Beogradske opštinske novine

Усљед таквог раскидања уговора, Општина неће бити дужна ннкакву накнаду давати г. 0. Смрекеру за дот.ае израђени посао и за његове иодатке по предмету овог уговора. Еада Општина вароши Београда своју одлуку, о оваком раскндању уговора, достави г. 0. Смрекеру, овај ће бити дужан, да јој у року од 15 дана врати све планове цртања и све друге податке, што су му за пројектовање бидц на расноложење стављени. §• 13. Од данас када општпна варонш Београда прими пројект, па у року од 4 недеље дана, биће опа дуаша да предузме иреглед и оцену истога. Овај прегдед пројекта Онштина ће извршити иреко својег техничког одбора, који је нредходне радове за водоводе руководио, а којем ће се ирема потреби за речени посао придодати и још који од српских уважених техничара. Ако бн овако састављена комисија за преглед п оцену иројекта нашла да иста не одговара нрописима овога уговора и захтевима технике, те општина вароши Београда реши, да пројект не усвоји: онда ће зарад коначног решења тога питања, г. 0. Смрекер имати право да захтева сазив нарочитог избраног суда. Такав избрани суд мора ће сс састојати из стручњака, од којих онштина варошп Београда и г. 0. Смрекер именују но једиога, а ова двојица бирају трећега, измећу признатих сиецпјалисча за водоводе. Сви трошкови за сазив оваквог изборног Суда, падају на терет оне од двеју уговорених страна, по коју решења истога неновољно испадну. §. 14. За израду укупног детаљног пројекта за водовод вароши Београда, према захтевнма технике и пронисима овога уговора, Општина вароши Београда имаће да нанлати г. 0. Смрекеру суму од дпнара 15.000 (петннајест хиљада) у злату, као једпну накнаду. Сума ће се ова исплатити одмах, чим се прегледом иројекта констатује. да одговору овоме уговора, те да се може усвојити. §. 15. Ако би се накнадно са г. 0. Смрекером закључио уговор за вршење надзора при грађену, или за само грађење варошког водовода, онда њему не припада никаква особена накнада за израду пројекта, а по овом уговору већ исплаћена сума од 15000 дпнара одбпће се при првој, односно првим, исплатама. §■ 16. Уговор овај веасе г. 0. Смрекера од дана кад га потпише, а општину вароши Београда од дана, када га државна надзорва власт одобри, по што га је предхоно одбор Општински усвојио, и председник. Суда општинског у његово'" име потписао. Ако би за време трајања овога уговора г. 0. Смрекер нреминуо, уговор ће се сматрати као раскинут. §• 18. Уговор је овај састављеи на сриском и немачком језику, а меродаван је -сриски текст. §• 19. За случај неспораз)ма и спора по иредмегу овога уговора, обе уговарајуће стране признају краљевско српске судове у Београду, као једино надлежне. §. 20. Таксе, које се за овај уговор имају плаћати, падају на терет Општине варошп Београда.

§. 21,

Уговор је овај састављен у два потнуно једнака оргинална прнмерка од којих ио један за се задржава свако од уговарајућих страна.

ОДВОРСКЕ ОДЛУКЕ. • На редовном сасганку 15 ов. мес. ошптински је одбор донео ове одл.уке : 1.) Изабрао за председника пореског одбора г. Димитрија Тгирковића трговцх, и за чланове г. г. Светозара Карапешмћа, Даиида Симића, Ђорђа П. Ђорђевића, Перу Д. Видаковића, Милорада Д. .Јанковића, Николу П. Михајловића, Стевана Радојковића трговце, Др. Јована Ђурића апотекара, Димитрија Стаменковића' трговца, Захарију Поповића јувелира, Тихомира Ј. Марковића трговца, Илију Савића гостионичара, Самуила Јањића трговца, Саву Савића магазаџију, Стевана Ивковића трг. Јована Петковића земљоделца. Давида Були трговпа и Николу Кики трговца. 2.) Решено да се усвоји нацрт, уговора за израду иројекта за будући велики водовод варошки, којије, нацрт, технички пододбор па основу својег сиоразума са г. Смрекером иоднео, с тим још, што се и председник општине овлашћује да тај уговор нотнише од стране београдске општине. У исго време начелно је усвојен и други нредлог техпичког нододбора да се г. Смрекеру повери руковођење послова при самоме грађењу водовода и надзор нри истоме, а иод главним надзором те» ничког одбора и у споразуму са овим. Председник општине овлашћен ј.е, да у друштву са техничким одбором настави преговоре са г. Смрекером односно склаиања уговора по томе предмету, као и да тај уговор може саставити у граиицама г. Смрекерових захтева и примедаба техничког одбора, а под што иовољнијим условима за оиштину београдску. — Тако састављен уговор има се за тим поднети одбору општинском на одобрење. Усвојен надрт уговора за израду водоводног пројекта да с правне стране прегледају прегходно одборници г. г. Ђ. Новаковић, Милутин Марковић и Милан Миловановић. Награда за израду пројекта по томе уговору, одозрава се у нетнајест хиљада 15.000—- динара, а исплатиће се тек тада, кад се прегледом израђеног пројекта констатује по § 14. уговора, да њему потпуио одговара. 3.) Решено да комисија одборска проучи све што је раније од стране оиштине и надлежних власти предузимано ради регулације у «бари венецији", и да по том предложи, како би се дала извести регулацији с погледом на потребу да се у њој резервише место за велику производну иијацу.