Beogradske opštinske novine

ВРОЈ 41*

ГОД. VIII.

ИЗЛАЗК КЕДЕЉНО ЈЗДДН ПУТ ЦЕНА ЗА СРБИЈУ : на годину 8 дин. за пола године . • 3 дин. за етране земље на годину 9 дин.

Неделва 23. Септембра 1890.

Цеиа је огласима (> дин. пара од в])сте Претплату ваља слати упутницом на општниски суд а све кореспонденције на уредника РУКОПИСИ НЕ ВРАЋАЈУ СЕ Неилакена иисма не иримају се.

"III • Ч^ШГМГ"

Рад општинског одбора. Х1ЛХ. РЕДОВНИ САСТАНАК 18. Септембра 1890. Били : Председавао г. Св. Карапешић, чланови ндбора : г, г. М. Ј. ЈЈарковић, Ј. Ж. Ђурић, С. Д. Мидићевић, Е. Б. Михаидовић, Р. Р. Кирковић, Р. Пегровић, К. II. Михаиловић, Ј. Станковић, 15. Димитријевић, М. Велизарић, М. Р. Маринковић, Ф. Васиљевић, Р. Драговић, Љ. Јовановић, Б. Николић, А. ћ. Одавић, Г. Бркић, М. Јанковић. I. Прочитан и примљен заппоник одлука из седнипе 12. т. мес. с нримедбом да у овај записиик уђе одобрење одбора да се може један део земље из горње »каменнчке® улице употребити за иасипање доње каменичке улице. II. Поводом прпопштења одборника г. К. Б. Миханловића, да нојединп грађанп обилазе законско наређење о затварању дућана у празничке днне. председништво изјавило ; да 1>о обратнти најстрожију пажњу и контролисати испуњавање прописа законског. III. Председништво саопштава да је излазила и свршила свој задатак комисија, којој је иоверечо пр. седнице: да оцени јо ли потребно мењати ниволету балканске улипе. Извештај није поднела још, што је члан комисије г. К. Главинић био одсутаи Примајући к знању ово, одбор налаже да се комисијски извештај за прву, идућу седницу спреми и изнесе иа решење. IV. Грађевпнско одељење роФерише (ГБр. 1249.) да је држана лицитација за откопава1ке „которске" улице. Оста.1а је на Живка Тришића по 112 и три чстврти дин. од куб. метра, Налазећи да је цена и сувише велика, одбор решава : да се лицитација одобри а извршење иосла одложи за на зиму или прддузме раније ако се добпје повољна цена. V. Рачуноводство подноси реФврат да је 13 ов. мес, држана друга лицитација о закупу дућана општинских у „Фишеклијској" улици. Овом другом лицнтацијом постигнута је већа закуннина са 24'90 дин. Дућани су остали на истим лицитантима, јер други нису ни хтели лицитирати. Тако је остао: Првп дућан на Милића Мијаиловића за 375,20 дин.

Други Трећи Шести Седмп

Оару Русо Израпла Русо Хапма Шалома Аврама Р. Леви

3(31 '00 405-00 370-00 365 00

Осмн плац остао је неиздат. Девеги » « К^змана Војиновпћа » 362-00 ,, Десети <, « Ору Овадију Ђ 432-00 „ Почем је закупна цена овом лицитацијом поотигнута већа од оне која је била за ирошлу годину, Одбор решава : да се лицитација усвоји ; а за дућан осмп овлашћен је суд да га по погодби изда под закуп.

VI. Председнпштво напомиње да је на дневномо реду да ое продужи претрес иравила о слободноме клању и продаји меса Пре но што се црешло на Ш члан, почем је с нрвим и другим свршено у ранијој седници, покренуто је поново питање о томе да лп да се у будуће наплаћује такса на говеђе месо по тежини мерењем, или да остане п на даље такса од грла. Пошто је председништво захтевало да се решење о томе одложи докле Суд не поднесе потребне податке и не изјави хоће ли ое и како моћи удесити манипулација и контрола ако се такса буде наплаћивала но тежини, — прешло се на П1 таксу правила, која је усвоЈена по предшгу и без измене у пројекту. Исто тако без измена усвојене су и и ове следеће тачке: IV, V, VI, VII, УШ, IX, X, XI и XII. У ХШ-ој учињено је препначење и закључено д | та тачка гласи овако : „Сваки онај, који без благовремене иријаве и надлежно добивене упутнице, закоље ма коју врсту стоке; исто тако и онај који закољо ван општ. кланице, ма да би и имао упутницу; напослетку и онај, код кога се нађе месо без прописаних зпакова или цубок, казниће се првп пут са четворогубом, други иут са десетогубом таксом, а трећи иут ће му се забранити радња за годину дана. Постуиак при изрицању казне да буде као и при осталим кривицаме из III части крив закона. VII. Тачка XIV усвојена, без измене но са прпмедбом да Суд унесе објасњење да се под речју »каФеџи.је" (у тој тачци) имају разумети они који држе и кујну уз кафану, а не и они који кољу оамо за своју кућу и своје млађе, КаФеџије који ситну стоку купују ради своје сопственр потребе, сматроју се као и ириватна лица. Сем тога да се унесекао као други став те тачке ово : «Ко протнвно овој одредби поступи, казниће се први пут 4-губом а за сваки поновљени случај 10-губом таксом." За овим је прекинут рад регаењем : да се на XV тачку пређе идуће седнице. XV. Приватни за своју нотребу могу клати само свнње, јунад, телад и ситну стоку као овце, овпове, јагњад н т. д. код своје куће и без таксе. За клање јупади и телади морају пријавити и добити досволу код општ. Суда. Ако се докаже да приватни купљену сгоку није за своју потребу употребио, но је са истим ма у ком облику шпекулисао, па и делио, платиће норед потпуне таксе и казну и то по чл. XIX ових правила.

П Р А В И Л А ЗА СЛ0Б0ДН0 КЛАБЕ СТ0КЕ И ПРОДАЈУ МЕСА У ВАРОП1И ВЕОГРАДУ И БЕОГРАДСКОМ АТАРУ.

О

ПРВИ ДЕО Чл. I. Оиштина вароши Београда, иа основу уредбе од 8. Аирила 1839. год., ВН. 997 (збор. I. стр. 219), решења