Beogradske opštinske novine

ГОД.

ГОДИНА VIII

тицао се у долинама Драве и Дунава са још заосталом масом истога народа. Средњи део бијаше јужнима бедема, а севернима мета. Нова дакле домовина, у току од 400 година насељена Словенима, заузимаше у то време већ цело илирско полострово, а бројаше се у византинску царевину. и врховни господари били су јој византински цареви и њихове власти. Али непосредно с њима управљаше њихове наследне старешине. мањи и већи кнезови и жупани, који заједно с народом бијаху подајници царевине. Али у току времена одношаји се изменише. Мешавина расе увек дух народа мења, а доласком "Словена у додир са староседеоци и сами друштвени интереси дођоше у сукоб, јер индивидуално народно развиће и по нрироди самој хоће самоникло, у самом њему постало појимање живота. Отуда су у самој царевини учестали немири и буне и међ самим поглавицама царевинским, не само да се Словени одметаше, који увек истицаше и заставу независности своје. И многи крајеви нове славенске домовине и изборише себи политичке независности. У овом правцу стварања своје хисторије, јер досад китише туђу , најнре се на величину подигао и царски стуиањ достигао јужни крај раније поменуте земље, на завршетку IX века, под храбрим и мудрим Самуилом , који имађаше престбницу своју у Раси, данас Ресњи у питомој жугш Презби, и чија држава, као савез (и ако не свуда добровољан) свију мањих и

<Е НОВИНЕ

Цена је оглаеима 6 дин. пара од врсте Преталату ваља слати упутпицом иа оаштински суд а све коресподепције иа уредмика РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ. Наплаћена п.исма не примају се.

Поповић, К. Д. Главинић, Г. Миленкоаћ, Ст. Петровнћ, Н. II. Михајловпћ, М. I,. Видаковић.

I да се цепахлебу спусти; 2.) Решавање о буџету.

Почетак у 6 1 / 2 часова по подне

Пиеуствовали: Председиик онштине г. Ж. Карабиберовић, члан суда: г. Коста Томић, члгнови одбора: г. г. Н. X. Поповпћ, Г Б. Николић, Јов. Илић, Ј. Ж. Ђурић, М. Јосимовић, М. Велизарић, К. Иетровић, Д. Т. Вељковић', Др. М. Т. Л.еко, Н, Д. Кики, Св. Милојевић, X. Д. Азриел, Н.

олим вас господо, састапак је отворен . ;ол предиоследње седнице која се односи а, 27 Апрпла. (Секретар чпта). а да нримети? (Нема) протокол редовног састанка од 1 Маја. примети на овај протокол? — (Нема) ражи уверење од суда општ. београдске м сгању некнх лица. Молнм чујте имена р чита) За Даницу жену Орешковића владања доброг, стања средњег; — за изјављено ненознат, за Зорку Петро&у — изјављено: непозната, за ЈоснФа 1вљеио: доброг владања и доброг стања. 10до, Уирава вароши Београда нослала ,кт онштпни односпо цене хлебу. шследњи пут тражпла од оиштине, ,да воме, одбор је казао, да цена хлебу е: Јкита 1Г50. брашпа 16 50. Дакле [ке и у жнту н у брашну од 1 / г динара ад ваша је ствар да ценнте. Ја мислпм кад је одбор. свагда досад — 15 процента, да би требало и сад р је разлика у цени жпта п брашну нуштена много. Ја како сам уверен а радилн. Нпсу ништа могли заслуостане цена иста. Ја сам за то. цзавник каже, да је велика разлпка, ; тако велика. 'Л. Гешавање и одређивање цене хлебу Како се радило до сада, нпје рађено то онај ко је властан да их одређује час кметови. Једаннут се пита за то шта. Господо ја мислпм да је крајње ннтање расчпстп По моме мишљењу на земљиште закона којп каже, да - јтз 1 тт II ( иј одттттЈТОј п гксГД у закону С1 оји да Је хо право одбора, онда како је могао нредседник да дозволн да други одређује цене хлебу. Председник. Зар вн хоћете да се борцм с властнма. пзволте видите шта о тоне закон каже. (Секретар чита). Дакле одбор има да да само своје мнење а ништа впше. Ја | сам једанпут добио укор само за то: што сам у корешподенцијп погрешно казао: да је одбор решпо ово н ово, а требао сам да кажем: да је одбор дао мишљење.