Beogradske opštinske novine

д.

ГОДИНА VIII

Е НОВИНЕ

Г 0 В 0 Р Ч^АНА ГЛАВНОГ ПРИРЕЂИВАЧКОГ ОДБОРА ЈОВАНА ДРАГАШЕВИЋА У КРУШЕВЦУ,

Пет стотина година навршило се данас од онога дана злокобнога, кад је на пољу Косову, на бранику домовине, проливена витешка крв у црно завила ту домовину српску. Пет стотина година, то је нет пуних векова, нротекло је и нанунило се од онога доба, кад је на мерилу народне снаге, зла судбина претегла добру. Пет стотина година избројала је срггска туга од онога Видовог дана, кад предци наши, косопски попадаше свн један до другога слободу народа свога. И данас, кад се тих пет стотина година навршило, ми, потомци оних јунака, великим одпојасмо ивјечнаја памјат». Величанствено је то «вјечнаја памјат". Оно је било пупо иобожности, пуно нризнања, и истина тужно ; и ионосно.

за

Зунаци, част отаџбине и

душама њиховим

али

>на је огласииа (! дин. пара од врсте тилату ваља слати уиутницом на оаштини суд а све коресиодепције на уредника РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ. Наплаћена писма не примају се.

повић, К. Д. Главинић, Г. МиленкоСт. Петровпћ, Н- П. Михајловпћ, М. 5идаковић.

(се цеиа хлебу спусти; 2.) Решаиање о буџету. [м вас госнодо, састанак је отиорен . предпоследње седниде која се одиоси 7 Аирила. (Секретар чита). 1а ирпмети? (Нема) •токол редовног састанка од 1 Маја. иметп ма овај нротокол? — (Нема) жн уверење од суда општ. београдске стању пекнх лица. Молпм чујте имеиа чита) За Даницу жену Орешкопића адања доброг, стања средњег; — за [зјављено непознат, за Зорку Петро— изјављено: непозната, за ЈосиФа Е >еио: доброг владања и доброг стања. 3.0, Уирава вароши Београда послала : општпни односно цене хлебу. следњп пут тражнла од онштине,.да ше, одбор је казао, да цена хлебу

жпта 11 '50.

брашна 16 50. Дакле 1 ,

е и у житу и у брашну од */ 2 дннара

Писуствовалн: Нредседник општине г. Ж. Карабнберовић, члан суда: г. Коста'Гомић, члгнови одбора: г. г. Н. X. Поповнћ, Г Б. Николић, Јов. Илић, Ј. Ж. г Бурић, М. Јосимовић, М. Велизарић, К Петровић, Д. Т. Вељковнћ', Др. М. Т. Леко, Н. Д. Кики, Св. Милојевић, X. Д. Азриел, Н.

д ваша је ствар да цените. а мислпм кад је одбор свагда досад -15 нроцента, да би требало н сад ј је разлика у цени жнта п брашну 1уштена много. Ја како сам уверен I радили. Нпсу нншта могли заслуостане цена иста. Ја сам за то. 1равник каже, да је велика разлика, ! тако велика. гћ. Гешавање п одређивање цене хлебу Како се радидо до сада, нпје рађено вао онај ко је властан да нх одређује час кметовн. Једаииут се пита за то нита. Госнодо ја мислнм даЈе крајње нитање расчисти По моме мншљењу | на земљиште закона који каже, да ад у закону стоји да је то право одзгао нредседннк да дозволи да други 0 Д р С1ј V ЈС Ц отгсг Ј Vпредседник. Зар вп хоћете да се борим с властима. изволте иидите шта о томе закои каже. (Секретар чита). Дакле одбор нма да да само своје мнење а ништа впше. Ја сам једаниут добио укор само за то: што сам у корешподенцнји ногрешно казао: да Је одбор решно ово н ово, а требао сам да кажем: да је одбор дао мишљење.