Beogradske opštinske novine

43

зором техничког одбора и у споразуму са овим. Председеи^ оиштине овдашћује се, да у друштву са техничким одбором наставн нреговоре са г. Смрекером односно склапања уговора по томе иредмету, као и да тај уговор може састанити, у границама г. Смрекерових захтева и нримедаба техничког одбора, а под што повољиијим условима за онштину Београдску. Тако саегављен уговор има се затим поднетп одбору општинском на одобрење. 12-ог Фебруара 1889 год. у Београду. Сталног техннчког одбора за извршење водовода Београдлшг. Председвик: М. Јосимовпћ, св. р. проФ. Вел. Школе Деловођа: Н. И. Стаменковић св. р. „ „ Члан; Коста Д. Главинић св. р. „ „ " , » Светозар Зорић св. р. инж. мин. грађевина , Л. Пачу св. р. шеФ, оншт. лекара. Др. Марко Леко св. р. државни хемичар. „ А, Алексић св. р. цивилни инживер.

Н А Ц Р Т У Г ОВОР А Између оншт. вароши Београда. са једне стране, и господина Оскара Смрекера инжињера из Манхајма, са друге стране, закл.учен је следећи уговор. §• 1Општина вароши Београда да даде у израду детаљни иројекат за варошкн водовод, а г. 0. Смрекер прима се израде тог пројекта. §• 2. На основу резултата предузетих истраживања, Оиштина вароши Београда нрописаће детаљан нрограм за израду пројекта. Тај ће се програм саопштити г. 0. Смрекеру чим буде утврђен, а он је дужан истога придржавати се. Отступане од тога програма вредиће само усљед писменог пристанка Онштине вароши Београда. §. 3. Општина варошн Београда, за свој будући водовод варошки узима у обзир становништво од 80.000 душа и просечну дневну потрошњу од 100 литара воде с главе на главу. Дакле, водовод има се пројектовати са обзиром на укупну дневну нотрошњу од 8.000м 3 у нросеку. Међу тим, пројект се нма тако удесити, како ће се водовод извршити у нрви мах за просечиу дневну потрошњу од 200м 3 , па да се доцвије може ностунно, нроширењем појединих ностројења, та количина лако увећати, за исго толико, и све до горе номенутих граница. §• 4. Махинска ностројења морају бити такова, да нросечну дневну нотрошњу воде савлађују нри нормалном броју обртања и нрп раду од 20. сати, а максималну количину воде да могу да дају при увећаном броју обртња и нри дневном раду од 22. сата. Максимална потрошња рачуна се нри томе за 50°/ о већа од просечне. §• оРезервоар се има тако саградити, да кота дна не буде нижа од 135, оо метара изнад јадранског мора. Садржнна мора да му је за први мах 1500м а , и то у две коморе но 750м 3 ' а

доцннје треба да се може евентуално увећавати са но .једном таквом комором. §• 6. Потнунн детаљни пројекат обухватнће следеће радове : а., Све црактичке радове односно онште диспозиције водовода у свима његовим деловима; односно представљања ситуадије и потребних уздужннх н понречних проФила ; претставл.ања грађевина, махинских и других иостројења; као н односно нужнпх детаља. ћ, Детаљисан прорачун рада и материјала (Маазепћегесћпип^). с.) Оппшран предрачун јтрошкова за целу грађевину (Коб^епапвсШац). нЈ ^ (1.) Писмени извештај за објашњење укупних пројектваних радова.* §• 7. Размер за ноједине граФичке радове оставља се слободноме избору г. 0. Смрекера; међу тим, исти не сме бити мањи од '/ 500 за општу дипозицнју и уздужни нресек вододовода, како у вароши, тако и ван исте; 1 /х 0 о за грађевине /.• за махннска постројења и њихову днспозицију; '/ 2в за за грађевинске и 1 1 10 за махинске детаље. §• 8. ГраФнчки радовп и нрорачун рада и материјала морају бити толнко специјалпсани, да се сви нослови могу дати у кзраду, било укунно или у нојединнм деоницнма (лозовима). §• 9. За цељ нројектовања варошког водовода, општина вароши Београда назначиће г. 0. Смрекеру ноделу свнју варошкпх улнца у класе према стварној насељеностн. Исто тако она ће му ставити на расположење, у конији све карте и нланове, којнх има, а могу бити од потребе при нројектовању. Онштнна ће даље г. 0. Смрекеру ставити на расноложењу у нзводу н конији све резултате и податке нретходних радова, како већ извршених, тако и оних који би до израде пројекта накнадно јоште као нотребне признала н завршпла. Сва оваква накнадна испитивања , снимања, мерења н т. д., што би за рад пројектовања јоште била нотребна, падају на терет оиштине. §• 10. Госноднну 0. Смрекеру стоји до воље, где ће нројкат израђивати. .§• П. Као рок за предају потпуног детаљног пројекта, сматра се време од 2 (два) месеца, рачунећи од дана када се г. 0. Смрекеру, саонштн програм о којем је реч у §. 2 овог; уговора §. 12. Свакн дан задоцнења преко рока у цретђодном нараграФу, кравицом г. 0. Смрекера, казниће се конвенционалном новчаном казни од 30. динара у злату. Ова ће се казна применпти највише до суме од 1800 динара. Дакле, и за задоцнење веће од 2 месеца дана, новчана казна неће моћи ту суму прећн , но у таквом случају Општина вароши Београда власна је, да сматра, да овај уговор више не важи.