Beogradske opštinske novine

ГОДИНА IX.

90 —

БРОЈ 19

Официри и војииди сталиог кадра не учествују по 16-ом чдану закона у саветовању општинског збора. Збор овај почеће у 8 часова изјутра а бирачи могу долазити на изборно место до 6 часова у вече гачно, у које ће време престати пуштање бирача на биралиште. Гласање на овоме збору вргаиће се по квартовима и то на овим местима : а) За кварт варошк ; — у основпој мушкој школи код саборае цркве (дубровачка улица.) б) За кварт теразиски — у геразиској муш. гаколи (улица 2 јаблана); в)3а кварт дорћолски — У осповној мугакој гаколи (Дугаапова улица); г) За кварт савамалски — у основној мушкој гаколи (савка улица иреко нута кварта) ; д. За квар палилулски — у осповној мушкој гаколи (школска улица); и ђ.) За кварт врачарски — у основној мушкој гаколи (пријепољска улица, спроћу војне болнице). А бирачки одбори су састављени овако : а., За кварт варошки : предеедник г. Мих. Јанковић, одборник, чланови: Манојло Клидис грг. и Јован Гагић терзија; заменици: председнику г. Риста Петровић одборнив, члановима Стеван Л.овчевић прОФ. и Сава Антоновић проФ.

б, За кварт Јеразијски: Цредседник г. Ђорђе Николић одборник, чланови: Петар Палић бравар и Радован Миленковић сголар заменици: Председнику г. Јов. М. Тадић одборник, члановима Ђ. Ж. Нешић бакалин и Илија Јаковљевић трг. в, За кварт дорћолски; председник г. Мигаа Николић одборник, чланови Дикола Кики трговац и РаФајло Јелишић трг. заменици: председнику г. Андра Ј. Одавић одборник члановима Моша С. Демајо трг. и Хранислав Поиовић кројач. г., За кварт Савамалски : Председник г. Коста В. Михајловић одборпик чланови Петар С. Спасић апотекар и Јоца МарковићШандоровић грг., заменици: председнику г. Јован Станковић одборник, члановима Јеврем Главинић трг. и Вуја Ранковић приватијер. д., За кварт Палилулски : Председник г. Видоје Виторовић одборник, чланови Мих. М. Ђорђевић бакалин и Тодор Каменовић каФеџија, заменици: председнику г. Дим. Најдановић одборник, члавовима Риста Крстић калдрм. Мита Лазаревић каФ. ђ., За кварт Врачарски : Председник г. Марко Велизарић одборпик, чланови Т>орђе Н. Петровић бакалин и Јов. Д. Јовановић учигељ ; замепици, председнику Адолф Шток одборник, члановима Сава Вељаповић хлебар и Владимир Губеревац каФ.

Од суда општине вароши Београда 20. ^прила 1891. год. Абр. 765.

РАЗВАЛИНЕ ВИЛЛЕНФЕЛСА нриповетка Ф. ГЕРШТЕКЕРА Превод с нешачког.

(НАСТДВАК — 9) ,Ја се и не шалим, господине," рече одлучео девојка, „ја хоћу да заслужнм оне две поморанџе и да казним мајстор Волхарца што мисли, да сам и ја малодушва, као он. Свуда, где сам год, у Божијој сам руци, како кад сам у својој соби, тако и кад сам у оним старим и пустим развалинама, п иошто тамо нема рђавих људи, опда за цело не треба да се бојим нн уображених духова, било с главом или без главе. Пустите ме господпне регистраторе, ја знам, да ми ви добра жеднте, али вам се овом

приликом нећу нокорити ; кад ја што паумим, хоћу и да извршим п у томе ме не може ни отац спречити, а камо ли ви. Док ва њега пробудите, ја ћу већ бити на по пута. Божијом помоћу, ја ћу се за сат и вратити!„ И пре но што ју је могао ко науставити, а и пре, но што су гости увидели, да се ова, заиста не шали, скочи Роза у собу, обуче се, узме нож из кухиње и брзо иотрчи на улнпу. Овзј поступак девојчин заинтересова младе људе, и неколицпна од њих спремише се.даје бар нз далека прате, те да јој буду од помоћп ако би јо.ј се што рђаво догодило. Но пекар Болхарц, кога је љутило, што га је Роза пред целим друштвом оним пољупцем тако осрамотпла, лупи песнпцом о астал и рече, да у том случају не би важила опклада ; рекао је даље да је оставе, иа ће се она и сама вратити и то без шибљике и онда, пека то лакомислено створење задржи пољубац за себе, као што ће и он своје поморанџе, које неби ни смео дати од своје жене. Чудноват утисак учинп на друштво одлазак младе девојке, чудповато изненаћење и пеизвесност, јер нису били на чисто, да ли да се

смеју или да се брину. Стари се регистратор најнезгодније осећао; чинило му се, да је требао да спречи девојку, да гакав мушки, скоро лакомислен корак учини. Акојој седесишто год илч ако од стра умре, зар не би сам себи горко пребацивао, што је ту седео, а ову лалакомисленост није спречио ? Млади странци су се међу тим донро нзвестилн о скаски о развалинама, што им је главни контролор до најмањих снтнпца иснрпчао, и нзјавише, да ће сутра рано норанити, да ире сунца сами оду горе и виде, далн је девојка своју реч одржала Отићи ће до каменог стола и видеће да ли је девојка оданде отсекла ирут. Сви су, наравно, наумили да сачекај;' новратак девојчин са њенога иоћног нута, који ћо најмање један сат трајатп. (НАСТАВИЋЕ СЕ)