Beogradske opštinske novine

О 1 Ч

Изврше нутем концесије и тога раДи одмах распише шири конкурс с роком од четири месеца ; а у иитању о пројектима да се осташзпри ранијем решегву (т. ј. израда њихова одложи) докле се не види какве ће се понуде конкурском добити. (продужиће се)

ОПШТИНСКЕ ВЕСТИ. Салане. Због заразних болести, које су се лесто јавл^але код појединих стада оваца, вар. санинитет учинио је општинску управу пажљивом да прн одређивању места за ово-јесенске салане избере таква, иа којима ће бити могуће тачно вршити лекарске прегледе чопора и заклатог моса. Помињемо одмах и то, да је с надлежне стране потврђено како заразпих случајева више нема, а и до сад они су били по све незнатни, али ипак мера сантета потиче из оиравдане нредострожности, на је с тога сасма на своме месту, пошто искључује сваку евентуалну опасност. Што се тиче самога питања о местима, оно се не даје преаомити. Уз захтеве санптетских ирописа вал,а једновремено задовољити и користи грађанства. Оно истина по саму општину и њену благајну корисније је ако салане буду имале својих тешкоћа: становништво тада подмирује своје потребе на варошким месарницама, те приход од аренде расте ; али општинска управа не испушта из вида ни дужност да штити и интересе самог становништва, у колико је могућно појевтињавати лшвотне намирнице. Саланама се користе махом сиротнији редови, и за то је већма потребно стварати олакшице. У правцу ових погледа опшгински одбор поверио је комисији тројице да означе места на којим се могу салане отворити. Покаже ли се само тај пзлаз : да се све салане построје на једном крају. грађанство ће имати тешкоће што ће из иојединих крајева морати даље ићи. Али зато опет имаће и користи, јер ће цена меса конкуренцијом појевтинити, а то се увек дешава кад год су једнородне продавнице груписане. Друга корист је у томе, што ће сваки бити сигуран да се и на саланама продаје здраво месо. Оволико је било потребно проговорити једно да се мера санитета не би погрешпо разумела, друго да би се знало за што ове године салане на нрнватним плацевима не могу бити допуштене, и најзад, радн уверења грађанства да ће се на козарама продавати здраво месо.

За ову годину. Одлукама одборским из последње седнице, коју доносимо на другоме месту, рсшена је за ову годину последња партија радова на откопавању и ка.лдрмисању улица. Па терет овогодишњег буцета више се не може решавати ни иредузимати, пошто је не само оптерећена буџетска позиција, него исцрпљен и кредит одобренога прекорачења. Даље тачке постављенога реда за откопавање, поправку старе и грађење нове обичне калдрме, иродужиће се од пове године и то откопавање и за вроме зиме а к;: лдрмисање одмах с пролећа. Награда. Ошптински одбор сматрао је да ће погодитп жељу грађанства ако ма и на најскромнији начин видљивим знаком покаже м а Савез стрељачких дружина у своме патриотскоме раду ужива свако признање и иажњу. Том побудом руковођен, акламацијом је решио да се од стране престонице даде једна награда за IV свечано земаљско гађање, које Савез стрељачких дружина ириређује оне године у Пироту, 8. 9. и 10. Септембра. Паграду ту: 5 златника. у кесици (100 дин.), може однети само Србии — стрелац. Нов мајдан. Општински мајдан код сењака званп „Вела марама," ових се дана отвара сасвим, и већ прве партије извађеног камена моћиће се употребити за предузете калдрме у улицама сарајевској, сјепичкој и фрушкогорској. Претходном својом оценом, комисија је изрекла да камен тога новог мајдана по квалитету одговара топчидерскоме камену ирвога реда. Вуде ли се ово потврдило, знатно ће се олакшати калдрмисање беогр. улица, пошто ће за случајеве, кад нриватни имаоци мајдана камен зацене, општина из свога мајдана подмиривати потребу и камеиа и шљунка. а и са мање даљипе за превоз, који увек знатно носкупљује цене. У свакоме случају дакле, мајдан овај одржаваће равнотежу цена, по којима се камен у вароши продаје и купује. Нек ее зна. На оригинални начин разумевајући свој положај, поједиип београдски предузимачи за откопавање и калдрмисањс улица понашају се врло често ири лицитацијама тако, да ће управа ошптинска најзад бити приморана да једном за свагда утврди, да се извесним лицима више никако општински нослови не уступају, па ма како иовољне услове постављали. Договори пре лицитација и раз.шчпе друге ујдурме да зпатно повећају цене п тиме осигурај/ нретераие проценте зараде, за такве предузимаче без сумње су врло корисни покушаји, али општин-