Beogradske opštinske novine

БРОЈ 19. РАД ОПШТИНСКОГ ОДБОРА XXVI, ВАНРЕДИИ САСТАНАК 21. V' арта 1891. год. Председавао застуиеив председвика г. Св. Караиешић од одборника присуствовали: г. г. М. Ј. Марковић, Миша Николић, М. Велизарић, Мих. Цветковић, Ј. М. Тадић, А. Ј. Одавић, Р. Драговић, Љ. Јоваповић, К. В. Михаиловић, Р. Петровић, А. Шток, Ф. Васиљевнћ, М. Капетановић, Ђ. С. Новаковић, Д. Најдановић, Мата Јовановић, Н. Р. Поновић, И. Цветановић, С. Азријел, Др. М. Т. Леко, К Д. Главинић, Јова Петковић. I. По прочитању акта исгражнога судије за вар. Београд АБр. 591 и 602 иУправе вар, Београда АБр. 618 којим се траже уперења о имовном стању и владању извесннх окривљеннка, одбор је изјавио, да су му Антоније Стојановић, Милева Јовановић и Младен Јовановић и жена му Ката непозиати. II. Одборнак Ђ. С, Новаковпћ члан повереништва изабратог у седници одборској од 11. Марта 1891. год. ГБр 217 ради нроучавања уговора закљученог са Јевремом РаднвоЈчевићем о лиФеровању тротоарских плоча, саопшгава одбору мишлење повереништва, да општипа и поред већ постојећег уговора може и са другим иредузимачем уговор о истом предмету закључивати. Одбор је после дуже дебате и поименичног гласања са 12 гласова против 9 решио, да се накнадна понуда Војина Ћирковића из Ппрота ГБр. 217 не прими, но да се распише ОФергална лицитација са роком до 1. Ап; ила о. год. за набавку 4000 квадратних метара тротоарских илоча а да се у угоиору означи да нлоче не могу бити шире од 80 с. м. и дуже од 1 метра. III. Рачуноводсгво подноси на одобрење одбору лицитацију држапу 20. и 21. Марта 1891. год. за давање под закуп четрнаеет утрина општинских за иашу етоке за впеме од 1. Априла до 31. Децембра 1891. год. По прочитању прогокола лицитације СБр. 4605 одбор је изабрао г.г. Ј. Петковнћа, Филипа Басиљевића, Д. Најдановића и Косту Б. Михајловића, одборнике, да као одборско новереништво проуче и поправе иропасане услове СБр. 4170 а да се о лицитацији решава у идућој седници кад повереништво поднесе своје мншлење. IV. Продужен је и доврш^н: снецијални претрес пацрта уговора о трамва,|у н одбор је решио, да остале тачке уговора овако гласе.*) Да исто одборско повереннштво, које је и израдило нацрт уговора, према учињенпм изменама одборским стилизује уговор иреведе га на француски и позове Периклеса Цикоша да у року од шест педеља од саошнтења дође и уговор нотпише, после кога рока општпна неће бити према њему ни у каквој обвезп.

XXVII. ВАНРЕДНИ САСТАН^; !20. Марта 18!>1. год. Председавао заступник председника г. Св. Караиешић, од одбориика су биди : г. г. Р. Драгоиић, Љ. Јоваи«ић, Н. Р. Поповић, А. Ј. Одавић, К. В. Микаиловић, Мих. Цветковић, Ил. Цвегановић, С. Ааријел, I'. Петровић. Јов. Стапковић, М. К^петановнћ, Ј. М. Тадић, М. Ј. Марковић, Дим. Најдановић, К. Д. Главииић. Ђ. С. Новаковић, Миша Николић, М. Јовановић, Ф. Васиљевић, Г.

*) Уговор овај како га је одбор усвојио и какојеза кључен одштампаће се засебно.

- 91 Бркић, Л. П. Дашковић, Јова Петковић, Др. М. Т. Леко, М. Велизарић. I. Прочитани су записници одлука одборских седница држаних 13. Фебруара, 15. Фебр. 11. Марта, 13. Марта, 15. Марта, 18. Марта, 21. Марта и учињене су следеће измене, а, у одлуци КЊБр. 134, да ће се II стран камен за к цкасту калдрму примити, као п да лнцитанти могу и за више улица па и за све лицитирати и б., у одлуцц КЊБр. 143 да се месго шест недеља стави четрдесет и пет дана. II. На иредлог одборника г. Андре Ј. Одавнћа одбор је изабрао г. г. Михаила Цветковића, Гавру Бркића Илију Цветановића и Ра^енка Драговпћа, да као одборски иовереници прегледају и оцене радовекоје општина у сопственој' режији у каменам мајданима ради, и о томе поднесу одбору својизвештај. III. Председништво саопштава одбору, да је одборско повереништво изабрато у седници одборској од 21. Марга 1891. год. СБр. 4605 (К Бр. 142 извршпло свој задатак. По прочитању услова за издавање под закуп утрине општинске, које је ово поверепиштво прегледало и поправило одбор је после поименичног гласања са 18 гласова против 3 (тројица нису гласали) решно, да се ови услови примају и да се по њима распише друга лицитација. IV. Председнвштво пзноси одоору на решење молбу неколиких грађана београдскнх из палилулеСБр. 4794 којом траже да се утрине београдске општине не издају под аренду но да се осгаве слободне њима на уживања а опи да уз нрнрез онштински плађају за то општини онолпко, колико би одбор одредио. По прочитању те молбе одбор је после поименпчног гласања са 19 гласова пр. 3 (двојица нису гласали) решио, да се ова молба одбаци и иреко ње пређе на дневни ред. V. Предсепиштво саопштава одбору акт надзорне водоводне комисије, у коме излаже колико ће кога месеца у овој години трабати псндаћивати радове око водовода, па пошто у благајни општинској од редовннх нрихода иеће бити у приправности толико новаца, председништво предлаже одбору да одобри да се учипп код Привилеговане народне банке нривремени зајам /оједног милијона динара за псплату ових родова. По ирочитању тога акта АБр. 580 одбор јд одобрио овај предлог, с тим да иредседништво ступи у цретоворе са Привилегова,ном народном баиком о нозајмици до једвога, милиона дипара ради исплате радова око водовода II да извести одбор, под којим би условима н ца који пачии Банка овај заЈам учинила VI. Иредседништво извештава одбор, да се према извештају члапа благајника АБр. 642 налази у гробљанској каси 38.637-97 динара; да ,је од ове суме илдато до сада на исплату радова око водонода 17.501-87 дии. па нредлаже, да се и остатак у 21.136-10 дин. употреби на исплату истих радова, пошто оваЈ новац лежи беснлодан у каси По саслушању предлога и нзвешћа одбор је решио. да се овај остатак гробљанског повца унотреби као позајмица општинској г каси, на

ГОДИНА IX. исплату радова око водовода као и да се сав новац општипски, који би лежао бесплодан употребљује за исплату ових радова како би општина што мање губила на име интереса на зајам који Ке се учинити код народне Банке. VII. П,!едседништво извештава одбор, да је нрема одлуци његовој од 18. Марта 1891 АБр. 590 Краљевска Влада вратнла трошаринску тарифу, коју јој је одбор поднео на одобрење, и моли одбор да узме исту у претрес и другу према садањим нриликама и околностима изради. I По саслушању овога извештаја; одбор је решио, да се у идући петак, 29. Марта1891. године сазове ванредна седница одборска, којој да буде искључнви задатак већање о трошаринској тариФИ.

С ПШТИНОНЕ ВЕСТИ

Бирачки спискови. У суду општинском састављају се бирачки спискови за предстојећи збор 5. Маја о. г. Исти ће списвови бити готови 1. Маја када ће се сваки грађаниа моћи уверити, да ли је у сиисак увршћен.

О Г Л А С Сходно наређењу г. Министра војног ФЂБр. 2670 од 15 тек. мес. и команданта дунавске дивиз. области Бр 2460 од 17. т. мес. имају се нозвати на службу у стални вадар сви резервни пешадијски поручици и подноручици. С тога се овим позивају да сви резерани пешадијски оФицири (поручици и подпоручици) који нринадају VII. иуковском округу предсгану на службу 30. тек. мес. у 8 сати пре подне командапту VII. батаљона Краља Александр I. • Г. Г. ОФицири имају доћи у службеном оделу. Ез канцеларије VII пуковскз окружнз команде Бр. 3328. 13 Априла 1331. г. у Београду.

ОГЛАС По наређењу господина Министра војног ФЂБр. 2700 од 16. тек. месеца и команданта Дунавске дивиз. области Бр. 2491 од 17. тек. мес. вежбање пешадије I. по зива народае војске одпочеће у почегку Јуна тек. годиие а пешадије II. позива народпе војске у почетку Јула тек. године што се саопштава обвезницима I. и II. нозива народне војске, с тим, да се обвезници оба позива народне војсве до одређеногрока сиабду подиуно са војним прописним оделом. Бр. 3831. из канцеларије VII. Пуковске Окружне команде 18. Априла 1891. г. у Београду.

О Б Ј А В А На осноиу и смислу закључка вар. муниципалпог одбора од 3. (15.) анрила о. год. бр. 37 држаће се ради осигурања кал-