дођу на лицитацпју. Из седнице суда онштине београдске, СЈЕ 11566 15 Ок-тобра 1888 год. у Београду.

Влдсник СШШТИНД БЕОГРВДСКА. штампано у краљеско-1

ОБЈАБА Из разлога што и на другој лицитацији, за давање под закуп цубока од говеђих овчији месарница није издат иод аренду, суд ово општински наредио је да се ово право општинско поново и ио трећи иут изложи лицитацији на дан 21. Октобра 1888 год. Овога дана позивају се лицитанди да изађу на лицитацију која ће се држати пред каФаном Урошевом на теразијама од 8 до 12. пре и од 3 до 5. сати по нодне. У име кауције полаже се 3000. динара у цвечећем новцу или српским папирима од вредности. Ближи услови за давање овога права нод закуп могу се видити и на сам дан лицитације, а и свакога другог дана у канцеларији рачуноводства, Пз седнице Суда општине Београдске №11161 8 Октомбра 888 год. у Београду.

ГРАЂАНСТБУ ВАР. БЕОРРАДА. И преко свију опомена и наредаба, ииак се дешава да по неко противно правилима о извожњи ђубрета ноступа. Тако: а). или допушта извожњу ђубрета и другима сем повлашћеника варошког. б). или износи ђубре својим колима не само из своје куће (у којој живи) него и из других; в.) или газда куће не плаћа тачно таксу неприкупљајући је од кирајџија него упућује повлашћеника да таксу сам од кирајџија наплаћује. Овакво поступање од штете је по само уређење, и никако се не може даље допустити. Али, пре но што би се нредузеле најстрожије мере и казнама подвргавали сви они који се правила о извожењу ђубрета не придржавају, овим се издаје последња напомена: а.) да извожењу ђубрета из свију вар, зграда само овлашћеник има да врши а никако приватни возари ; б.) да са својим сопственим колима ђубре може да извози само из оне куће у којој сам сопственик живи ; в). да таксу за ђубре морају повлашћенику плаћати за себе и сваку партију кирајџија сами сопственици кућа, и то при концу свакога месеца иначе је Суд принудним путем наилаћује. Буде ли се десило да когод и после овога, преко правила престугш и тако повреди наредбу полициске власти, навући ће носледице правилима прописане. Од стране Суда општине вар. Београда 22 Септембра 1888 год. ЛБр, 129. Ф' ској државној штампарији ^редник Н. С. јовдновит!.