Beogradske opštinske novine

311

ска управа нсма гготребе да вечито стоји на опрези и да среством нарочитих мера својих доскаче вараличким подвалама. Тако у последње време одигравала се читава траги-комедија са систематским покушајем неколипине предузимача, да им општина грађење калдрме и откоггавање земље у неким улицама, што је прошле седнице регаено, уступи по цену ио коју су се они упели били те послове отетп. Нима је доскочено, јер је посао под повољном ценом сасма другоме лицу уступљен, али је штета у томе, што се грађење калдрме за читав месец задржало и покрај свеколиког настојавања општинскога одбора и председништва да се све калдрме ове године пре кишних дана сврше. Ово обаве-штење пружамо с тога, што је у једноме дневном листу, баш услед речене неприлике оггшт. управе, било протеста што се с грађењем калдрме оклева. У исто време дајемо и прилике оним „предузимачима," на које се предња реч односи, да размисле ко ће најзад имати штете, да ли они или оиштина, која нарочито мање и обичне калдрме може у свако доба да гради и у сопственој режији. Заступа. Ду^ност лекара општинског у кварту теразијском врши лекар кварта врачарског г. Др. Фран>а Рибникар, као заступнлк г. Др. И Хирша који је на осуству до 7. идућег месеца.

ОДБОРОКЕ 0 Д Ј1 V К Е На састгшцима 5 и 9 Ч ов. мес. општински је одбор Вр. 165. Изабрао комисију да оцени какве, и иа какав иачин да се изврше оиравке савских басамака. Бр. 166. Одобрио тронедељно одсуство Др. Игњату Хиршу ошнт. лекару. Бр. 167. Изабрао комисију да даде мишлење како да се удеси иад воде која усљед откоиавања код „Цветног трга" не отиче. Бр. 168. Прешао на дпевни ред П) е омолбег. Л.уке Ћеловића трговца, да место грабовине даде 300 м. хвати јасенових, церових или др дрва, иа да се лиФерација одмах и без уговора, изврши; Бр. 169. Изабрао комисију да даде мишлење о иримећеннм неправилностима у плану земљишта на коме је ногрешпа линија Фабрици дувана дата; Бр. 170. Решио да се Ристи Крстићу уступн калдрмисање у пријепољској и београдској улици, н то тротоар по 3*15 дин кв. метар.

Бр. 171. Примимо к знању да је г. П. Видаковић неосновано износио прошле седнице да контролор није председништву ноднео правилаи ценовник брашна из радње ФТоболора и друга. Бр. 172. Решио да се грађење калдрме у улицама сјеничкој, сарајевској и Фрушкогорској устуии Панти Манојловићу предузимачу према његовој 'ионудн, и да тако укунно калдрмише 5715т2 ио 2'55 дин. кв. метар.

Бр. 173. уступио откопавање и калдрмисање спасовске улице Панти Манојловићу, и то откопавање 1881'46т 3 по Г05, калдрмисање 1840т 2 коловоза по 3"20 и тротоара 1031т 2 по 2'25 дин. Бр. 174. одлучно: а.) да се калдрмисање милутипове улице одложи за до године али општински Суд да раснише на време другу лицитацију, како би се првих дана пролећа одмах могло започети грађење, и б.) да се усвоји понуда Панте Манојловића па њему уступи да у милутиновој улици откопа 8100ш по 1'10 дин. од куб. метра с тим, да отконавање отпочне јесенас (до зиме најдаље), и да земљу откопану одпоси пола испод бајлонове каФане а пола код ^шшт. кантара до Иараносовог хана; Бр. 175. решио да се распише друга лицитација за закуп „Зеленог венца", а услови закупа измене у толико да закупац не може постројити више од 40 продавница као што Управа вароши наређује, и за случај ако се на зеленоме венцу доцпије отвори пијаца, да општина пма права по процени вештака откупити од закупца све саграђепе продавнице. Бр 176. Изабрао комисију да контролише и прими калдрму коју ће градити Панта Манојловић предузи. (бр. 172 и 173). Бр. 177. Изабрао комисију да даде мишлење па којим би тачкама ове јесени могле бити салане. Бр. 178. Одобрио да се из општ. касе може исплатити колико за оправку зграде трговачког Суда иа општину Београдску пада. Бр. 179 Решио да општина даде награду од 100 дин. за IV. с-вечано гађање савеза стрељачких дружина, које ће бити у Пироту нрве половине Септембра.

НШЕ СЛУЖБШЗЕ ИЗЈЖ. Често се дешава да поједини београдски лисгови од своје или дописничке стране чине замерке пословима општинским, или износе преддоге за оно што палазе да огпитинска управа превиђа и неизвршује. У таквим случајевима била је практика, да се одговори, обавеи^тоња или и саме званичие исиравке шаљу истим .шстовима, кад год се налазило да томе у опште места има. Та је практика недавно сасма напуштена, по стеченоме уверењу да општинска управа по кад кад треба до развија и бесгглодну полемику. Али ускоро опет осетила се штета, кад се ћутке прелази преко свију замерака, јер тако поступање даје права мишљењу: ћутање — иризнавање. Због тога, и да би се у будуће пружала правилна обавештч ња, уредништво овог службепог листа добило је овлашћење да у нарочитој рубрици, под горњим насловоу, по дужности исправља све оно што поједини листови износе, кад год насгупи случај да исправку илн обавештење заповедају ингереси варошке администрације. Почећемо с оним што је ту скоро било, а код сваког листа п места зостајати увек оделито. * *