Beogradske opštinske novine

462

сваки већи иснуст ове врсте мора се тражити нарочито одобрење од грађевинског савета. Висина банака (сокли) ни у којем случају не сме 1*5 м. нревазићи. Исто тако изузимају се и гесимсови и украси било од малтсра било од цемеита и т. д. од којих последњп могу само за 010 м. пзван регулацијоне линије испунЈтени бити; за већи испустмора се нарочито одобрење тражити. За свс ове испусте ван регула- ' цијоне линије у соклу по стаментима, ризелиту, које испусти превазилазе 015 м. мора господар плаца свој пристанак нанисмено изјавити: да ће општини но оцени занлетих вештака процењену вредност за заузето землзИште платити. Предкровови, веранде, балкони и еркери, могу се преко висине од 2'5 м. прапити алп само под овим условима: 1., Балкони и еркери морају бити од несагоривог матерпјала н на камепим или гвозденим носачнма постављени : 2., Са нредкровова, балкона, еркера пли веранда мора се вода спроводитп кроз олуке и кроз зид Фасаде; 3., Балкони и еркери морају. имати наслоне од гвожђа или парапетне зидове; 4., Балкони, еркери и веранде могу се само за 1-5 испод Фасаде иснуштати, рачунајући у то и дебљипу наслопа; осим тога од суседа ограде морају бити удаљенп најмање 3 м.; 5., Еркери се не могу правити у улицама ужим од 10 м.. 6 , Покретни предкровови, прозори и врата, капци што се с ноља отварЈЈу, морају битн на висини од 2'50 м. гако, да се испод ових може слободно пролаз ,|Ти; 7 , Преко улице у виду вијадукта не сме се зидати; 8-., Темел^ грађевине као и поднорни зидови могу постепено улазити под површину улице и преко регулационе линије. Подрумски прозори могу бити испуштени у хори-

зонталном нравцу у тротоар до 50 м. од регулацијоне липпје ; по у том случају сви прозори морају битн затворени гвозденом решетком, са пречагама највише 3 м. размакнутим. Решетка мора бити поднуно у је -шој истој висини са тротоаром. Подрум не сме имати са улице улазак. Према указдној потреби :-:бог водовода или осветљења, дужап је ј господар грађевине горепоменуте испусте о своме трошку уклањати или преправљати. Заграде. Празни плацеви и баште од стране улице морају бити ограђени. Висина ограде не сме бити мања од 12 м. Врата и капије са стране улице морају се тако наместити, да се унутра отварају. Жива ограда може се само но дозволи општинске власти поставити. Према суседноме плацу мора се подићи ограда зидана, од густе тарабе или гвоздене конструкције. Висина ове ограде на равноме земљишту не сме бити већа од 2'30 м. Ако је положај плаца такав да се вода слива на суседне зграде и ограде, онда је господар грађевине дужан да планира земљиште и поред суседних зграда или ограда да озида зид било каменом било цигљом до оне висине и дубине, која је потребна да земља која је усљед планирања насута, никако не додпрује суседне зграде и ограде. Воду пак дужан је да спроведе тако, *како иста не би наносила штету суседним имањима. Ако би висина оваког зида прешла 2 м. онда се вишак има о заједничком трошку господара имања ! и дотичнога суседа пзвршити; или ако се може вода кроз суседне плацеве спровести сопственици плацева дужни су допустити да се то спровођење воде изврши о трошку господара плапа из кога се вода пропушта; а ако и суседи хоће да и своју воду уведу у исти канал, онда да трошак буде заједннчкп.

Спорове ове природе пресуђује грађевински савет. Против ове нресуде нема места ннкаквој даљој жалби. (НАСТАВИЂЕ СЕ.)

ОПШТИаОКЕ ВЕ0ТИ Одштампан. Закон о онштинама ј изашао је и у засебним књижицама ' и може се добити у државној штампарији ио 0 - 50 дин. примерак. Оддожен. Редовни састанак општ. одбора који је био сазван за 29. пр. мес. нијс држан због болести г. председника опњтнне. Исправка. Одлуку коју смо саопштили у прошломе броју о и^бору комисије за преглед Смрекеровог водоводног пројекта ваља тако разумети да се изабрана још четири стручњака придодају сталној техничкој комисији јер је другом алинејом §. 13 уговора са г. Смрекером предвиђено да оцена израђеног пројекта припада ,,пододбору за извршење водовода", који се може попунити и другим признатим пнжињерима. Седнида. Одбор општински имаће своју редовну седницу у понедељак 4. т. м. са овнм дпевним редом: I., Одлуке о зборовима :>а нове изборо општнпских часника; 2., РеФсрат о новоме закону онштинскоме; 3., Акт управе вар. Београда да се број ноћних чувара новећа; 4., Избор поротника за 1890. год. 5., .Лицитације оиштинске; 6., Акт Марка 0. Марковића и компанији о службеностн са општ. земљом; 7., Питаље управе вар. Брограда може ли се дати каФанско ираво Љубисаву .1ишанину; 8., Акт конзцсторије београдске о зидању нове плп премештању дорћолске дркве; 9., Молба Лазара Ђорића кројача; 10., Мотба Руже Табаковића о чпшћењу иијаца; II., Молбе н уверења. Иоправка. У 47. броју овога листа на стр. 142. а трећем реду одозго у место: „Милутип Марков!,!) не разуме добро кад каже", треба да стоји: „г. Милутнн Марковић каже."